Λ. Αυγενάκης: “Θέλουμε τη συνεργασία της ΕΠΟ και των ΕΠΣ”

Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τάκη Μπαλτάκο, είχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την αναγκαία συνεργασία της ΕΠΟ με την Πολιτεία για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Μια συνάντηση και μια χειραψία, η οποία μαρτυρά ότι πάει να βρεθεί μια λύση, χωρίς να χρειαστεί ούτε τα πρωταθλήματα να γίνουν άνω-κάτω, αλλά ούτε και να τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της ΕΠΟ στους κόλπους της FIFA και της UEFA.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:

«Ο ρόλος της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου Αθλητισμού είναι ενωτικός. Υπηρετούμε όλον τον αθλητισμό και επομένως χρέος μας είναι να υπηρετούμε και το δημοφιλέστερο των αθλημάτων το οποίο είναι το ποδόσφαιρο. Προτεραιότητά μας είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, και κυριάρχησει ως θέμα συζήτησης με τον κ. Μπαλτάκο, με τον οποίο κάναμε την πρώτη μας συνάντησή, έπειτα από δύο μήνες που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΠΟ. Μίας Ομοσπονδίας πολύπαθης, μίας Ομοσπονδίας με πολλά κενά και πολλά προβλήματα, αλλά και με πολλές προοπτικές. Εμείς, λοιπόν, επενδύουμε στο τελευταίο, στις πολλές προοπτικές που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στη συνάντησή μας δεν απουσίασε ως θέμα και αυτό της οπαδικής βίας, ένα πρόβλημα που απασχολεί συνολικά, το αθλητικό οικοδόμημα, το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα ιδιαιτέρως. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε, διότι δεν αρκούν μονάχα οι νόμοι, η ενεργοποίηση των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού, αλλά χρειάζεται η υποστήριξη των ΠΑΕ, φυσικά της Ομοσπονδίας και των ίδιων των παραγόντων, που εκ των πραγμάτων έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα.

Αναφερθήκαμε στα ζητήματα της επαγγελματικής διαιτησίας, ακούσαμε την άποψη του κ. Μπαλτάκου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε πολύ σύντομα να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για την επαγγελματική διαιτησία στην χώρα μας. Θα οργανωθεί, θα διαμορφωθεί και θα λειτουργήσει για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως όλοι θέλουμε. Υπήρξαν και άλλα ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε, όπως το Μητρώο Δώσαμε σήμερα ύστερα από αίτημα της ΕΠΟ, ολιγοήμερη παράταση, έως τις 17 Αυγούστου, παρότι -επιτρέψτε μου να πω-ι έχουμε δύο ολόκληρα χρόνια λειτουργείας του Μητρώου, όχι δύο μήνες.

Όπως και να ‘χει, μέσα σε αυτό το διάστημα έως και τις 17 Αυγούστου, δεν θα μείνουμε μόνο στην παράταση αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, με τα στελέχη του Υφυπουργείου Αθλητισμού και τα στελέχη της ΕΠΟ, μια επιτροπή τους που θα ορίσει ο κ. Μπαλτάκος, για να δουλέψουμε με τις κατά τόπους ΕΠΣ και με κάθε τρόπο να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε τον αριθμό των σωματείων, τα οποία δεν έχουν ακόμα εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Να θυμίσω εδώ ότι την άποψη περί της αυστηρής λειτουργίας του Μητρώου και των προθεσμιών του την έχουν και οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των υπολοίπων ομαδικών αθλημάτων, μπάσκετ , βόλεϊ, χάντμπολ και πόλο. Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι την άποψη αυτή την έχει και η ηγεσία της ΕΠΟ. Για ένα μητρώο προσβάσιμο σε όλους, που εξυπηρετεί τους πάντες, κυρίως τη διαφάνεια, την νοικοκυροσύνη, την τάξη και έχει κανόνες.

Εμείς θέλουμε τη συνεργασία της ΕΠΟ, θέλουμε τη συνεργασία των ΕΠΣ, θέλουμε το καλό της βάσης του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία και επιδιώκουμε το καλό των Εθνικών μας ομάδων. Φυσικά χρειάζεται η ενεργοποίηση και ο συντονισμός και της διοίκησης της ΕΠΟ και των ΕΠΣ και φυσικά του συνόλου των παραγόντων. Επιπλέον, με χαρά ενημέρωσα τον κ. Μπαλτάκο για την αναβάθμιση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, ένα κενό που υπήρχε, είχε εντοπιστεί χρόνια και τώρα το κάνουμε πράξη. Με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, σε συνεργασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που διατηρεί το μοναδικό τμήμα στη χώρα για αθλητικό μάνατζμεντ και φυσικά της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου.

Γνωρίζουμε καλά ότι τα προβλήματα δεν τελειώνουν και ξέρουμε ότι ο αθλητισμός εξελίσσεται, αναπτύσσεται δυναμικά κιόλας και σε αυτήν την εξέλιξη δεν γίνεται να είμαστε απόντες, στάσιμοι ή απέναντι. Θεωρώ ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε όταν συνεργαζόμαστε από το να τρωγόμαστε ή να επενδύουμε σε ωραίες ατάκες που απλά τροφοδοτούν τα ΜΜΕ για κάποια λεπτά της ώρας. Όπως λένε και οι γιαγιάδες στο χωριό «το ψωμί τρώγεται με το μέλι παρά με το ξύδι».