Αυτό είναι τo πλάνο Cosmote-Nova για την κεντρική διαχείριση

Κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για Super League 1, Super League 2 και Κύπελλο με συνολικά έσοδα άνω των 70.000.000 ευρώ προβλέπονται στο πλάνο σωτηρίας, με το οποίο διαπραγματεύονται οι Big 4 κι ο Απόλλων Σμύρνης με Nova και Cosmote TV.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο αιμορραγεί οικονομικά και με την πανδημία να είναι σε έξαρση, το οικονομικό τοπίο είναι πιο θολό από ποτέ, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η επόμενη σεζόν θα είναι καλύτερη σε σχέση με τη φετινή. Και από άποψη εμπορικότητας αλλά και από την άποψη ότι θα δούμε – επιτέλους – και πάλι κόσμο στα γήπεδα. Εσοδα που έχουν τεράστια ανάγκη οι ομάδες, παρόλο που η βασική εισροή εσόδων είναι από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, κεντρική διαχείριση δεν υπάρχει στη Super League, καθώς οι ομάδες έχουν υπογράψει διμερείς συμβάσεις με τη Nova. Κι πάνω σ’ αυτήν τη βάση οι «Big 4» μαζί με τον Απόλλωνα Σμύρνης (συνολικά συμφωνούν 10 ομάδες και το έχουν στα χέρια τους άπαντες συν τη Διοργανώτρια Αρχή) διαπραγματεύονται ένα πλάνο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας για αρκετές ομάδες. Κυρίως για τις μικρομεσαίες της πρώτης κατηγορίας αλλά και για εκείνες της Super League 2. Εδώ θα παίξει βασικό ρόλο η πρόθεση των μεγάλων ομάδων.

Δηλαδή, αν είναι διατεθειμένες να χάσουν ένα μέρος από τα χρήματά τους για να ενισχυθούν άλλες ομάδες και να μικρύνει η ψαλίδα που χωρίζει για παράδειγμα τον Ολυμπιακό με τον Ατρόμητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που πήραν οι ομάδες:

Ολυμπιακός: 11.000.000 ευρώ

ΠΑΟΚ: 7.500.000 ευρώ

Παναθηναϊκός: 7.500.000 ευρώ

ΑΕΚ: 6.500.000 ευρώ

Αρης: 4-4.500.000 ευρώ

Το πλάνο, με το οποίο πάνε να διαπραγματευτούν οι ομάδες στηρίζεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Πρόκειται για πακέτο τηλεοπτικών δικαιωμάτων για Super League, Super League 2 και Κύπελλο.
  2. Το ποσό που θα μοιραστούν οι ομάδες ξεπερνά τα 70.000.000 ευρώ και το συμβόλαιο που θα υπογραφεί (;) δεν θα είναι για έναν μόνο χρόνο (σ.σ. παραμένει άγνωστο το πόση διάρκεια θα έχει).
  3. Θα υπάρχει σχετική ρήτρα που θα επιτρέπει σε κάποια ομάδα να φύγει από την κεντρική διαχείριση εφόσον έχει άλλη πρόταση – πιο συμφέρουσα για τα ταμεία της.

Η Λίγκα, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και με τους δύο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς παρόχους.

Άλλες πηγές αναφέρουν, πάντως, πως σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πού θα καταλήξει η Premier League. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει η Cosmote TV να έχει τα δικαιώματα ή αν θα αλλάξει περιβάλλον, μετακομίζοντας κάνοντας το αντίθετο δρομολόγιο απ’ αυτό που έκανε η La Liga (από την Cosmote TV πήγε στη Nova).

Κάποιοι άλλοι, δε, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να… μοιραστεί η πίτα.. Το πώς παραμένει άγνωστο. Για παράδειγμα θα μπορούσε ο σταθμός «Α» να πάρει τους «Big 4» συν τον Άρη και το Κύπελλο ή τη SL2 και ο σταθμό «Β» τις άλλες 9 ομάδες συν το προϊόν που θα… περισσέψει. Τονίζουμε ξανά ότι αυτό είναι σενάριο. Υπαρκτό μεν, αλλά σενάριο στην παρούσα φάση, όπως αναφέρει το metrosport.gr!

Το ποσό των 70.000.000 ευρώ (και κάτι) δεν είναι τεράστιο. Η Nova φέτος έδωσε μόνο για τη Super League 55.000.000 ευρώ!