Γράφτηκε το τέλος μιας λαμπρής εποχής για τον Προμηθέα

Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι στην Πάτρα, η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα (80-81) από το «Δημήτριος Τόφαλος» και έκανε το 2-1 στη σειρά των μικρών τελικών. Το αγωνιστικό βεβαίως περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο προπονητής του Προμηθέα, η ζωντανή ιστορία του συλλόγου, ο Μάκης Γιατράς ανακοίνωσε πως μετά το τέλος της σειράς με την ΑΕΚ, δε θα είναι προπονητής του Προμηθέα. 

PROM8866

Στο αγωνιστικό μέρος ο Προμηθέας ξεκίνησε το παιχνίδι με τους: Κλαβέλ, Λούντζη, Γιαννόπουλο, Γ. Αγραβάνη και Τζεράι Γκραντ. Η πρώτη περίοδος ήταν σχετικά ισορροπημένη, με τον Προμηθέα μετά το αρχικό 0-4 των φιλοξενούμενων να έχει συνεχώς το προβάδισμα, αλλά να μη μπορεί να ξεμακρύνει στο σκορ. Οι Πατρινοί πήραν πρώτη φορά κεφάλι στο σκορ με τρίποντο του Κλαβέλ στο 3’ (9-6) και στη συνέχεια έφτασαν και στο +6 με τρίποντο του Χάρη Γιαννόπουλου (17-11 στο 7’). Η ΑΕΚ μείωσε στον πόντο 1 λεπτό πριν το τέλος της πρώτης περιόδου με καλάθι του Ζήση (17-16), με τον Μιχάλη Λούντζη να διαμορφώνει με όμορφο floater το 19-16, όπου ήταν και σκορ περιόδου. 

PROM8887

Χαρακτήρα ντέρμπι είχε και το δεύτερο δεκάλεπτο του αγώνα. Ο Προμηθέας έφτασε ξανά στο +6 με τρίποντο του Κλαβέλ (24-18 στο 11’), η ΑΕΚ όμως κατάφερε αρχικά να μειώσει στον πόντο (24-23 με coast to coast του Μέικον στο 13’) και στη συνέχεια να περάσει και μπροστά με ½ βολές του Κατσίβελη (28-29 στο 15’). Σε εκείνο το σημείο η ομάδα του Μάκη Γιατρά αντέδρασε και έτρεξε ένα επιμέρους σερί 6-0, το οποίο ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακό alley oop συνεργασία Γιαννόπουλου- Αγκμπελίζ και κάρφωμα του δεύτερου (34-29 στο 16’).

Η ΑΕΚ είχε καλύτερο «φίνις» στο πρώτο μέρος. Με 6 συνεχόμενους πόντους του Κατσίβελη μετέτρεψε το 36-31 σε 36-37, ο Προμηθέας πήρε εκ νέου το προβάδισμα με καλάθι του Λούντζη, όμως η «Ένωση» έκανε ένα νέο σερί 0-5 με τρίποντο του Γκίκα και lay up του Μορέιρα (38-42),  με τους «Προμηθείς» να μειώνουν με buzzer beater του Λούντζη σε 40-42, όπου ήταν και σκορ ημιχρόνου. 

PROM8950

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της τρίτης περιόδου ο Προμηθέας ακολουθούσε την ΑΕΚ στο σκορ, με τον «δικέφαλο» όμως να μη μπορεί να ξεφύγει. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 40-44 και 42-46 στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους με πρωταγωνιστή τον Μορέιρα, ο Προμηθέας όμως είχε απαντήσεις. Αρχικά ισοφάρισε με τρίποντο του Γιαννόπουλου (48-48 στο 23’), ενώ λίγο αργότερα πήρε μετά από ώρα το προβάδισμα με follow του Αγκμπελίζ (55-54 στο 26’). Η ΑΕΚ ωστόσο πήρε ξανά το προβάδισμα, με τον Γιάνκοβιτς να ηγείται στο σκοράρισμα και να πετυχαίνει 7 πόντους σε 3 λεπτά και έκλεισε προηγούμενη την τρίτη περίοδο, με σκορ 60-64, χάρη σε καλάθι του Μορέιρα.

PROM8953

Στην τελευταία περίοδο η ΑΕΚ έφτασε να προηγείται μέχρι και με 10 πόντους χάρη σε κάρφωμα του Γιάνκοβιτς στον αιφνιδιασμό (62-72 στο 33’). Εκεί, ο Κλαβέλ βγήκε μπροστά για τους Πατρινούς και πέτυχε 10 συνεχόμενους πόντους για τους «Προμηθείς», οι οποίοι μείωσαν σε απόσταση ενός τριπόντου (72-75 στο 36’). Τα τελευταία λεπτά ήταν συγκλονιστικά, με τον Ματσιούλις να στέλνει τη διαφορά ξανά στους 5 με δύσκολο fade away (72-77) και τον Προμηθέα να απαντάει με ένα σερί 6-0 και «δράστη» τον Κλαβέλ, με τον Πορτορικανό να δίνει προβάδισμα στον Προμηθέα 40 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε (78-77).

Μισό λεπτόπριν το τέλος η ΑΕΚ πήρε ξανά το προβάδισμα με περιπετειώδες καλάθι του Γκίκα (78-79). Μετά το τάιμ άουτ ο Γκραντ έδωσε και πάλι προβάδισμα στους γηπεδούχους (80-79), όμως ο τελευταίος λόγος ανήκε στην ΑΕΚ. Ο Μέικον κέρδισε φάουλ για 3 βολές, 3 δευτερόλεπτα και 7 δέκατα πριν τη λήξη, σε μια φάση που ξεσήκωσε έντονες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων. Ο Αμερικανός ευστόχησε σε 2/3 βολές, ο Γιαννόπουλος αστόχησε πετώντας τη μπάλα από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη και η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από το «Τόφαλος» με σκορ 80-81. 

εικόνα Viber 2021 06 06 20 21 20

Ο Μάκης Γιατράς μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε συγκινημένος: «Αυτό ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι στην Πάτρα. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν στα καλά και στα άσχημα, στην οικογένεια μου που με ανέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί ο επαγγελματικός αθλητισμός σου στερεί πολλές προσωπικές στιγμές και στον κόσμο της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας που με μηνύματα με στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Το σώμα μου δε θα βρίσκεται εδώ, η καρδιά μου όμως θα είναι πάντα στον Προμηθέα. Η ομάδα θα συνεχίσει να υπάρχει και μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά»