Τι θα ισχύει για ξένους, “μικρούς” και “μεγάλους” – Η “καμπάνα” μη καθόδου σε αγώνα

Πηγή: www.iliaoikonomia.gr

Μία (τουλάχιστον) σημαντική αλλαγή θα ισχύει από την νέα αγωνιστική περίοδο στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, από όσα έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΠΟ μέσω της Προκήρυξης της καθώς και τις τροποποιήσεις του ΚΑΠ.

  • Όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς και τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στην ενδεκάδα (μέχρι και) τέσσερις ξένους ποδοσφαιριστές.

Από τη νέα σεζόν 2023-24 η ΕΠΟ έχει αποφασίσει και αναφέρει στην προκήρυξη πως:

Για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών που δε δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες, από τους οποίους θα επιτρέπεται να αγωνίζονται έως δύο (2).
Η συμμετοχή σε αγώνα άνω των δύο (2) ποδοσφαιριστών της εν λόγω κατηγορίας θεωρείται αντικανονική και σε περίπτωση υποβολής ενστάσεως ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του αντιπάλου και επιβάλλονται οι λοιπές ποινές του άρθρου 23 του ΚΑΠ.

– Μπορεί μια ομάδα δηλαδή να έχει παραπάνω ξένους στο δυναμικό (με βάση τα προβλεπόμενα από τους λοιπούς σχετικούς κανονισμούς) και να δηλώσει μέχρι τέσσερις στο Φύλλο Αγώνα, αλλά από φέτος να παίζουν στη διάρκεια του αγώνα μόνο μέχρι δυο.

Η ανωτέρω διάταξη πέρασε και στο Άρθρο 19 του ΚΑΠ και θα ισχύει κ α ι για τα Τοπικά πρωταθλήματα.

Οι “μικροί”
ΕΠΙΣΗΣ: Την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 για τη Γ’ Εθνική είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο Φύλλο Αγώνος πέντε (5) ποδοσφαιριστών ηλικίας κάτω των 21 ετών, οι οποίοι απαραιτήτως θα πρέπει να δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες και να είναι γεννηθέντες το ανώτερο το έτος 2003.
Η μη τήρηση της παρούσας πρόβλεψης συνιστά αντικανονική συμμετοχή και χορηγεί το δικαίωμα υποβολής ενστάσεως και τιμωρίας της ομάδας με τις ποινές του άρθρου 23 του ΚΑΠ.

Οι “μεγάλοι”
ΕΠΙΣΗΣ: Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα κ α ι η χρησιμοποίηση έως πέντε (5) ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των τριάντα τριών (33) ετών.
Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2023 – 2024 Γ’ Εθνικής εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από την 01.01.1991.
Η συμμετοχή περισσότερων ποδοσφαιριστών άνω του εν λόγω ηλικιακού ορίου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και χορηγεί το δικαίωμα υποβολής ενστάσεως και τιμωρίας της παραβάτιδας ομάδας με τις ποινές του άρθρου 23 του ΚΑΠ.

Η “καμπάνα” μη καθόδου σε αγώνα
Με διάταξη που πέρασε στο Άρθρο 17 του ΚΑΠ: “Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους του ελάχιστου επιτρεπομένου ορίου (λιγότερους από εννέα) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με αφαίρεση πέντε (-5) βαθμών από το πρωτάθλημα που αγωνίζεται καθώς κ α ι επίσης (-5) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα που θα αγωνιστεί, με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3 και με χρηματική ποινή από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Η ανωτέρω διάταξη θα ισχύει και για τα Τοπικά πρωταθλήματα.