Κυπελλούχος Δωδεκανήσου ο Πατρινός πορτιέρο Κώστας Θανόπουλος

Κυπελλούχος Δωδεκανήσου για πρώτη φορά στην ιστορία της αναδείχτηκε η Α.Ε.Ρ.Α που επικράτησε με 2-1 του Φοίβου στον 75ο τελικό που διεξήχθη στο Οικονομίδειο.

Μια ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο Πατρινός πορτιέρο Κώστας Θανόπουλος αλλά και ο Νίκος Αρφαράς με πέρασμα από τα δικά μας γήπεδα.

Το ματς

Ο Φοίβος μπήκε με διάθεση να πιέσει στο ξεκίνημα και μόλις στο πρώτο λεπτά έχασε σημαντική ευκαιρία με το σουτ του Μπαϊρακτάρη από το ύψος του πέναλτυ να σταματάει στον Πομπού, που απομάκρυνε έγκαιρα τον κίνδυνο. Η συνέχεια άνηκε στην ομάδα του Ανδρέα Σταύρου που έβγαλε πάθος στον αγωνιστικό χώρο και έδειξε να θέλει περισσότερο το πρώτο τέρμα. Οι ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Ρ.Α δεν έχασαν καμία μονομαχία, ενώ κέρδισαν κατά κράτος την μάχη της μεσαίας γραμμής.

Η προειδοποιητική ευκαιρία ήρθε στο 20ο λεπτό όταν ο Αρφαράς βγήκε στον κενό χώρο μετά από λάθος στην μεσαία γραμμή του Φοίβου, απέφυγε τον Κρητικό, ωστόσο ο Κεφάλας έπεσε σωτήρια στα πόδια του αποσοβώντας τον κίνδυνο. Τρία λεπτά αργότερα η Α.Ε.Ρ.Α πήρε το προβάδισμα στον τελικό. Οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Σάββενα συνέχιζαν τα αβίαστα λάθη και στο 23΄ ο Κοντός πήρε την μπάλα από τον Αρφαρά, γύρισε διαγώνια από τα αριστερά και ο Φιλιππάκος προ κενής εστίας, νίκησε τον Κεφάλα για το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς στο Οικονομίδειο.

Ο Φοίβος προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν ήταν εύκολο να διασπάσει την άρτια οργανωμένη αμυντική γραμμή της Α.Ε.Ρ.Α. Στο 32΄ ο Παναγιώτης Πομπού λίγο έλειψε να στείλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Νίκος Ορφανίδης σέντραρε στην μεγάλη περιοχή, ο Κιοσεόγλου πήρε την κεφαλιά και ο Θανόπουλος έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στο 41΄ οι ποδοσφαιριστές του Φοίβου ζήτησαν πέναλτυ από τον Τάσο Σιδηρόπουλο σε μαρκάρισμα που δέχτηκε ο Κιοσέογλου στην μεγάλη περιοχή. Η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους άνηκε και πάλι στον Φοίβο με τον Κιοσέογλου να εκτελεί απευθείας φάουλ και τον Θανόπουλο να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Στην επανάληψη ο Γιώργος Σάββενας έκανε πιο ορθολογικό το σχήμα της ομάδας περνώντας τους Σωκράτη Ορφανίδη και Καραγεωργίου στο ματς. Οι Κρεμαστενοί γέμισαν αμέσως την μεσαία γραμμή, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην άμυνα της Α.Ε.Ρ.Α. Στο 51΄ ο Χατζησάββας βρήκε χώρο έξω από την περιοχή, επιχείρησε το σουτ με τον Θανόπουλο να διώχνει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Η ισοφάριση για την ομάδα του Γιώργου Σάββενα ήρθε στο 57ο λεπτό με τον σπεσιαλίστα του είδους, Τάσο Κιοσέογλου να εκτελεί αριστοτεχνικά φάουλ, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Θανόπουλου για το 1-1.

Ο Φοίβος είχε πλέον την ψυχολογία και το μομέντουμ για να φτάσει στην ανατροπή, ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν στο 72ο λεπτό. Ο Κυριάκος Καραγεωργίου αντίκρισε την δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον Τάσο Σιδηρόπουλο για μαρκάρισμα στην μεσαία γραμμή αφήνοντας την ομάδα του με δέκα ποδοσφαιριστές. Κάπου εκεί ο Φοίβος έχασε την συνοχή του στον αγωνιστικό χώρο και το πλήρωσε. Η Α.Ε.Ρ.Α απείλησε στο 76΄ με τον Σάββα Τζουανάκη και πέντε λεπτά αργότερα πέτυχε το γκολ της νίκης. Ο Κόμσιου τροφοδότησε τον Τζουανάκη στα δεξιά, αυτός απέφυγε τα μαρκαρίσματα, έκανε το σουτ με τον Κεφάλα να αποκρούει αρχικά και τον Αρφαρά σε κενή εστία να πετυχαίνει το 2-1. Ο Φοίβος προσπάθησε με παίκτη λιγότερο στα τελευταία δέκα λεπτά του ματς, ωστόσο οι ποδοσφαιριστές του Ανδρέα Σταύρου έμοιαζαν ανίκητοι αμυντικά κρατώντας το υπέρ τους αποτέλεσμα. Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους «κόκκινους» να πανηγυρίζουν έξαλλα το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του σωματείου.

Οι συνθέσεις:

Α.Ε.Ρ.Α (Ανδρέας Σταύρου): Θανόπουλος, Κορλός, Παπασταματίου, Πομπού, Φυλακούρης, Νικήτας, Φλεβάρης (56΄ Κόμσιου – 92΄ Πλύγκος), Φιλιππάκος (56΄ Κασιώτης), Αρφαράς, Τζουανάκης, Κοντός (86΄ Σίντιεν)

Φοίβος Κρεμαστής (Γιώργος Σάββενας): Κεφάλας, Δαφερέρας (46΄ Καραγεωργίου), Κρητικός, Ταφάνι (85΄ Κουδούνης), Ορφανίδης Ν, Μικκιού, Χατζησάββας, Κιοσέογλου, Μόσχος, Μπαϊρακτάρης (85΄ Μουζιούρας), Πεταυράκης (46΄ Ορφανίδης Σ)

Πηγή : https://www.xxsports.org/