Οι Αχαιοί διαιτητές έχουν πλέον τη δυνατότητα να ορίζονται και σε αγώνες των play offs, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, μετά την αλλαγή απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΣ Αχαΐας.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή Διαιτησίας είναι η έλλειψη έμπειρων διαιτητών. Η περσινή χρονιά άφησε σημαντικά κενά, καθώς έξι έμπειρα στελέχη της αχαϊκής διαιτησίας αποχώρησαν για διαφορετικούς λόγους και μέχρι σήμερα δεν έχουν αντικατασταθεί επαρκώς.
Ο Νίκος Χρονάς αποχώρησε από την ενεργό δράση μετά τον αποκλεισμό του από τους πίνακες διαιτητών Β’ Εθνικής, ενώ ο Χαράλαμπος Πετρόπουλος σταμάτησε επίσης, καθώς βγήκε από τους πίνακες της Γ’ Εθνικής και παράλληλα είχε αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου μετατέθηκε στην Πολωνία λόγω στρατιωτικής υπηρεσίας, ο Γιάννης Ζεντέλης υπηρετεί τη θητεία του εκτός Αχαΐας, ο Γιάννης Πράνταλος αποχώρησε για προσωπικούς λόγους, ενώ ο Νίκος Δανιήλ ανήκει πλέον στον Σύνδεσμο Διαιτητών Κυκλάδων, καθώς υπηρετεί ως Λιμενικός σε νησί.
Η απουσία αυτών των διαιτητών έχει δημιουργήσει μεγάλο κενό και έτσι η Επιτροπή Διαιτησίας αναγκάζεται να στηριχθεί σε νέα παιδιά, τα οποία αποκτούν εμπειρίες ακόμα και σε αγώνες υψηλών απαιτήσεων της Α’ Κατηγορίας. Παράλληλα, δεν υπάρχει ενίσχυση από άλλους συνδέσμους μέσω μεταγραφών, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιώργου Τουρνικιώτη, ο οποίος αγωνίζεται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο ως βοηθός διαιτητή στην Πάτρα λόγω των σπουδών του, όμως παραμένει μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Αρκαδίας και δεν επιθυμεί να πάρει μεταγραφή.
Για το ζήτημα μίλησε και το μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας, Κώστας Μεσάζος, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη στήριξης των νέων διαιτητών από όλους τους εμπλεκόμενους στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο:
«Αν θέλουμε να έχουμε διαιτητές, πρέπει να βοηθήσουν και οι ομάδες. Τα νέα παιδιά χρειάζονται στήριξη από όλους μας. Η εμπειρία που χάθηκε με την αποχώρηση των παλιότερων διαιτητών δεν αναπληρώνεται εύκολα και πλέον εμπιστευόμαστε παιδιά με μόλις έναν χρόνο παρουσίας, που ήδη σφυρίζουν παιχνίδια Α’ Κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, αρκετοί διαιτητές καλούνται να ανταποκριθούν σε εξαντλητικούς ρυθμούς, αφού μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να διευθύνουν δύο παιχνίδια παιδικών πρωταθλημάτων και ακόμη τρία αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον Νίκο Δανιήλ, ο οποίος βρέθηκε στην Πάτρα με ολιγοήμερη άδεια και σφύριξε δύο σημαντικά παιχνίδια των play offs της Α’ Κατηγορίας, τα Κεραυνός Αγίου Βασιλείου – Πήγασος Μπεγουλακίου και Άρης Πατρών – Πάτραι.
Ο νεαρός Πατρινός ρέφερι, που υπηρετεί ως Λιμενικός στην Ίο και ανήκει πλέον στον Σύνδεσμο Κυκλάδων, εκμεταλλεύεται κάθε άδεια για να επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και παράλληλα να διευθύνει αγώνες της ΕΠΣ Αχαΐας.
Μάλιστα, λίγο πριν ταξιδέψει στην Πάτρα, είχε διευθύνει και τον ημιτελικό Κυπέλλου Κυκλάδων ανάμεσα στον Πανθηραϊκό και τη Μύκονο, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική πορεία που πραγματοποιεί φέτος.
Ο Νίκος Δανιήλ ανήκει στην κατηγορία Κ4 των ανερχόμενων διαιτητικών ταλέντων και θεωρείται πολύ πιθανό να προταθεί για τους πίνακες της Γ’ Εθνικής τη νέα αγωνιστική περίοδο, καθώς οι φετινές του διαιτησίες έχουν αξιολογηθεί με ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες.
Παρ’ όλα αυτά, και τη νέα σεζόν αναμένεται να παραμείνει στον Σύνδεσμο Κυκλάδων, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα μετάθεσής του σε υπηρεσία του Λιμενικού κοντά στην Πάτρα.















