Για την υπέρβαση κόντρα στον πρωταθλητή

Δύσκολη αποστολή έχει ο Προμηθέας απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όμως η ομάδα του Μάκη Γιατρά θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν για ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στο ΟΑΚΑ, έχοντας και την ψυχολογία στα ύψη έπειτα από τη νίκη-ανατροπή της περασμένης εβδομάδας επί του Λαυρίου Megabolt.

Το πατρινό συγκρότημα έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει μια φορά φέτος στο ΟΑΚΑ, στο παιχνίδι με αντίπαλο την ΑΕΚ, όμως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι σαφώς το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Stoiximan Basket League.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε ότι απέναντι στον Προμηθέα θα βρεθεί μια ομάδα που έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 38 πρωταθλήματα και 19 Κύπελλα Ελλάδας, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, αλλά και δυο τριπλ κράουν. Και μπορεί ο φετινός Παναθηναϊκός να μην είναι η ομάδα φόβητρο προηγούμενων ετών (πρόσφατα άλλαξε, μάλιστα, και προπονητή με τον Όντεντ Κάτας να αντικαθιστά τον Γιώργο Βόβορα), όμως παραμένει πάντα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση όλων των εγχώριων τίτλων. Ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3 HD και ραδιοφωνικά από τον Skai Patras 89,4.

Από την πλευρά του, ο Προμηθέας αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τον τραυματισμό του Χάρη Γιαννόπουλου, ο οποίος δεν έπαιξε και στο τελευταίο παιχνίδι με το Λαύριο Megabolt, όμως από την άλλη πλευρά κανονικά διαθέσιμοι θα είναι οι Λούντζης, Έβανς, Αθηναίου, Τζέριαν Γκραντ, Ν. Μπαζίνας, Βασιλείου, Μίλερ, Χριστοδούλου, Γιάννης Αγραβάνης, Κουρουπάκης, Τανούλης, Δημήτρης Αγραβάνης, Αγκμπελίζ και Τζεράι Γκραντ.

Οι «Προμηθείς», που δεν έχουν κερδίσει ποτέ τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, θα βρουν τον αντίπαλό τους κουρασμένο από τις πολλαπλές υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα και εκεί θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Παναθηναϊκός με 6-0 νίκες και ο Προμηθέας με 5-0 νίκες είναι οι μοναδικές, έως τώρα, αήττητες ομάδες του πρωταθλήματος μέσα στην έδρα τους, οπότε αυτό αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για το συγκρότημα του Μάκη Γιατρά κι ενώ είναι σε εκκρεμότητα και το εξ αναβολής παιχνίδι του α΄ γύρου στην Πάτρα (δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία διεξαγωγής του).

Τέλος, την αναμέτρηση, που είναι στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Stoiximan Basket League, θα διευθύνουν οι διεθνείς Χρυσόστομος Σχινάς (Αττικής) και οι Στέφανος Μαγκλογιάννης (Αττικής) και Τάσος Κάρδαρης (Αττικής).

Από την πλευρά του Προμηθέα ,ο Μιχάλης Λούντζης ανέφερε τα εξής στο blog του στο site του ΕΣΑΚΕ:

“Προερχόμαστε από μια εβδομάδα πολύ δυνατών προπονήσεων καθώς έχουμε πολλά νέα πρόσωπα στην ομάδα και θέλουμε όσο πιο γρήγορα να βρούμε την χημεία μεταξύ μας έτσι ώστε να αποδώσουμε καλύτερα σαν ομάδα στο παρκέ. Αντίπαλος μας αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ! Γνωρίζουμε την αξία του αντιπάλου μας, ξέρουμε ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό ματς αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε και τις δικές μας δυνατότητες! Θα παλέψουμε με πάθος από την αρχή του παιχνιδιού ακολουθώντας πιστά το πλάνο μας και όσα έχουμε δουλέψει στην προπόνηση και θα μπούμε στο γήπεδο με μοναδικό στόχο τη νίκη!”

