Site icon Παίζει μπάλα μόνο του! | Patra Goal

Έτσι θα γίνουν οι εκλογές σε Ομοσπονδίες και Ενώσεις με την “κάλπη ΖΕΥΣ”

Οι εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών μπορούν να διεξαχθούν και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να υπογράφει την Τετάρτη (24/2), μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με αυτή εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος διεξαγωγής εκλογών με την ψηφιακή κάλπη «Ζευς», εφόσον οι αθλητικοί φορείς την επιλέξουν ως εναλλακτική λύση για τις αρχαιρεσίες τους.

Στην ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρονται τα εξής: «Υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη η απόφαση για τη “Διαδικασία διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων με ψηφιακά μέσα και διενέργειας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη λήψη αποφάσεων και την εκλογή των μελών των καταστατικών οργάνων των αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων”.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 719, 24/02/2021) εξειδικεύει τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στους αθλητικούς φορείς, εφόσον την επιλέξουν ως εναλλακτική λύση για τις αρχαιρεσίες τους, ρυθμίζοντας κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου των εκλογών.

Η ΚΥΑ εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 45 του ν. 4778/2021 (ΦΕΚ Α’ 26, 19/02/2021), που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη “χρήση σύγχρονων μέσων Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχαιρεσιών σε αθλητικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες” με σκοπό την απομακρυσμένη συμμετοχή των μελών τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο 45, αν επιλεγεί ο ηλεκτρονικός τρόπος αρχαιρεσίας, τότε “όλες οι ψηφοφορίες επί των επιμέρους θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών για την ανάδειξη των νέων καταστατικών οργάνων, διεξάγονται με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος “Ψηφιακή Κάλπη Ζευς” της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.” (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.)”.

Επιπλέον, σ’ αυτή την περίπτωση “οι Γενικές Συνελεύσεις για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών Σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών με τη χρήση μέσων Τ.Π.Ε., διεξάγονται ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από δικηγόρους, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικηγόρος διορισμένος στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και οι αναπληρωτές τους, στην περίπτωση κωλύματός τους, ορίζονται το αργότερο είκοσι (20) πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία των αρχαιρεσιών από τον Δικηγορικό Σύλλογο, στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει το Σωματείο, η Ένωση ή η Ομοσπονδία, κατόπιν σχετικής αίτησης, η οποία υποβάλλεται τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) πλήρεις ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα των αρχαιρεσιών”.

Στην ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μεταξύ άλλων, προβλέπονται ότι:

ο εκλογικός κατάλογος, συνοδευόμενος από την απόφαση της Γ.Γ.Α. περί επικυρώσεώς του και

αντίγραφα των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.) των αθλητικών με τις οποίες έχουν οριστεί οι αντιπρόσωποι και οι αναπληρωτές τους.

στο πρώτο τμήμα καταχωρίζονται, με αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων προέδρων και

στο δεύτερο τμήμα καταχωρίζονται με αλφαβητική σειρά τα ονοματεπώνυμα και τα παρώνυμα των υποψηφίων συμβούλων.

τον τύπο, την έναρξη/λήξη, τον τίτλο και την περιγραφή των επιμέρους ψηφοφοριών,

τα ονοματεπώνυμα, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (“email”) και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των μελών της εφορευτικής επιτροπής,

τα ονοματεπώνυμα και τα πατρώνυμα των υποψηφίων κάθε τμήματος του ενιαίου ηλεκτρονικού ψηφοδελτίου

το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (“email”), τον αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κάθε εκλογέα αντιπροσώπου, που θα αποτελεί και τον μοναδικό αριθμό κάθε εκλογέα – αντιπροσώπου στο σύστημα “Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ”.

Εδώ το ΦΕΚ της ΚΥΑ».