Ημιτελικός Euro 2004: Ελλάδα – Τσεχία 1-0
Το σημαντικότερο γκολ της τελευταίας στιγμής που έχει πετύχει ποτέ η Εθνική Ελλαδας και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η κεφαλιά του Δέλλα στο 105’, στο τελευταίο δηλαδή λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, έδωσε στην Εθνική μας το εισιτήριο για τον τελικό του Euro 2004. Η κανόνας του ξαφνικού θανάτου που ίσχυε τότε, το κάνει το απόλυτο γκολ της τελευταίας στιγμής. Οι αντίπαλοι δεν έκαναν ούτε σέντρα. Μετά το γκολ, σφυρίχτηκε η λήξη.
Η Τσεχία πιθανότατα έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο σε εκείνη την διοργάνωση αλλά απέναντι στην Ελλάδα δεν ήταν καλύτερη. Το παιχνίδι ήταν περίπου μοιρασμένο. Ειδικά στην χώρα μας, οι περισσότεροι μιλάνε για ένα παιχνίδι μονότερμα και μια πρόκριση που ήρθε εντελώς κόντρα στην ροή του, όπως έδειχναν και τα σετ των αποδόσεων που είχαν βγάλει οι Stoiximatikesetairies.pro. Η εντύπωση αυτά έχει εδραιωθεί από στόμα σε στόμα αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Μιλαμε για ένα παιχνίδι 105 λεπτών που ολοκληρώθηκε με κατοχή 52%-48% υπέρ των Τσέχων και με xGoals 0,9 – 1,0 υπέρ των Ελλήνων.
Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006: Ιταλία – Γερμανία 1-0
Το παιχνίδι έγινε στο Ντόρτμουντ, με την νεανική Γερμανία του Γιούργκεν Κλίνσμαν να έχει τον ρόλο του φαβορί. Ηταν σχετικά άπειρη αλλά μέχρι τότε είχε πείσει περισσότερο από την αντίπαλο της με τις εμφανίσεις της.
Η Ιταλία του Λίπι ήταν πολύ πιο έμπειρη και κυρίως πιο συμπαγής. Δεν εντυπωσίαζε αλλά δεν την έβαζες εύκολα κάτω. Είναι ενδεικτικό οτι τελικά κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, με μόλις δύο τέρματα παθητικό.
Η κανονική διάρκεια τελείωσε με 0-0. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση και το γκολ του Φάμπιο Γκρόσο, που έκανε το τουρνουά της ζωής του, ουσιαστικά έκρινε την αναμέτρηση. Το πέτυχε στο 119ο λεπτό, το πανηγύρισε αλά Ταρντέλι και αυτό βοήθησε να παραμείνει στην μνήμη μας για καιρό. Λίγοι θυμούνται οτι τελικά η Ιταλία επικράτησε με 2-0, με γκολ του Ντελ Πιέρο στις καθυστερήσεις της παράτασης.
Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 1999: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου 2-1
Το βράδυ της 26ης Μαΐου του 1999 στο Καμπ Νου γράφτηκε ιστορία. Ελαβε χώρα ένας εμβληματικός τελικός Τσάμπιονς Λιγκ. Ενας τελικός που θα τον θυμόμαστε για πάντα. Η Μπάγερν Μονάχου άνοιξε το σκορ στο 6ο λεπτό με γκολ του Μάριο Μπάσλερ και αντιστάθηκε στην πίεση της Γιουνάιτεντ μέχρι και το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Μέχρι τότε το τρόπαιο ήταν στα χέρια των Βαυαρών και οι Αγγλοι έβλεπαν το πολυδιαφημισμένο treble να απομακρύνεται. Ακολούθησαν τα περίφημα 102’’ που άλλαξαν εντελώς την ιστορία. Το σουτ του Γκιγκς στο 91ο λεπτό άλλαξε πορεία από το πόδι του Τεντ Σέριγχαμ (της χρυσής αλλαγής του Αλεξ Φέργκιουσον) και κατέληξε στα δίχτυα του ανίκητου, έως εκείνη την στιγμή, Ολιβερ Καν. Πριν προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ, οι Γερμανοί δέχθηκαν και το δεύτερο. Κόρνερ στο 93ο λεπτό, εκτελεί ο Μπέκαμ, πιάνει την κεφαλιά ο Σέριγχαμ και με προβολή ο Σόλσκιερ ολοκληρώνει την ανατροπή της Γιουνάιτεντ. Κάνει το 2-1 και χαρίζει το τρόπαιο στους “Κόκκινους Διαβόλους”.
Οι Γερμανοί που τόσες φορές είχαν ανατρέψει τα σε βάρος τους δεδομένα με γκολ στο θάνατο, βίωναν το ακριβώς αντίστροφο συναίσθημα. «Ήταν σαν να παρακολουθούσαμε ταινία θρίλερ», δήλωσε σε ένα αφιέρωμα της UEFA ο αρχηγός της Μπάγερν, Λόταρ Ματέους. «Ο συγκεκριμένος τελικός μας δίδαξε ότι δεν κερδίζεις ένα παιχνίδι παρά μόνο όταν ακούσεις το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή».
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010: Ισπανία – Ολλανδία 1-0
Η Εθνική Ισπανίας κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, στην πρώτη συμμετοχή της σε τελικό. Γίνεται επίσης η πρώτη ομάδα μετά την Γερμανία (1972 και 1974) που δύο χρόνια μετά από την κατάκτηση του Euro, κερδίζει και το Μουντιάλ. Οι Ολλανδοί αποτυγχάνουν για μια ακόμη φορά, χάνοντας και τον τρίτο τους τελικό, μετά από αυτούς του 1974 και του 1978.
Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Η Ισπανία είναι το φαβορί, στέκεται καλύτερα μέσα στο γήπεδο αλλά γκολ δεν μπορεί να βάλει. Ο Αριελ Ρόμπεν έχει χάσει δύο τετ α τετ στο δεύτερο ημίχρονο και μένει στην ιστορία ως ο μοιραίος της βραδιάς. Τον γορδιο δεσμό του 0-0 σπάει ο MVP της διοργάνωσης Αντρε Ινιέστα στα βάθη της παράτασης. Οι Ολλανδοί έχουν μείνει με δέκα παίκτες από το 109’ και στο 116΄ έχουμε το ριμπάουντ του Φάμπρεγκας από λάθος απομάκρυνση της άμυνας, την ασίστ στον Ινιέστα και το άψογο πλασέ που έκρινε τον τελικό. Σοκαρισμένοι από το γκολ και αποκαμωμένοι από την προσπάθεια οι Ολλανδοί δεν απειλούν στα λεπτά που απομένουν και το τρόπαιο καταλήγει στην Ισπανία.
Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2013: Μπάγερν Μονάχου – Ντόρτμουντ 2-1
Γερμανική υπόθεση ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 2013, μένει στην ιστορία ως ένας ακόμη τελικός μεγάλης διοργάνωσης που κρίθηκε με γκολ στο φινάλε. Οι Γερμανοί είναι συνήθως οι κερδισμένοι των late goals αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν και θύτες και θύματα.
Η Μπάγερν Μονάχου ήταν εξαρχής το φαβορί του τελικού, έχοντας όμως στην πλάτη της δυο χαμένους τελικούς τα τρία τελευταία χρόνια. Οι Βαυαροί πήραν κεφάλι στο σκορ με το γκολ του Μάριο Μάτζουκιτς στο 60ο λεπτό. Η Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ αντέδρασε άμεσα και ισοφάρισε οκτώ λεπτά αργότερα, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ιλκάι Γκιουντογκάν. Ολα έδειχναν οτι πάμε για έναν ακόμη τελικό Τσάμπιονς Λιγκ που θα κριθεί στην παράταση. Ο Αριεν Ρόμπεν όμως, μοιραίος παίκτης της Εθνικης Ολλανδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, έγινε αυτή την φορά ο ήρωας ενός τελικού. Με μια ωραία ενέργεια στο 89ο λεπτό, βρέθηκε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα της Ντόρτμουντ και σκοράροντας στο 89ο λεπτό χάρισε το 5ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου.
Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ 2012: Μάντσεστερ Σίτι – ΚΠΡ 3-2
Η μεγάλη επιστροφή της Μάντσεστερ Σίτι στους τίτλους. Το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 44 χρόνια ανομβρίας, κατακτήθηκε με συγκλονιστικό τρόπο. Η κραυγή “Αγκουέροοοοοοοοο” του σπορτκάστερ Μάρτιν Τέιλορ είναι πλέον συνυφασμένη με την επιστροφή της Σίτι στην κορυφή του Αγγλικού ποδοσφαίρου.
Τα πράγματα έδειχναν πως έχουν ήδη κριθεί. Η Μάντσεστερ Σίτι είχε κάνει ήδη την δουλειά. Τελευταία αγωνιστική και της αρκούσε μια απλή νίκη, στο εντός έδρας με την αδύναμη ΚΠΡ, για να κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ. Εστω και στην διαφορά τερμάτων από την μισητή συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ.