Ο Προμηθέας έχει στο ρόστερ του τρείς πρώην παίκτες του Παναθηναϊκου ΟΠΑΠ. Ο Μιχάλης Λούντζης φόραγε την πράσινη φανέλα από τη σεζόν 2014-2015 μέχρι και τη σεζόν 2016-2017(άνηκε στην ομάδα μέχρι και το 2019). O Χάρης Γιαννόπουλος αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2012-2013. Ο τρίτος είναι ο Γιάννης Αθηναίου ο οποίος υπέγραψε στους πράσινους το καλοκαίρι του 2019, όμως λόγω τραυματισμού και της πανδημίας δεν κατάφερε να αγωνιστεί σε κανένα επίσημο παιχνίδι και έτσι έμεινε ελεύθερος μετά το απότομο τέλος της χρονιάς.

Το αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησε ο πρώην αρχηγός της ομάδας, Λεωνίδας Κασελάκης, ο οποίος αγωνίζεται φέτος στον Παναθηναϊκό μετά από 2 σεζόν (2018-2019 και 2019-2020) στην Πάτρα και πρόσφατα το μεγάλο ταλέντο
που αναδείχθηκε από τις ακαδημίες του Προμηθέα (πρόγραμμα «ΝΟΥΣ») Λευτέρης Μαντζούκας.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Η νίκη στον προημιτελικό του Κυπέλλου της περσινής σεζόν (81-79 στην Πάτρα) είναι η μοναδική που έχει σημειώσει ο Προμηθέας επί του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» μετρούν 11 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στη Stoiximan Basket League, έχοντας κάνει το 6/6 στο ΟΑΚΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι έξι νίκες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Αθήνα σημειώθηκαν με διψήφιες διαφορές και με πιο μικρή σε έκταση, την πρώτη από αυτές. Ήταν για τη σεζόν 2016-17 όταν επικράτησε με 81-71 (Μπουρούσης 18, Παππάς 15 – Άντερσον 15, Μουρ και Φαγιέ 12).

Επιπλέον, στα έξι παιχνίδια στην έδρα των «πράσινων» δεν υπήρξε παίκτης που να έφτασε τους 20 πόντους. Κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος είναι εκείνη των 19 πόντων που είχαν ο Γκιστ και ο Μιλόσεβιτς στον αγώνα του 2017-18, ο Καλάθης και ο Μπράουν στο παιχνίδι του 2018-19.

Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ

Με 38 πρωταθλήματα, 19 κύπελλα Ελλάδας, 6 τρόπαια Ευρωλίγκας και 1 Διηπειρωτικό κύπελλο, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, 64 στο σύνολο. Την τελευταία 20ετία θεωρείται η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη με την κατάκτηση των 6 τροπαίων στην Ευρωλίγκα αλλά και με τη συνέπεια και τη σταθερότητα που παρουσιάζει σε υψηλότατο επίπεδο.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε να «συλλέγει» πρωταθλήματα από το 1946. Την σεζόν 1971-72 έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους «έξι» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, κάτι που επανέλαβε δέκα χρόνια αργότερα.

Κατέκτησε 9 συνεχείς τίτλους στην Basket League (2003-2011) με προπονητή τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Όπως ρεκόρ αποτελούν και τα έξι σερί Κύπελλα Ελλάδας (2012-17) Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε 12 Φάιναλ Φορ (σε επίπεδο Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Ευρωλίγκας) και έχει κατακτήσει δύο τριπλ κράουν (2007 και 2009).

Σπουδαίες μορφές του ελληνικού και διεθνούς μπάσκετ έχουν φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού όπως οι αείμνηστοι Γιώργος Κολοκυθάς, Κώστας Πολίτης, οι Απόστολος Κόντος, Τάκης Κορωναίος και Χρήστος Κέφαλος, δύο από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του NBA, οι Ντομινίκ Ουίλκινς, Μπάϊρον Σκοτ, οι Στόγιαν Βράνκοβιτς, Ντίνο Ράτζα, Ντέγιαν Μποντίρογκα, οι πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική του ’87 Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης και Φάνης Χριστοδούλου και οι τελευταίες χρονικά εμβληματικές μορφές του συλλόγου οι Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης.