Πόσοι πέφτουν, πόσοι ανεβαίνουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας

Φωτογραφία: Γιάννης Ανδρουτσόπουλος

Για την Α΄ Κατηγορία οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, την 2η, την 3η, και την 4η θέση και στους δύο ομίλους (συνολικά 8 ομάδες) θα αγωνιστούν στους αγώνες play offs για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας που θα εκπροσωπήσει την ΕΠΣ Αχαΐας στους αγώνες για άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία της περιόδου 2023-2024.

-Από την Α’ Κατηγορία στην Β’ Κατηγορία υποβιβάζονται συνολικά οκτώ ομάδες.

-Από την Β΄ Κατηγορία συνολικά θα προβιβαστούν στην Α’ Κατηγορία τέσσερα σωματεία.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά, θα ανέρχονται απ΄ ευθείας στην Α’ Κατηγορία. Συνολικά θα υποβιβαστούν από την Β’ Κατηγορία οχτώ σωματεία.

Συνολικά θα προβιβαστούν από την Β’ Κατηγορία στην Α’ Κατηγορία ΤΕΣΣΕΡΑ (4) σωματεία.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά, θα ανέρχονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Α’ Κατηγορία.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 2η, 3η, 4η και 5η (σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά) θα αγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (play offs) , ώστε να ανέλθει στην Α’ Κατηγορία ακόμα μια ομάδα από κάθε Όμιλο της Β’ Κατηγορίας. Η ομάδα που θα καταλάβει την 1η θέση στους αγώνες play-offs (σε κάθε Ομιλο) θα προβιβαστεί στην Α’ Κατηγορία.

Τα 4 σωματεία που θα αγωνιστούν στους αγώνες play offs του κάθε Ομίλου, θα ξεκινήσουν με βαθμούς bonus. Η βαθμολογία με την οποία θα ξεκινούν οι αγώνες των play offs, θα προκύπτει ως εξής:

Oι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν οι ομάδες στον όμιλό τους μετά την ολοκλήρωση των είκοσι έξι (26) αγωνιστικών θα μεταφερθούν στους αγώνες play offs, εφόσον προηγουμένως διαιρεθούν με το συντελεστή τρία (3). Δηλαδή, αν μία ομάδα συγκεντρώσει 45 βαθμούς θα συνεχίσει με 15 βαθμούς, αν κάποια ομάδα συγκεντρώσει 41 βαθμούς θα συνεχίσει με 14 βαθμούς, ενώ αν συγκεντρώσει 40 βαθμούς θα συνεχίσει με 13 βαθμούς.

Στην Γ΄ Κατηγορία αναλόγως με τις δηλώσεις συμμετοχών θα αποφασιστεί ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος.