Έτσι θα διεξαχθούν τα φετινά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας

Φωτογραφία: Γιάννης Ανδρουτσόπουλος

Πραγματοποιήθηκε χθες το ΔΣ της ΕΠΣ Αχαΐας, όπου εγκρίθηκε η προκήρυξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οι διοικούντες θεωρούν ότι το σύστημα που θα ισχύσει φέτος είναι πιο δίκαιο σε σχέση με άλλες σεζόν.

Για την Α’ Κατηγορία θα έχουμε οριστικά πρωτάθλημα δύο ομίλων με 13 ομάδες, ενώ την σεζόν 2023-24 θα έχουμε δύο ομίλους των 12 ομάδων, ώστε να φτάσουμε την περίοδο 2024-25 με δύο ομίλους των 10 ομάδων. Θα διεξαχθούν 26 αγωνιστικές σε κάθε όμιλο για την Α’ φάση. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν διπλοί αγώνες play offs για την τελική κατάταξη των ομάδων. Συγκεκριμένα θα αγωνιστεί ο πρώτος του 1ου ομίλου με τον δεύτερο του 2ου ομίλου και ο πρώτος του 2ου ομίλου με τον δεύτερο του 1ου ομίλου. Ο πρώτος αγώνας play offs θα γίνει στην έδρα των σωματείων με την χαμηλότερη βαθμολογική θέση και ο δεύτερος αγώνας play offs θα γίνει στην έδρα των σωματείων με την υψηλότερη βαθμολογική θέση.

Σε περίπτωση απόλυτης ισοβαθμίας (βαθμοί – γκολ) θα προκριθεί στον τελικό η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογική θέση της κανονικής περιόδου (δεν ισχύουν εκτός έδρας γκολ σε αγώνες play off ). Οι νικητές των παραπάνω αγώνων θα δώσουν διπλούς αγώνες play offs μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Ο ορισμός της έδρας του 1ου αγώνα θα προκύψει μετά από κλήρωση. Μετά το πέρας και των δύο αγώνων εάν υπάρξει ισοβαθμία θα ακολουθηθούν τα οριζόμενα από τον ΚΑΠ (διαφορά τερμάτων, παράταση, πέναλτι). Επίσης, θα διεξαχθεί και μικρός τελικός.

Οσον αφορά τον υποβιβασμό οι ομάδες που πάρουν το εισιτήριο για την Β’ Κατηγορία θα είναι συνολικά 6. Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 13η θέση θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β΄ Κατηγορία. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 9η, 10η, 11 και 12η θέση στους δύο ομίλους θα συνεχίσουν στη Β’ φάση για να προκύψουν άλλες τέσσερις ομάδες. Θα μεταφέρουν τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στην Α’ φάση και θα διαιρείται δια 3. Η κάθε ομάδα θα δώσει άλλα τέσσερα παιχνίδια με τις ομάδες του άλλου ομίλου σε ουδέτερα γήπεδα.

Το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του πρωταθλήματος της Β’ κατηγορίας που θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους των 14 ομάδων. Συνολικά στην Α΄ Κατηγορία θα προβιβαστούν 4 σωματεία. Οι δύο πρωταθλητές θα πάρουν απευθείας την άνοδο. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 2-3-4-5 θα παίξουν στη Β΄ φάση σε ένα «μίνι» πρωτάθλημα με ειδική βαθμολογία και έτσι θα προκύψουν άλλα δύο εισιτήρια.

Όσον αφορά τον υποβιβασμό έξι ομάδες θα «αποχαιρετήσουν». Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 14η θέση θα υποβιβαστούν απευθείας στη Γ΄ Κατηγορία, ενώ οι θέσεις 10, 11, 12, 13 θα παίξουν στα play outs για να προκύψουν τα άλλα τέσσερα εισιτήρια. Αυτό που προβληματίζει τους ανθρώπους της ΕΠΣ Αχαΐας είναι το πόσες ομάδες θα καταφέρουν τελικά να δηλώσουν συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας.