Λεωνίδας Κυβελίδης: «Υποχρέωση όλων μας η άνοδος της Παναχαϊκής»

Στον στόχο της Παναχαϊκής τη νέα χρονιά στάθηκε με δηλώσεις του ο Λεωνίδας Κυβελίδης. Αναλυτικά όσα ανέφερε στην «Match»:

-Πρέπει να ήταν δύσκολη απόφαση για έναν 15χρονο, έτσι δεν είναι;

«Έτσι είναι, πήγα στο Στρασμπούργκ. Θυμάμαι ήμουν μόλις 15 ετών, χρειάζονταν επιθετικό, δοκιμάστηκα εκεί και στη συνέχεια υπογράψαμε συμβόλαιο. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για μένα, καθώς ήμουν συνεχώς κλεισμένος στο δωμάτιο μου για περίπου τρεις μήνες, αφού δεν γνώριζα τη γλώσσα, σιγά, σιγά, όταν την έμαθα, όλα έγιναν πιο εύκολα».

-Γιατί δεν έμεινες εκεί και γύρισες πίσω στην Ελλάδα;

«Δούλεψα εκεί σκληρά, έμεινα άλλωστε στην Γαλλία τρία χρόνια, είδα πως εργάζονται, κάνουν φανταστική δουλειά στις εκεί ακαδημίες. Όμως δεν είχα την αμέριστη βοήθεια των μάνατζερ, που χρειάζεται να έχει ένας ποδοσφαιριστής. Προσπάθησα να βρω την άκρη και να μείνω όμως δεν τα κατάφερα με αποτέλεσμα να γυρίσω πίσω…».

-Τι σου δίδαξε η εκεί παραμονή σου;

«Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες ξένων ομάδων δεν έχουν σχέση με αυτές της δικής μας χώρας. Προσωπικά, ένιωσα ότι ωρίμασα και στο λέω επειδή το έζησα στο πετσί μου, σκέφτομαι πλέον διαφορετικά κι ας είμαι σε αυτή την ηλικία… Με ωρίμασε η όλη παρουσία στο εξωτερικό κι ότι πήρα το χρησιμοποίησα και το χρησιμοποιώ πάντα».

-Εάν γύριζες τον χρόνο πίσω, θα πήγαινες πάλι στο εξωτερικό, κι αν ναι τι θα άλλαζες;

«Ναι, θα πήγαινα και θεωρώ πως θα εργαζόμουν πιο πολύ. Πήγα μικρός στη Γαλλία, η αλήθεια είναι πως στην ηλικία που ήμουν και δεχόμενος μια τέτοια πρόταση, τα μυαλά μου πήραν και λίγο αέρα. Με τα χρόνια κατάλαβα πως αν δεν έχεις συνεχώς κάτω το κεφάλι και δεν δουλεύεις σκληρά, το αποτέλεσμα δεν θα σε δικαιώσει. Όμως, όπως προείπα δεν κοιτάζω πίσω, υπάρχουν οι γλυκές αναμνήσεις μου, οι φιλίες μου, που τις κρατώ ακόμη και τώρα».

-Δηλαδή με ποιους ποδοσφαιριστές έχει κρατήσει φιλικούς δεσμούς;

«Είχα συμπαίκτες ονόματα, που έκαναν καριέρα στο εξωτερικό και οι σχέσεις μου είναι άψογες, κρατάω ακόμη επαφές τόσο με τον Αμαούρι Μπίσχοφ, όσο και τον Ματμούρ Καρίμ που παλιότερα έπαιξαν στην Γκλάντμπαχ».

-Ας γυρίσουμε στο σήμερα. Πως πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στην Πάτρα;

«Ήθελε πολύ η σύζυγός μου Μαρία Σαμαρτζή να έρθουμε εδώ, λόγω του ότι είναι Πατρινή. Μπορούσα να παίξω και σε άλλες ομάδες, όμως προτίμησα την Πάτρα, καθώς γνωρίζω την κουλτούρα της».

