Απογοήτευσε πάλι ο Προμηθέας

Μετά από ένα συναρπαστικό ματς ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατές ομάδες, η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από το «Δ. Τόφαλος», επικρατώντας του Προμηθέα με 85-89. Οι γηπεδούχοι κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια, παρά το γεγονός πως είδαν τον προπονητή τους Ηλία Ζούρο να αποβάλλεται στα μέσα της Β’ περιόδου, όμως στο τέλος η «Ένωση» ήταν αυτή που έμεινε ψύχραιμη, έβαλε τα μεγάλα σουτ και απέδρασε από την Πάτρα με ένα μεγάλο διπλό, που τη βάζει στο…κόλπο της τετράδας. Πρωταγωνιστής του ματς ήταν ο Colom, ενώ από πλευράς Προμηθέα ξεχώρισε ο Frankamp. Πλέον, οι «Αχαιοί», οι οποίοι μετρούν τρεις σερί ήττες, έχουν υποχωρήσει στο 11-8 και το παιχνίδι της Μ. Τετάρτης στην έδρα του Λαυρίου αποκτά τεράστια σημασία, στην προσπάθεια της ομάδας του Ηλία Ζούρου να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα PlayOffs.

H εικόνα του παιχνιδιού

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ηλία Ζούρο να επιλέγει τους Gaddy, Simpson, Γ. Αγραβάνη, Δ. Αγραβάνη και Grant στη βασική πεντάδα. Στα πρώτα λεπτά οι «Προμηθείς» μπήκαν πολύ νωθρά στο παρκέ, με την ΑΕΚ να βρίσκει ρυθμό με σημεία αναφοράς τον Colom δημιουργικά και τον Κουζέλογλου εκτελεστικά, με την ομάδα του Curro Segura να φτάνει γρήγορα στις παρυφές διψήφιας διαφοράς, αναγκάζοντας τον Ζούρο να καλέσει εσπευσμένα το πρώτο time out του ματς (6-15, στο 6′). Μετά τη διακοπή ο Gaddy πήρε στις πλάτες του κάποιες φάσεις, βάζοντας τους Πατρινούς στο «πνεύμα» του αγώνα, ενώ ο Andric με ξεμαρκάριστο τρίποντο από τη γωνία, μετά από όμορφη δημιουργία του Frankamp, μείωσε στους 5 (15-20, στο 9′). Το τελευταίο καλάθι του Α’ δεκαλέπτου το πέτυχε ο Quino Colom, διαμορφώνοντας το 15-22.

Στις αρχές του Β’ δεκαλέπτου η «Ένωση» προσπάθησε να κρατήσει το προβάδισμά της στοχεύοντας μέσα στη ρακέτα των Πατρινών με Μαυροειδή και Κουζέλογλου, την ώρα που οι «Αχαιοί» έμοιαζαν εγκλωβισμένοι στην πολύ καλή άμυνα των φιλοξενούμενων. Το πρώτο επιθετικό ξέσπασμα του Προμηθέα στον αγώνα ήρθε με τον Frankamp να δίνει το «σύνθημα» με δικό του τρίποντο, για να ακολουθήσει ένα lay up του Αγραβάνη και 1/2 βολές του Λάγιου, για να πλησιάσει στους 3 μετά από πολλή ώρα η ομάδα του Ηλία Ζούρου (23-26, στο 14′).

Με το σκορ στο 25-27 υπήρξε ένταση, με τον Ηλία Ζούρο να αποβάλλεται από την κ. Τσαρούχα για διαμαρτυρία και τον Κώστα Παπαδόπουλο να αναλαμβάνει την καθοδήγηση στο υπόλοιπο του παιχνιδιού. Παρά το αρχικό…μούδιασμα, οι «Αχαιοί» βρήκαν εκ νέου λύσεις στο πρόσωπο του Mikhailo Andric και με τρίποντο του Σέρβου ισοφάρισαν, τρία λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου (31-31). Μάλιστα, λίγο αργότερα ήρθε και το πρώτο προσπέρασμα, με γκολ- φάουλ του Δ. Αγραβάνη (36-33). Με το παιχνίδι να οδηγείται στη γραμμή των βολών, καθώς αμφότερες οι ομάδες είχαν συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά, ο Προμηθέας κατάφερε να διατηρήσει αυτό το μικρό προβάδισμα και να πάει στην ανάπαυλα προηγούμενος με 40-37.