Η ομάδα του Αλεξ Φέργκιουσον κέρδισε με 1-0 την Σάντερλαντ μέσα στο “Στέιντουμ οφ λάιτ” και περίμενε το δώρο από την ΚΠΡ. Η Σίτι είχε λυγίσει μπρος την προοπτική του τίτλου και ζορίζονταν αρκετά. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι προηγήθηκε με 1-0 με τον τον Πάμπλο Σαμπαλέτα, ισοφαρίστηκε πριν από το ημίχρονο από τον Τζιμπρίλ Σισέ και το έργο της φαίνονταν πως απλοποιείται μετά την αποβολή του Τζόι Μπάρτον της ΚΠΡ. Οι Λονδρέζοι παρότι με δέκα παίκτες, προηγήθηκαν με 2-1 και κράτησαν το προβάδισμα μέχρι και το 92ο λεπτό.
Ο διαιτητής είχε δώσει πέντε λεπτά καθυστερήσεις και η Σίτι πλέον κυνηγούσε ένα θαύμα. Δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά. Το πρώτο το βρήκε από την χρυσή αλλαγή του Μαντσίνι, τον Τζέκο που με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Σίλβα, ισοφάρισε σε 2-2. Ο πανζουρλισμός ήρθε με το ιστορικό πλέον γκολ του Σέρχιο Αγουέρο, στο 94’, μετά από το ένα δύο που έπαιξε με τον Μπαλοτέλι. Ηταν το 23ο του γκολ σε εκείνη την Πρέμιερ Λιγκ και αυτό που έχρισε ξανά την Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια Αγγλίας.
Τελικός EURO 2000: Γαλλία – Ιταλία 2-1
Εδώ έχουμε δύο γκολ της τελευταίας στιγμής που έγραψαν ιστορία. Ενα στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας του τελικού και ένα τεχνητό, ένα Golden Goal όπως λέγονταν τότε, που ολοκλήρωσε την διαδικασία της παράτασης μόλις στο 103’.
Αμφίρροπος εξαρχής αυτός ο τελικός, χωρίς καθαρό φαβορί, με την Ιταλία να έχει καλύτερο πρόσωπο στην φάση των ομίλων και την Γαλλία να “γκαζώνει” στα νοκ άουτ. Στον τελικό του Ρότερνταμ είχαμε ένα στείρο πρώτο ημίχρονο και τον Ντελβέκιο να κάνει το 1-0 για την Ιταλία στο 55ο λεπτό. Οι Ιταλοί είχαν καταφέρει να κρατήσουν τους αντιπάλους τους μακριά από την εστία του Τόλντο αλλά 30 δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσουν και τα τέσσερα λεπτά των καθυστερήσεων και ενώ το πάρτι στην εξέδρα είχε αρχίσει, ο Βιλτόρ (άλλη μια χρυσή αλλαγή που συναντάμε σε αυτή την λίστα) με ένα διαγώνιο σουτ από δύσκολη θέση, άλλαξε τα δεδομένα και έστειλε την αναμέτρηση στην παράταση. Αυτό ήταν το original γκολ της τελευταίας στιγμής, το άλλο προέκυψε από τον άχαρο θεσμό του “Golden Goal”. Το πέτυχε ο Νταβίντ Τρεζεγκέ στο 103’, ύστερα από ωραία κούρσα και ασίστ του Πιρές. Η μπάλα προσγειώθηκε στην οροφή των διχτυών και αυτόματα σήμανε και την λήξη του τελικού.
Ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2009: Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 0-1
Η Μπαρτσελόνα είναι στα καλύτερα της και φαντάζει σαν το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης. Το ποδόσφαιρο που παίζει όμως, χρειάζεται απόλυτη επιβολή πάνω στον αντίπαλο και δυσκολεύεται απέναντι σε ομάδες που ξέρουν να αμυνονται μαζικά.
Η Τσέλσι είναι μια τέτοια περίπτωση και της βάζει δύσκολα. Της παίρνει 0-0 στο πρώτο παιχνίδι στην Βαρκελώνη και στην ρεβάνς του “Στάνφορντ Μπριτζ”, μόλις στο 9ο λεπτό, παίρνει κεφάλι στο σκορ με ένα εντυπωσιακό γκολ του Εσιέν. Κρατάει στα χέρια της την πρόκριση μέχρι και τις καθυστερήσεις, κοιτάει στα ίσα την θεωρητικά ανώτερη της αντίπαλο και ζητάει τέσσερα (!) πέναλτι για να καθαρίσει την πρόκριση. Ο Οβρέμπο τα αρνείται και οι Λονδρέζοι μιλούν μέχρι και τώρα για μια μεγάλη διαιτητική σφαγή.
Την έκβαση του ημιτελικού την κρίνει όμως ένας συνήθης ύποπτος. Στο 93ο λεπτό, ο Αντρές Ινιέστα με κεραυνό έξω από την περιοχή, στέλνει την μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Τσεχ και την Μπαρτσελόνα στον τελικό της Ρώμης, όπου θα κερδίσει με 2-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα κατακτήσει το τρόπαιο.