-Επιστροφή στην Παναχαϊκή για τρίτη φορά. Πριν πεις το μεγάλο «ναι» στους ιθύνοντες και δη στον επικεφαλής του μάνατζμεντ Πέτρο Σταθάκη, υποθέτω από τα λεγόμενα σου πως υπήρξαν κι άλλες προτάσεις. Σε πολιόρκησαν σύλλογοι;

«Καταρχάς, μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθώ θα πω τούτο. Ευχαριστώ δημοσίως όλες τις ομάδες, που μου έκαναν πρόταση, όλες ήταν αξιόλογες, αλλά προτίμησα την Παναχαϊκή επειδή είναι υποχρέωση όλων μας η ομάδα να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Γι’ αυτό θέλησα να κλείσω την καριέρα μου στην Παναχαϊκή».

-Πως θα χαρακτήριζες την προσέγγιση του Πέτρου Σταθάκη και γενικά την γνωριμία σου μαζί του;

«Με τον Πέτρο τον Σταθάκη γνωριζόμασταν από παλιά. Συζητήσαμε για πολλά θέματα που αφορούσαν την Παναχαϊκή και αφού του είπα και τις δικές μου απόψεις, επάνω στο θέμα ποδόσφαιρο, συμφωνήσαμε σε όλα…».

-Πιστεύεις ότι θα πετύχει το εγχείρημα και η «κοκκινόμαυρη» ομάδα θα επανέλθει στην Superleague 2;

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να χτίσουμε την ομάδα από την αρχή. Δεν κοιτάμε το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Το κλίμα είναι πολύ καλό μέσα στα αποδυτήρια και αυτό έχει σημασία. Η ομάδα έχει πλαισιωθεί από καλούς ποδοσφαιριστές, όμως ακόμη χρειαζόμαστε ενίσχυση. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν κι άλλες μεταγραφές. Δεν είναι μόνο οι αγωνιστικές που θα παίξουμε στο πρωτάθλημα, αλλά και ο αγώνας μπαράζ, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

-Αναφέρθηκες στο παρελθόν, τι εννοείς;

«Είμαι άνθρωπος, που τα λέω έξω από τα δόντια. Όλοι έχουμε περάσει από την Παναχαϊκή και η υπόθεση αποδυτήρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Έχω ενημερωθεί τι γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως αυτό σταμάτησε…».

-Θεωρείς λοιπόν «ιερό χώρο» τα αποδυτήρια;

«Σαφώς και ναι, διότι εάν δεν κρατήσουμε εμείς τα στεγανά του, ποιος θα τα κρατήσει. Η Παναχαϊκή έχει τη δική της ιστορία, ακόμη κι αν αγωνίζεται σε αυτή την κατηγορία. Χρειάζεται στήριξη από όλους, από τον Δήμο Πατρέων, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τα Μέσα Ενημέρωσης και το κυριότερο από τους φιλάθλους της».

-Μου έδωσες πάσα. Τι είναι για σένα ο φίλαθλος κόσμος;

«Όπου κι αγωνίστηκα, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τους φιλάθλους. Μου ασκούν κριτική και καλά κάνουν, δουλειά μου είναι να πετυχαίνω γκολ και αυτό θα κάνω και τώρα. Όμως ακόμη κι αν η Παναχαϊκή παίζει σε αυτή την κατηγορία, ο φίλαθλος κόσμος της, πρέπει να τη στηρίξει. Τους χρειαζόμαστε κοντά μας, σίγουρα θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο και για εμάς αυτή η κατηγορία, αλλά έχουμε την εμπειρία να ανταπεξέλθουμε. Για να γίνει αυτό θέλουμε και τους φιλάθλους στο πλευρό μας».

-Οι κακές «γλώσσες» λένε, πως είσαι ο άνθρωπος, που δίνεις κατευθύνσεις -ακόμα και ότι επιβάλλεις- στο ποιοι παίκτες θα έρθουν στην Παναχαϊκή. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Καλά έκανε και έθεσες αυτό το ερώτημα, διότι και εγώ το άκουσα και ήθελα να απαντήσω. Όχι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Όταν μου ζητούν την γνώμη μου για έναν ποδοσφαιριστή, τότε θα την πω και θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα. Είμαι πολλά χρόνια στον χώρο, μπορώ να ξέρω πρόσωπα και καταστάσεις, δεν αποφασίζω εγώ, αλλά ο προπονητής. Αυτός θα κρίνει ποιος θα έρθει και ποιος θα φύγει… Άλλωστε άλλος πληρώνει, όχι εγώ…».

-Οι φίλαθλοι και γενικότερα ο κόσμος της Πάτρας, δεν γνωρίζει τον προπονητή Ζέλικο Κάλαϊτζιτς. Τι γνώμη έχεις σχηματίσει εσύ για τον νέο προπονητή της Παναχαϊκής;

«Δεν σου κρύβω ότι όταν έμαθα ότι είναι Σέρβος αναστατώθηκα. Νόμιζα πως θα έπρεπε αν υπάρξει διερμηνέας στην ομάδα κι αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα στην καθημερινή δουλειά. Ωστόσο το θετικό είναι ότι γνωρίζει ελληνικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όταν τον γνώρισα και έμαθα για τη δουλειά του εντυπωσιάστηκα, παράλληλα, όσα βλέπω στις προπονήσεις με ικανοποιούν. Είναι άνθρωπος που του αρέσει να εργάζεται και δουλεύει πολύ με τους ποδοσφαιριστές».

-Η παρουσία των μικρών ηλικιακά παικτών, πόσο θα σας βοηθήσει στην υπόθεση πρωτάθλημα και άνοδο;

«Οι μικροί που έχουμε είναι καλοί και αυτό φάνηκε στον πρώτο φιλικό αγώνα που δώσαμε προ ημερών. Έδειξαν τι μπορούν να προσφέρουν, ωστόσο θα χρειαστεί να «ματώσουν» περισσότερο για να πάρουν θέση στην βασική ενδεκάδα. Έχουν πολύ καλά στοιχεία και μπορούν να ανταπεξέλθουν…».

Τέλος, πότε πιστεύεις ότι η Παναχαϊκή θα είναι έτοιμη;

«Θεωρώ ότι σε ενάμιση μήνα θα είμαστε σε θέση να έχουμε βρει τα πατήματά μας μέσα στο γήπεδο. Δεν θα είναι εύκολο το πρωτάθλημα, καθώς οι αντίπαλοί μας θα μας πιέζουν για να μας κερδίζουν. Όμως εμείς χρειάζεται να έχουμε πίστη και θέληση, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η άνοδος…».

Πως νιώθεις που εκλέχθηκες εκ νέου αρχηγός στην Παναχαική;

«Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς με επέλεξαν να είμαι αρχηγός της Παναχαϊκής. Είναι μεγάλη τιμή αλλά και συνάμα μεγάλη ευθύνη. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα».

«Χαζεύαμε έναν παικταρά…»
Ο Λεωνίδας Κυβελίδης θυμήθηκε περιστατικό με προπονητή τον Νίκο Αναστόπουλο και το εξιστόρησε: «Αγωνιζόμουν στον Άρη Θεσσαλονίκης, είχαμε συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και κάποιοι συμπαίκτες μου, είχαν αργήσει να έρθουν στη συζήτηση, που είχαμε στην αίθουσα με τον προπονητή. Και τους ρωτάει ο «Αναστό» ‘γιατί αργήσατε;’ Για να λάβει την απάντηση: «Κόουτς, βλέπαμε ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ-2 και χαζεύαμε έναν παικταρά. ‘Και ποιος ήταν αυτός’ ανταπάντησε και του είπαν: ‘Εσείς’. Γελούσαν ακόμη και τα μουστάκια του από υπερηφάνεια…».