Στην επανάληψη οι Πατρινοί μπήκαν δυνατά, χτυπώντας μέσα στη ρακέτα με Grant και Αγραβάνη και έφτασαν για πρώτη φορά τη διαφορά στους 6 (43-37, στο 22′). Ο «δικέφαλος» έβρισκε πάντα επιθετικές λύσεις και διατηρούταν κοντά στο σκορ και με ένα τρίποντο του Πετρόπουλου και ένα καλάθι του Rautins ισοφάρισε εκ νέου (46-46, στο 24′). Σε εκείνο το σημείο οι γηπεδούχοι βρήκαν και πάλι «momentum», έτρεξαν ένα σερί 7-0 και με τρίποντο του Simpson έφτασαν για πρώτη φορά στο +7 (53-46, στο 25′).

Το time out του Segura αφύπνισε τους παίκτες του, οι οποίοι απάντησαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με τρίποντο του Πετρόπουλου έφεραν και πάλι το ματς στα ίσια (53-53, στο 26′). Από εκεί και έπειτα, οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο – πόντο μέχρι και την εκπνοή του Γ’ δεκαλέπτου. Ο Frankamp με όμορφη εκτέλεση από τα 6,75 έστειλε τους γηπεδούχους στο +3, με τους φιλοξενούμενους να απαντούν με ένα εντυπωσιακό buzzer beater από τα 8 μέτρα πάνω σε άμυνα, με το δεκάλεπτο να τελειώνει ισόπαλο (62-62).

To ντέρμπι συνεχίστηκε και στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τις ομάδες να παίζουν με περίσσιο πάθος και να εναλλάσσονται συνεχώς στο σκορ. Ο εξαιρετικός σε αυτό το ματς Abdul Gaddy με σουτ από την περιφέρεια έδωσε και πάλι προβάδισμα στους «πορτοκαλί» (69-66, στο 32′), με την «Ένωση» να απαντάει με τρίποντα από Colom και Rautins και να ανακτά την πρωτοπορία στο σκορ (71-72, στο 34′). Μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο το παιχνίδι έγινε συναρπαστικό, με τους παίκτες των δύο ομάδων να παλεύουν για κάθε κατοχή και να τα δίνουν όλα στο παρκέ. Με τρίποντο του Φλιώνη οι φιλοξενούμενοι αποσπάστηκαν με +4 για πρώτη φορά στην τελευταία περίοδο (73-77, στο 36′), με τον Langford ένα λεπτό μετά να δίνει κι άλλη σπουδαία ανάσα στην ομάδα του, με δύο συνεχόμενα δύσκολα σουτ από μέση απόσταση, την ώρα που οι «Αχαιοί» προσπαθούσαν να μείνουν κοντά στο σκορ με βολές του Frankamp (77-81, στο 37′).

Στο τελευταίο δίλεπτο οι «Προμηθείς» επιχείρησαν να ανατρέψουν την κατάσταση, ορμώμενοι από την ψυχωμένη άμυνά τους, όμως το τρίποντο… ισοφάρισης από τον Gaddy βρήκε σίδερο (78-81, στο 39′), με τον Φλιώνη στη συνέχεια να ευστοχεί σε ένα ζευγάρι βολών, δίνοντας «αέρα» 5 πόντων στην ΑΕΚ (78-83, 1’02” πριν τη λήξη). Τη…χαριστική βολή στους γηπεδούχους έδωσε ο Colom, με τον Ισπανό να πετυχαίνει ένα πολύ σημαντικό καλάθι, 23 δευτερόλεπτα πριν το τέλος (80-85). Παρά την προσπάθεια του Προμηθέα στο φινάλε, η ΑΕΚ έμεινε ψύχραιμή από τις βολές και έφτασε τελικά στην πολυπόθητη νίκη (85-89).