Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ και το Μάιο

Αύριο Τρίτη (28/04), αναμένεται να πληρωθούν περισσότεροι από 105.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν είτε έχουν πληγεί, από την οικονομική κρίση. Ολόκληρο το κονδύλι ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά έχουν πληρωθεί τα 800 ευρώ, σε 686.000 εργαζόμενους.

Τον επόμενο μήνα, θα καλυφθούν από το Κράτος όλοι όσοι συνεχίζουν αν πλήττονται από την οικονομική κρίση που έχει προκύψει λόγο της πανδημίας του κορονοϊού. Το ύψος του επιδόματος που θα λάβουν, αναμένεται να καθοριστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα 800 ευρώ της αποζημίωσης αντιστοιχούν σε διάστημα 45 ημερών, δηλαδή 533 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από την 1η Απριλίου καλύπτονται με το επίδομα των 800 ευρώ έως τις 15 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 15 Μαΐου δεν θα δικαιούνται τη δεύτερη δόση του επιδόματος. Αν όμως η επιχείρηση παραμείνει κλειστή με κρατική εντολή και το Μάιο ή τα μέτρα προστασίας παραταθούν πέραν της 15ης Μαΐου, θα λάβουν ξανά το έκτακτο επίδομα ανάλογα με τις ημέρες που θα διαρκέσει το lockdown. Σε κάθε περίπτωση όσοι χρειαστεί να μείνουν ως το τέλος στον ειδικό μηχανισμό της αναστολής εργασίας θα επιδοτηθούν από το κράτος για όλο το χρονικό διάστημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης έχουν προαναγγείλει ότι θα υπάρξει επανάληψη του πακέτου των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, τον Μάιο ενώ εξετάζεται κάποια μέτρα να επαναληφθούν και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αυτά, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση αναμένεται να λάβουν για δεύτερη φορά τον επόμενο μήνα:

  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάιο ή θα ανοίξουν προς το τέλος του επόμενου μήνα. Μεταξύ των εργαζομένων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
  • Επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να έχουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους και το Μάιο και θα παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα των μέτρων οικονομικής στήριξης.

Με πληροφορίες από τον ΣΚΑΪ