Κωστής, το “μηχανάκι” του Ατρόμητου Πατρών

Άκης Κωστής. Το «μηχανάκι» όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του εξαιτίας της ταχύτητάς του.

Ένας ποδοσφαιριστής «κόσμημα» για το τοπικό ποδόσφαιρο. Έκανε τα πρώτα του  βήματα στον Ηρακλή Πατρών και ποδοσφαιρικός του μέντορας θεωρείται ο Παναγιώτης Νιάχος. Από τότε ξεκίνησε μια πλούσια καριέρα τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Επαγγελματικά έχει αγωνιστεί στη Θύελλα Πατρών, στη Λαμία καθώς και στην Καλαμάτα.

Ερασιτεχνικά έχει φορέσει τις φανέλες διαφόρων ομάδων όπως του Διαγόρα Βραχνεΐκων, του Τσικλητήρα Πύλου, του Α.Ο. Πόρου , της Αχαϊκής και του Ναυπακτιακού Αστέρα. Πλέον αγωνίζεται στον Ατρόμητο Πατρών και σήμερα τον φιλοξενούμε στο www.patragoal.gr για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Καλησπέρα Άκη. Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει στον Ατρόμητο για την φετινή σεζόν;

«Καλησπέρα σας. Πρώτα από όλα  θα ήθελα να τονίσω ότι η φετινή ομάδα στηρίζεται σε έμπειρους, αλλά και αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Στόχος μας λοιπόν, αποτελεί η βελτίωση αλλά και η ανάδειξη των νεαρών μας παικτών. Σαφώς όμως θέλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στο καινούριο πρωτάθλημα , γι’ αυτό δουλεύουμε καθημερινά με στόχο το ποδόσφαιρο που θα παρουσιάζουμε στο γήπεδο να είναι όμορφο και κυριαρχικό. Η άνοδος δεν θεωρείται αυτοσκοπός. Κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι να βελτιωνόμαστε και στο τέλος ό,τι καλό προκύψει».

Πώς σχολιάζεις την αλλαγή στην θέση του προπονητή και το μέχρι στιγμής έργο του Φίλιππου Σχοινά;

«Ο Φίλιππος Σχοινάς είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Είναι οργανωτικός και μεθοδικός. Είναι από τους προπονητές που σου εμπνέουν εμπιστοσύνη και σου δίνουν κίνητρο να παλέψεις και να βάλεις τα δυνατά σου στο γήπεδο για να τους ικανοποιήσεις. Επίσης του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς παίχτες, γεγονός πολύ σημαντικό για το μέλλον του Ατρόμητου . Όσον αφορά τον Χρήστο Καραπίτσο είναι ένας προπονητής που παρουσίασε  καλή δουλειά αλλά η απομάκρυνση του ήταν θέμα της διοίκησης».

Η περσινή σεζόν διακόπηκε λίγο πριν την έναρξη των play off εξαιτίας του κορονοϊού. Πιστεύεις ότι ο Ατρόμητος θα διεκδικούσε την άνοδο;

«Η ομάδα την  περσινή σεζόν τερμάτισε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και θα ξεκινούσε τη διαδικασία των  play off  με μόλις έναν βαθμό πίσω από την Αχαϊκή και τον Παναιγιάλειο. Με τις προσθήκες που έκανε τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, θεωρώ ότι θα ήμασταν ανταγωνιστικοί και θα διεκδικούσαμε την άνοδο επί ίσοις όροις. Βέβαια καθρέφτης είναι το γήπεδο και εκεί κρίνονται όλα. Κρίμα που δεν μπορέσαμε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας».

Πώς σου φαίνεται η πρωτοβουλία του Γιώργο Μπάρλου να αναλάβει τα ηνία της Παναχαϊκής;

«Δεδομένης και της ενασχόλησης του με τον Ατρόμητο θεωρώ την προσπάθεια του ευχής έργον για την Παναχαϊκή. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει όραμα και δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να πετύχει τους στόχους του. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να οδηγήσει τους «κοκκινόμαυρους» εκεί που ανήκουν, με βάση την ιστορία και τη φανέλα τους, στην Α΄ Εθνική».

Έχεις αγωνιστεί σε επαγγελματικό καθώς και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ποιες διαφορές παρατηρείς ανάμεσα τους;

«Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Η σημαντικότερη ίσως να εστιάζεται σε θέματα οργάνωσης και προπονητικού επιτελείου. Σε επαγγελματικό επίπεδο λειτουργείς σαν «στρατιωτάκι». Διπλές προπονήσεις, ταξίδια και αγωνιστικές υποχρεώσεις που απαιτούν την πλήρη εγρήγορση και προσοχή σου. Στο ερασιτεχνικό επίπεδο έχεις τον χρόνο να γευτείς τις απλές χαρές της καθημερινότητας».

Συνδυάζονται επάγγελμα και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

«Θέληση, όρεξη και πρόγραμμα να υπάρχει και όλα συνδυάζονται. Το επάγγελμα σου προσφέρει τους πόρους για να ζήσεις αξιοπρεπώς και το ποδόσφαιρο σε κάνει να ξεχνιέσαι από το άγχος και τα προβλήματά σου».

Κάτι τελευταίο. Πώς αισθάνεσαι που θεωρείσαι ίσως ο πιο ταχύς παίχτης στην Α΄ Κατηγορία;

«Σίγουρα μια τέτοια διάκριση είναι τιμητική. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα είναι δυο στοιχεία χρήσιμα αν θέλεις να πρωταγωνιστήσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Παρ ‘ όλα αυτά το μόνο που  με απασχολεί είναι να παραμείνω ταπεινός και μέσα από τη σκληρή δουλειά να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

Επιμέλεια: Θωμάς Σδρόλιας