Προφήτης των αδυνάτων ο Ηλίας Κούλης

…διά χειρός Hλία Τσίπα

Του προφήτη Ηλία σήμερα, στις 20 Ιουλίου. Τι θα πει ”του Προφήτη Ηλία”; Ένας από τους μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ, που προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη. Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη.

Ο Ηλίας (Ελιγιαχού και Ελιγιά στα Εβραϊκά) καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και έζησε τον 9ο π.Χ. αιώνα κατά την περίοδο της βασιλείας των Αχαάβ και Οχοζία. Ήταν γιος του Σωβάκ και ανήκε στη φυλή του Ααρών. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία. Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε, ο πατέρας του πήγε στα Ιεροσόλυμα και περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς. Εκείνοι του είπαν ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Προείπε την έλευση του Χριστού στη Γη, 816 χρόνια πριν από τη γέννησή του. Προικισμένος με θαυματουργή δύναμη, αγωνίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την εξύψωση της λατρείας του Γιαχβέ (Θεού), καταπολέμησε με πάθος την ειδωλολατρία και προσπάθησε με τον λόγο του να εξυγιάνει τον ηθικό βίο του λαού του. Ήταν τόσο μεγάλη η πίστη του, που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, σταμάτησε τη βροχή και ανάστησε νεκρούς. Με τη φωτιά, μάλιστα, έκαψε τους στρατιώτες που είχε στείλει ο βασιλιάς Οχοζίας για να τον συλλάβουν.

Στο όρος Χωρήβ απέκτησε εμπειρία θεοφανείας (είδε τον ίδιο τον Θεό), διέσχισε τον Ιορδάνη με τη μηλωτή του και τέλος ανελήφθη στον ουρανό με πύρινο άρμα. Επίσης, παρέστη στη Μεταμόρφωση του Χριστού μαζί με τον Μωυσή.

Προφήτης και ο πατρινός επιχειρηματίας, Ηλίας Κούλης, αλλά στις κατασκευές, τις καινοτόμες, δημόσιες, ιδιωτικές, παντός τύπου, όπου του ζητηθεί να παίξει μπάλα μεγάλη. Όσο για το φιλανθρωπικό του πρόσωπο, αυτή τη ξεχνάμε. Πανελληνίως γνωστό και διαδεδομένο. Μόλις δει να τον πλησιάζουν ένα άνθρωποι μπόλικοι, που τραβιούνται με διάφορα προβλήματα, δεν τους διώχνει, αλλά κάνει τα πάντα για να τους κάνει καλά.

Αυτά μετράνε στη ζωή; Ναι, βέβαια. Ο Ηλίας Κούλης δεν ξεχνάει τον Θεό. Οφείλει τα πάντα στον Θεό, όπως λέει, και κάνει τα πάντα, για να του δείξει την ευγνωμοσύνη του.

Χρόνια πολλά Μεγάλε….