Site icon Παίζει μπάλα μόνο του! | Patra Goal

Αυτά θα ισχύσουν οριστικά στην Β΄φάση της Α’ ΕΠΣΑ – Η τροποποιητική προκήρυξη

Δείτε παρακάτω όλες τις αλλαγές που αφορούν την β’ φάση του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας, από την τροποποιημένη προκήρυξη που πέρασε από το ΔΣ της ΕΠΣ Αχαϊας, ενώ απομένει η τυπική έγκριση από την ΕΠΟ.

Π Ρ Ο Β Ι Β Α Σ Μ Ο Σ Ο Μ Α Δ Ω Ν
Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η , την 2η, την 3η , και την 4η θέση και στους δύο ομίλους (συνολικά 8 ομάδες) θα αγωνιστούν στους αγώνες play offs για την ανάδειξη της πρωτ ομάδας που θα εκπροσωπήσει την ΕΠΣ Αχαΐας σ αθλήτριας τους αγώνες του πρωταθλήματος Πρωταθλητριών ομάδων των Ε.Π.Σ. για άνοδο στη Γ’ Εθνική Κατηγορία της περιόδου 2024 – 2025. Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο των οκτώ (8) ομάδων, οι οποίες θ’ αγωνιστούν μεταξύ τους σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα δύο (2) γύρων (14 αγωνιστικών), σύμφωνα με το πρόγραμμα αγώνων που θα προκύψει ύστερα από κλήρωση και με βαθμούς bonus, σύμφωνα με τη θέση που θα καταλάβουν στο βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Οι οκτώ (8) ομάδες, δηλαδή οι τέσσερις (4) πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στο μίνι πρωτάθλημα των δύο (2) γύρων (14 αγωνιστικών), με βαθμούς bonus σύμφωνα με τη θέση που θα καταλάβουν στο βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος.

Οι οκτώ (8) ομάδες, δηλαδή οι τέσσερις (4) πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στο μίνι πρωτάθλημα των δύο (2) γύρων (14 αγωνιστικών), με βαθμούς bonus. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα καταλάβουν στην κανονική περίοδο την 1η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus πέντε (5) βαθμών, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2ηθέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus τριών (3) βαθμών, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus ενός (1) βαθμού και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 4η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus μηδέν (0) βαθμών.

Στην περίπτωση που κάποια ομάδα εξασφαλίσει διαφορά μεγαλύτερη των πέντε (5) βαθμών από την ομάδα που θα καταλάβει την αμέσως επόμενη θέση (του ίδιου Ομίλου), θα προστίθεται ακόμα ένας (1) βαθμός bonus στα play-offs. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων play offs θα αναδειχθεί η πρωταθλήτρια ομάδα της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας που θα μας εκπροσωπήσει στους αγώνες play off για άνοδο στη Γ’ Εθνική περιόδου 2024 – 2025 και θα υπάρξει κατάταξη από την 1η έως τη 8 η θέση.

Στην περίπτωση που υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα δύο γύρων (μεταξύ τους παιχνίδια, μεταξύ τους διαφορά τερμάτων, συνολική διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων). Αν κάποια ομάδα δηλώσει αδυναμία να συμμετέχει στα μπαράζ ανόδου, τότε θα αντικατασταθεί από την επόμενη ομάδα στη σειρά κατάταξης.

Υ Π Ο Β Ι Β Α Σ Μ Ο Σ Ο Μ Α Δ Ω Ν

Από την Α’ Κατηγορία στην Β’ Κατηγορία υποβιβάζονται συνολικά ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ομάδες.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν την 5η , την 6η , την 7η , την 8η , την 9η , και την 10η και στους δύο ομίλους θα αγωνιστούν σε αγώνες play outs για την παραμονή στην Α’ Κατηγορία. Οι παραπάνω ομάδες θα συγκροτήσουν έναν (1) ενιαίο όμιλο των δώδεκα (12) ομάδων, οι οποίες θ’ αγωνιστούν σ’ ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου έντεκα (11) αγωνιστικών. Τα σωματεία τα οποία θα καταλάβουν τις θέσεις 5η , 6η και 7η της κανονικής διάρκειας κάθε ομίλου, στη δεύτερη φάση θα αγωνιστούν σε 6 αγώνες στην έδρα τους και σε 5 αγώνες εκτός έδρας. Τα σωματεία τα οποία θα καταλάβουν τις θέσεις 8η , 9η και 10η της κανονικής διάρκειας κάθε ομίλου, στην δεύτερη φάση θα αγωνιστούν σε 5 αγώνες στην έδρα τους και σε 6 αγώνες εκτός έδρας. Το πρόγραμμα των αγώνων θα 20 προκύψει ύστερα από κλήρωση και με βαθμούς bonus, ανάλογα με την συνολική συγκομιδή βαθμών που θα έχουν στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος. Οι δώδεκα (12) ομάδες θα ξεκινήσουν τους αγώνες τους στο μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου έντεκα (11) αγωνιστικών με bonus βαθμών, ανάλογα με την βαθμολογική τους κατάταξη.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 5η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus ΔΕΚΑ (10) βαθμών, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 6η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus ΕΠΤΑ (7) βαθμών, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 7ηθέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus ΠΕΝΤΕ (5) βαθμών, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 8η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus ΤΡΙΩΝ (3) βαθμών, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 9η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus ΔΥΟ (2) βαθμών και οι ομάδες που θα καταλάβουν την 10η θέση σε κάθε Όμιλο θα ξεκινήσουν με βαθμολογία bonus ΕΝΟΣ (1) βαθμού.

Στην περίπτωση που κάποια ομάδα εξασφαλίσει διαφορά μεγαλύτερη των πέντε (5) βαθμών από την ομάδα που θα καταλάβει την αμέσως επόμενη θέση (του ίδιου Ομίλου), θα προστίθεται ακόμα ένας (1) βαθμός bonus στα play-offs. Ωστόσο, στην περίπτωση που ομάδα (ή ομάδες) έχουν αποχωρήσει ή έχουν αποβληθεί από τον πρωτάθλημα, ΔΕΝ θα προστίθεται ο επιπλέον βαθμός bonus στην ομάδα που θα καταλάβει την αμέσως προηγούμενη (ανώτερη) θέση.

Στην περίπτωση που κάποια ομάδα (ή ομάδες) έχει αποχωρήσει ή έχουν αποβληθεί από το πρωτάθλημα ΔΕΝ θα συμμετάσχει στην διαδικασία των play-outs.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων play outs θα υπάρξει κατάταξη από την 1 η έως τη 12 η θέση και θα υποβιβαστούν συνολικά οι τέσσερις (4) τελευταίες ομάδες στην Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2025 – 2026. Στην περίπτωση που υπάρξει ισοβαθμία μεταξύ των ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 20 του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων για το μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων). Στην περίπτωση που υποβιβαστούν σωματεία – μέλη μας από την Γ’ Εθνική στην Α’ Κατηγορία, τότε θα υποβιβαστεί ο αντίστοιχος αριθμός σωματείων από την Α’ Κατηγορία στην Β’ Κατηγορία (από την τελική κατάταξη της β’ φάσης). Πρόθεση της ΕΠΣ Αχαΐας είναι και την αγωνιστική περίοδο 2025-2026 η Α’ Κατηγορία να διεξαχθεί σε δύο Ομίλους των 10 ομάδων (σύνολο 20 ομάδες)