Παγώνη: «Από Φλεβάρη θα δει η Επιτροπή την άρση των μέτρων στα γήπεδα»

Καλό Φλεβάρη η άρση των μέτρων σε γήπεδα και εστίαση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

Μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα μηνύματα της πανδημίας για τις ομάδες βάσει των όσων υποστήριξε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η κα. Παγώνη επισήμανε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα. Επισήμανε πως είναι πολύ μεταδοτική και εκτίμησε πως η άρση των μέτρων που πάρθηκαν στην «ανατολή» του 2022 θα συζητηθεί από την Επιτροπή σιγά-σιγά και πιθανώς από τον Φλεβάρη.

Κα. Παγώνη, η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ δραματική με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον;

«Παιδιά, χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και υπευθυνότητα. Σίγουρα η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική, ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να υπάρχει κορύφωση, η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μάσκα, εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Τα κρούσματα είναι πολλά, οι κλίνες των νοσοκομείων γεμάτες, τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη αυτή;

«Κατ’ αρχήν η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυριαρχήσει. Σχεδόν των 71% των κρουσμάτων που έχουμε τώρα είναι μ’ αυτή τη μετάλλαξη. Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, πάντως, νοσηλεύουμε ασθενείς με τη μεταλλάξη Δέλτα. Όπως σας είπα χρειάζεται υπομονή και σοβαρότητα».

Με δεδομένο τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, τα μέτρα που πάρθηκαν εσχάτως σε γήπεδα, εστίαση και τηλεργασία πότε μπορεί να υπολογίζει, αν αυτό είναι εφικτό, ο κόσμος ότι θα αρθούν;

«Κατ’ αρχάς αυτό είναι θέμα της Επιτροπής που καθημερινά αξιολογεί τα δεδομένα που παίρνει στα χέρια της. Εμείς ως πολίτες θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα σε εστίαση, τηλεργασία και γήπεδα. Να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε αυτά που πρέπει και η Επιτροπή βλέποντας τους αριθμούς θα αξιολογεί την κατάσταση και θα αποφασίζει».

Επειδή, όμως, υπάρχουν κλάδοι που πλήττονται οικονομικά και πάντα τίθεται το θέμα όταν λαμβάνονται μέτρα. πάμε προς Φλεβάρη για την άρση των μέτρων;

«Είναι όπως σας είπα και πριν απόφαση της Επιτροπής. Σίγουρα, όμως, θα χρειαστεί ένα διάστημα, πιθανώς να είναι ο Φεβρουάριος. Εμείς σας είπα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σοβαροί και υπεύθυνοι, διότι η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Και ένα μήνυμα στον κόσμο που αν και εμβολιάστηκε, βλέπει μία νέα περιπέτεια με τη μετάλλαξη Όμικρον;

«Σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσοχή. Επίσης όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να πάνε να το κάνουν προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους».