Ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση της Δευτέρας 25/1 με την ΕΠΟ και τις FIFA/UEFA o Λ. Αυγενάκης μίλησε από βήματος της Βουλής για τις επόμενες πρωτοβουλίες του που αφορούν το χώρο ποδοσφαίρου και είναι οι “εκλογές της ΕΠΟ”, η εφαρμογή της “ολιστικής μελέτης” και η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων.
Επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού με συνεχείς τοποθετήσεις του υπεραμύνεται των προβλέψεων του τελευταίου αθλητικού νόμου, όπως είναι το όριο ηλικίας των 70 ετών για την εκλογιμότητα και το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές των αθλητικών ενώσεων, μόνο στα σωματεία που έχουν ενταχθεί στο μητρώο της ΓΓΑ.Αυτή, σε γενικές γραμμές αναμένεται να είναι η “ατζέντα Αυγενάκη” στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας, χωρίς προφανώς να αποκλείεται και η αναφορά στις ζυμώσεις που φέρονται να γίνονται σχετικά με την επόμενη διοίκηση της ομοσπονδίας.
Από την άλλη πλευρά το ποδόσφαιρο θα θέσει τα δικά του αιτήματα, που έχουν να κάνουν με τον αθλητικό νόμο, τα οποία αποτυπώθηκαν με επιστολή προς την ΕΠΟ από τις FIFA/UEFA και είναι τα εξής: Η αθλητική αναγνώριση το μητρώο σωματείων και οι νόμιμες συνέπειες. Ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον σωματεία δεν διαθέτουν την αναγνώριση και τη σχετική καταχώριση στο μητρώο της ΓΓΑ και συμμετάσχουν σε εκλογική γενική συνέλευση, το Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού δικαιούται να ακυρώσει τα αποτελέσματά της και ότι τα μέλη μιας εκτελεστικής επιτροπής που επιτρέπουν σε σωματεία χωρίς αναγνώριση να ψηφίζουν σε μια γενική συνέλευση μιας αθλητικής ένωσης ή επιτρέπουν σε ένα φυσικό πρόσωπο που ανήκει σε ένα τέτοιο σωματείο να είναι υποψήφιο σε αρχαιρεσίες, αυτόματα εκπίπτουν του αξιώματός τους.
Οι FIFA/UEFA υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια αυτά δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της ΕΠΟ να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του ποια σωματεία μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της και τον καθορισμό τού ποιοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη γενική της συνέλευση.
Το θέμα αυτό εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει αφού στο επόμενο διάστημα (μέχρι 31/3) θα πρέπει να γίνουν εκλογές σε αρκετές Ενώσεις.Θέματα Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΠΟΟ νόμος προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών , της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ δύναται να αποφασίσει να προσκαλέσει τρίτους προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις της. Επίσης, όπως αναφέρεται στην επιστολή των FIFA/UEFA, ο νόμος εισάγει όρια θητείας και ηλικίας για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ χωρίς να ορίζει κατά πόσο αυτά θα ισχύσουν αναδρομικά ή όχι.FIFA και UEFA διαφωνούν και όσον αφορά την πρόβλεψη για την αναγνώριση των διπλωμάτων προπονητικής η οποία «υπονομεύει τη Σύμβαση Προπονητικής της UEFA, η οποία έχει υπογραφεί από την ΕΠΟ» και ζητούν «να μην ισχύσει για το ποδόσφαιρο και να εισαχθεί εξαίρεση στον Νόμο όσον αφορά τη Σύμβαση Προπονητικής της UEFA».