Επτά προτάσεις για ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου

Επτά προτάσεις για την οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου έστειλε η ΕΠΣ Μακεδονίας προς την ΕΠΟ και τον υφυπουργό Αθλητισμού και τις κοινοποίησε σε όλες τις ΕΠΣ.

Αναλυτικά,

Κύριε Πρόεδρε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψιν την πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αναγνωρίζοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι η περίοδος της επαναφοράς στην κανονικότητα κρίνεται δύσκολη, με την ύπαρξη πολλών οικονομικών προβλημάτων σε όλους τους τομείς, πολύ περισσότερο όμως στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προτείνει την παρακάτω δέσμη προτάσεων, η οποία δύναται να δώσει βαθιές, οικονομικές ανάσες, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό ή στον προϋπολογισμό της Ε.Π.Ο.. Η τεχνική ανάλυση βέβαια αφορά ανθρώπους, οι οποίοι διαθέτουν την ευρύτητα σκέψης, γνώσης και την θέληση για την εύρεση μόνιμης λύσης στα οικονομικά του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

1ον: Απαλλαγή κάθε ερασιτεχνικού σωματείου από τον αναλογούντα ΦΠΑ που αφορά αγορές αθλητικού υλικού μέχρι του ποσού των 10.000,00 € για κάθε αγωνιστική περίοδο.

2ον:Απαλλαγή ποσοστού 70% επί του φορολογητέου εισοδήματος που αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις ή τις χορηγίες από επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι του ποσού 10.000,00 € και για δύο μόνον συλλόγους ανά έτος. (Είναι αυτονόητο ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες θα διενεργούνται μέσω τραπέζης με την έκδοση των αναλογούντων παραστατικών προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρανομίες).

3ον: Παρακράτηση ποσοστού, που θα ορισθεί (π.χ. 5%), επί των κερδών ανά παίκτη που αφορούν τυχερά παίγνια, εντός του χώρου του ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων (βόλεϊ, μπάσκετ κλπ.). Το ποσοστό αυτό θα διανέμεται αναλογικά στις ομοσπονδίες και αυτές θα χορηγούν το 20% του ως άνω ποσοστού στις ενώσεις και κατ’ επέκταση στα ερασιτεχνικά σωματεία.

4ον: Παρακράτηση ποσοστού (1% από το ποσοστό του 5% που λαμβάνει η Ε.Π.Ο.) επί της μετακίνησης κάθε έλληνα ποδοσφαιριστή εντός ή εκτός Ελλάδος, το οποίο ποσοστό θα μετακυλύεται στις ενώσεις και θα διανέμεται από αυτές στα σωματεία ανάλογα με την αγωνιστική προσφορά (π.χ. υποδομές), δράσεις και ενέργειες για την καταπολέμηση της βίας, αγωνιστική συμπεριφορά (δηλώσεις κατά της διαιτησίας και εν γένει συμπεριφορά αξιωματούχων κλπ.), ήτοι επιχορήγηση βάσει κριτηρίων.

5ον: Σε κάθε μεταγραφή ανήλικου ποδοσφαιριστή, υπό την μορφή του εκπαιδευόμενου, οι Π.Α.Ε. να καταβάλλουν στις οικείες ενώσεις, ένα ποσό το οποίο θα ορισθεί άπαξ.

6ον: Περίθαλψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών σε νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν ανασφάλιστους ή ασφαλισμένους με βάση την οικονομική σχέση που έχει η ιδιωτική ασφάλιση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα (δηλαδή μειωμένο τιμολόγιο νοσηλείας, αμοιβών κλπ.) και συμμετοχή ύψους 80% του κράτους (ανάλογο πρόγραμμα εκπονεί η Ε.Π.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ).

7ον: Άμεση επιχορήγηση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021.

Αντιλαμβανόμαστε ότι για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προτάσεων απαιτείται η συνεργασία πολλών συναρμοδίων υπουργείων (Αθλητισμού, Οικονομικών, Υγείας) και της διοργανώτριας Ε.Π.Ο..

Έχουμε όμως την πεποίθηση ότι μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα των προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αξίζει τον κόπο να δώσουμε την ελπίδα στα νέα παιδιά και να ενισχύσουμε την αισιοδοξία των ανιδιοτελών ερασιτεχνών παραγόντων, των οποίων η προσφορά είναι ανεκτίμητη, δηλώνοντας τους ότι είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε ενισχύοντας την πεποίθηση «ότι στην ζωή δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά υπάρχει δεν θέλω».

Είμαστε στην διάθεση σας για διάλογο αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Mε τιμή για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Σάββας Δημητριάδης Παναγιώτης Γιουρούκαλης