Πότε θα καταβληθούν τα 800 και τα 600 ευρώ στους δικαιούχους

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ, αλλά και των 600 για τους επιστήμονες έδωσε την Παρασκευή (3/4) ο Γιάννης Βρούτσης.

Το μέτρο ενίσχυσης αφορά επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους που, είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, είτε έχουν πληγεί από την κρίση.

Μέχρι στιγμής, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργοδότες τα αιτήματα έχουν φτάσει τις 460.000 που αντιστοιχούν σε 720.211 εργαζόμενους (Εργάνη). Στην άλλη πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr) που υποβάλουν αίτηση οι εργαζόμενοι μέχρι στιγμής οι αιτήσεις είναι 120.866 σε δυο μέρες.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στον ΣΚΑΪ, «μια επιχείρηση μπορεί να έχει κάνει αίτηση μέχρι τις 20/4 που είναι η προθεσμία για τις πληγείσες επιχειρήσεις οπότε ο εργαζόμενός τους μπορεί να τα πάρει και μετά το Μάιο τα συγκεκριμένα χρήματα από τη δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων. Από τις πρώτες (σ.σ. που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους) θα τα πάρουν όλοι μέσα στον Απρίλιο».

Μάλιστα, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τα μέτρα να συνεχιστούν και τον Μάιο: «Ο οικονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης γίνεται με σχέδιο και ευθύνη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης που κάνεις δεν ξέρει ποια θα είναι… Σήμερα θα μπουν οι ΚΑΔ όλων των πληγεισών επιχειρήσεων δια μέσου τζίρου. Το 86% των επιχειρήσεων που αντιστοιχούν σε ΚΑΔ μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας των οικονομικών ευεργετημάτων του κράτους. Ταυτόχρονα, η περίμετρος η χρονική θα διευρυνθεί και για το Μάιο καθώς θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια της κρίσης. Είμαστε έτοιμοι για Μάρτιο, Απρίλιο αλλά και για Μάιο.

Εκτιμούμε ότι θα βγούμε από την κρίση, άλλα πρέπει να προσέχουμε να μένουμε σπίτι, όσο πιο καλά συμπεριφερθούμε τόσο πιο σύντομα θα βγούμε από την κρίση».

Όσον αφορά το πότε θα πληρωθεί το εκπαιδευτικό επίδομα των 600 ευρώ στους επιστήμονες, εξήγησε ότι όλοι θα τα πάρουν πρώτον μέσα στον Απρίλιο δεύτερον δια μέσου μιας επιστημονικής διαδικασίας τηλεκατάρτισης θα πάρουν και πιστοποιητικό σε υψηλής στάθμης αντικείμενα. «Τα λεφτά θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα μη κατασχετέα, σε λίγες ώρες θα αναρτηθεί η πρόσκληση, και κατόπιν της πρόσκλησης και την άλλη Πέμπτη μπορούν πλέον όλοι οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, οδοντίατροι, οικονομολόγοι, λογιστές μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την άλλη Πέμπτη, και η πρώτη πληρωμή τα πρώτα 400 ευρώ θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει το voucher. Μέχρι τέλος Απριλίου θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ», είπε.

Και κατέληξε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων: «Δώσαμε το 3,6% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρων των παρεμβάσεων των ευρωπαϊκών χώρων είναι 2% (…) Δεν υπάρχουν μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων στον οικονομικό σχεδιασμό μας».