“Λουκέτο” βάζουν οι κριτές στο μπάσκετ το Σαββατοκύριακο

Σοβαρός κίνδυνος προκύπτει να μην υπάρξει ίχνος αθλητικής δράσης στο μπάσκετ σε όλες τις κατηγορίες. Από την Basket League μέχρι το χαμηλότερο πρωτάθλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta οι Σύνδεσμοι Κριτών όλης της Ελλάδας (αναμένεται αυτός της Θεσσαλονίκης όπου έχει την Πέμπτη ΓΣ) αποφάσισαν να εναντιωθούν στην πρόσφατη απόφαση της ΓΓΑ και του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο Υφυπουργός δεν αναγνωρίζει τους συνδέσμους των κριτών (τους ανθρώπους της γραμματείας των παιχνιδιών) ως αθλητικό φορέα και θεωρεί πως δεν υπάρχουν. Η πλευρά των κριτών ισχυρίζεται πως με τον ίδιο Νόμο (27/25/1999) από το 2000 οι περισσότεροι σύνδεσμοι έχουν λάβει αθλητική αναγνώριση.

Η απόφασή τους να μην συμμετέχουν στα παιχνίδια μπάσκετ από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου θεωρείται ως «πειθαρχούμε απλά στην απόφαση του κ. Αυγενάκη και αφού δεν μας θεωρεί αθλητικό φορέα, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αθλητικές δράσεις».

Όπως γίνεται κατανοητό δεν μπορούν να διεξαχθούν αγώνες μπάσκετ χωρίς την γραμματεία. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς μέχρι τότε. Από την άλλη πλευρά οφείλουμε να τονίσουμε πως το Υπουργείο δεν έχει καμία ανάμιξη σε αντίθεση με την ΓΓΑ.

Η θέση της ΕΟΚ για το θέμα

Η διοίκηση της ΕΟΚ πήρε ξεκάθαρη θέση αναφέροντας :

«Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει στις αρμόδιες διοργανώτριες Αρχές (ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ) για οποιαδήποτε αποχή των βοηθών διαιτητών. Στο πλαίσιο αυτό αν υπήρχε οποιαδήποτε συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν τους βοηθούς διαιτητές, θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε συζητηθεί – ενημερωθεί η διοίκηση της ΕΟΚ Μέχρι κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επικοινωνία από τους συνδέσμους και κανένα αίτημα.

Καμία ευθύνη επί όλων αυτών δεν έχει το υπουργείο και η ΓΓΑ η οποία διασφαλίζει ως εποπτεύουσα Αρχή της ομοσπονδίας τη νόμιμη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Η απόλυτη ευθήνη της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων την έχει η ομοσπονδία και ως αφορά το επαγγελματικό μπάσκετ ο ΕΣΑΚΕ που σε αγαστή συνεργασία εχουν παάει όλα τα μέτρα διασφάλισης της ομαλής διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο φίλαθλο κοινό. Επισημαίνουμε δε, ότι η πόρτα της ομοσπονδίας ήταν είναι και θα παραμείνει ανοικτή σε όλους τους συντελεστέ του αθλήματος».