Η FIFA αλλάζει το ποδόσφαιρο! Ρομπότ για πρώτη φορά σε αγώνες

Το ποδόσφαιρο συνεχώς αλλάζει, μαζί και οι κανονισμοί, με αποτέλεσμα να μην έχει καμία σχέση με όσα ξέραμε πριν από 20 και 30 χρόνια.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην αθλητική μας ζωή, ωστόσο η FIFA το προχωρά ένα βήμα παρακάτω και ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλήματος θα δοκιμασθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων διαιτητές ρομπότ για τη λήψη αποφάσεων οφσάιντ!

Η διοργάνωση ξεκινά σήμερα, Πέμπτη (3/2) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την αναμέτρηση ανάμεσα σε Αλ Ζαζίρα και Πιράε (18:30) να ανοίγει την αυλαία.

Ειδικές κάμερες που θα τοποθετηθούν στις οροφές του γηπέδου, θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός «συστήματος παρακολούθησης γραμμών» και με τη βοήθεια δορυφόρων και ρομπότ στις πλάγιες γραμμές, θα λαμβάνουν αποφάσεις μέσα σε… μισό δευτερόλεπτο σχετικά με το οφσάιντ.

Την ειδοποίηση θα λαμβάνουν οι διαιτητές του VAR και στη συνέχεια θα ενημερώνεται και ο ρέφερι που διευθύνει τον αγώνα.

Η Τσέλσι θα γίνει η πρώτη ομάδα της Premier League και της Ευρώπης που θα έχει εμπειρία στη δοκιμή της νέας τεχνολογίας την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα ταξιδέψει στο Άμπου Ντάμπι για τους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων.

Μάλιστα, η FIFA σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους διαιτητές ρομπότ και στο φετινό Μουντιάλ, εάν η δοκιμή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων κριθεί με επιτυχία.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πρόσβαση σε αυτή τη νέα πηγή δεδομένων μπορεί να επηρεάσει θετικά το παιχνίδι, βελτιώνοντας τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και αυξάνοντας την αντικειμενικότητα. Ωστόσο, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή αυτού του ταξιδιού εξέλιξης και οι πιθανές περιπτώσεις χρήσης πρέπει να δοκιμαστούν διεξοδικά για να αξιολογηθούν οι δυνατότητες με σκοπό την τελική εφαρμογή» δήλωσε ο Γιοχάνες Χολτζμίλερ, διευθυντής Ποδοσφαιρικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας της FIFA.