Για τη νίκη κόντρα στον Ιωνικό

Τον ουραγό της Stoiximan Basket League Ιωνικό Νίκαιας υποδέχεται σήμερα ο «λαβωμένος» από προβλήματα απουσιών Προμηθέας, με στόχο την 11η νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Ηλίας Ζούρος είδε τον Ray να αποχωρεί τραυματίας στο «Nick Galis Hall», τον Hunt να τραυματίζεται και αυτός κατά τη διάρκεια του ματς με τη Venezia, ενώ στα pits βρίσκεται εδώ και περίπου ένα μήνα ο Νίκος Γκίκας.

Παρ’ όλα αυτά, οι Πατρινοί θα προσπαθήσουν να υπερκεράσουν τα προβλήματά τους, αγωνιζόμενοι απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος επίσης έχει ταλαιπωρηθεί φέτος από διαφόρων ειδών ζητήματα, έχει μείνει με «λειψό» ρόστερ και δίνει μάχη για την σωτηρία. Μάλιστα, με υπηρεσιακό προπονητή τον Άγγελο Τσίκληρα, οι Νικαιώτες πανηγύρισαν μεσοβδόμαδα μια σπουδαία νίκη επί του Κολοσσό Ρόδου, την πρώτη τους από τις αρχές Δεκέμβρη και έρχονται στην Πάτρα με καλή ψυχολογία για να παλέψουν για κάτι καλό. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 17:00 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ERTFLIX. Την διαιτητική τριάδα αποτελούν οι κύριοι Συμεωνίδης, Τζιοπάνος και Ταρενίδης.

Ο αντίπαλος

O Iωνικός Νίκαιας ιδρύθηκε το 1965 και είναι μία από τις ιστορικές ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Από τις τάξεις του έχουν περάσει σπουδαίες προσωπικότητες και μεγάλες φυσιογνωμίες, με κορυφαία όλων βέβαια τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ιωνικό, όπου και αγωνίστηκε για 12 χρόνια (1972-1984). Το 1986-87 υποβιβάστηκε και από τότε πέρασαν 32 χρόνια μέχρι να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια. Την τελευταία τριετία βρίσκεται και πάλι στη Basket League, προσπαθώντας να καθιερωθεί σε αυτή, ενώ φέτος επέστρεψε και στην Ευρώπη, αφού αγωνίστηκε στο FIBA Europe Cup.

Η χρονιά ξεκίνησε με φιλοδοξίες για τους Νικαιώτες, αλλα εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά, με το ρόστερ και όλο το οικοδόμημα στον «Πλάτωνα» να έχει αλλάξει ριζικά. Ο Sengura αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας για να πάει στην ΑΕΚ, ενώ οι πιο ποιοτικοί παίκτες (German, Γόντικας, Χουγκάζ, Parker, Langford) αποτελούν και αυτοί παρελθόν. Πλέον, με τον Άγγελο Τσίκληρα στον πάγκο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την παραμονή στην κατηγορία, με ένα ρόστερ που έχει μείνει…μισό, με μόλις εννέα παίκτες. Σε 18 ματς, ο Ιωνικός έχει ρεκόρ 4-14 και όπως φαίνεται θα δώσει μάχη με τον Ηρακλή για να μην υποβιβαστεί.

Player to Watch

Mπορεί ο Eugene German να ήταν η μεγαλύτερη «ατραξιόν» στο πρώτο μισό της σεζόν, όμως θα μπορούσε κανείς να πει πως αντικαταστάθηκε επάξια, από τον Daniel Hamilton. Ο Αμερικανός γκαρντ, πρώην ΝΒΑer, ύψους 2,01 μ., όσο έχει προλάβει να αγωνιστεί με τα «μπλε» έχει αφήσει το αποτύπωμά του και τη σφραγίδα της ποιότητάς του και δείχνει πως ο Ιωνικός ίσως πέτυχε…φλέβα χρυσού, με έναν παίκτη που μπορεί να τον πάρει από το χέρι και να τον οδηγήσει στην παραμονή. Στο τελευταίο ματς με τον Κολοσσό, ο Hamilton μέτρησε 24 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ, με τον προπονητή του να αναγκάζεται να τον χρησιμοποιήσει ακόμα και στο «5», λόγω της λειψανδρίας του ρόστερ. Στο σημερινό ματς η παρουσία του αναμένεται να είναι πολύ κομβική για την απόδοση της ομάδας του.

«Πορτοκαλί» η παράδοση

Πέντε φορές έχουν συναντηθεί στο παρελθόν Προμηθέας και Ιωνικός, με τους «Αχαιούς» να έχουν ηττηθεί μόλις μια φορά, ενώ στην Πάτρα έχουν δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και απόψε στοχεύουν σε μια ακόμα επιτυχία. Στον αγώνα του πρώτου γύρου, οι «Προμηθείς» είχαν περάσει εμφατικά από το κλειστό του «Πλάτωνα» (65-88), σε ένα ματς που Ray και Grant ήταν οι στυλοβάτες του παιχνιδιού των Πατρινών, με τον German να αποτελεί το αντίβαρο από πλευράς Ιωνικού.

Ρογκαβόπουλος: «Οφείλουμε να δώσουμε ό,τι έχουμε για να κερδίσουμε αυτό το ματς»

Στο αποψινό ματς αναφέρθηκε και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, μέσω του blog του στον ΕΣΑΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι απέναντι στον Ιωνικό. Για ψυχολογικούς και βαθμολογικούς λόγους οφείλουμε να δώσουμε ό,τι έχουμε για να κερδίσουμε αυτό το ματς. Δεν δικαιούμαστε σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο, ο οποίος παλεύει όλα τα ματς και παρά το μικρό του ρόστερ δείχνει αυταπάρνηση και μάλιστα προχθές κέρδισε τον Κολοσσό Ρόδου, μια από τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη, θα παίξουμε και για τους απόντες και είμαι σίγουρος πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε.