Επιστρέφουν οι όρθιοι οπαδοί στις εξέδρες

Η UEFA ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πλέον οι φίλαθλοι θα μπορούν να κάθονται ξανά όρθιοι στις κερκίδες των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Τα μέτρα που έλαβε η UEFA μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989 και το θάνατο 97 φιλάθλων της Λίβερπουλ, ήτοι οι οπαδοί να μην κάθονται ποτέ όρθιοι στις εξέδρες, φαίνεται πως ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Αυτό, αφού στο πλαίσιο του «Προγράμματος Παρατηρητηρίου Μόνιμων Εγκαταστάσεων 2022/23», μια εκτενής έρευνα για τη χρήση των σταδίων, θα επιτρέψει ξανά τους όρθιους οπαδούς στις κερκίδες.

Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι να πραγματοποιήσει μια δοκιμή στη διάρκεια της φετινής σεζόν, ώστε με συγκεκριμένα στοιχεία κι αναλύσεις που θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς να επικυρώσει την απόφαση και να τη μονιμοποιήσει τα επόμενα χρόνια.

«Αυτά είναι φανταστικά νέα. Η ορθοστασία είναι ένα σημαντικό μέρος της ποδοσφαιρικής μας κουλτούρας και η Μπορούσια Ντόρτμουντ διεξάγει εντατικές εκστρατείες εδώ και χρόνια στα παρασκήνια για να την επιτρέψει στους διεθνείς αγώνες», δήλωσε ο Χανς-Γιοάχιμ Βάτσκε, διευθύνων σύμβουλος των Βεστφαλών.

Καταρχάς, το μέτρο αφορά τους συλλόγους των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Europa League και το Conference League.