Μαζεύουν υπογραφές για επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Αθλητές, προπονητές και παράγοντες ομάδων ζητούν την άμεση επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων και απευθύνουν κάλεσμα για μαζική αντίδραση.

Εδώ και μήνες είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης η οποία έχει φτάσει στο απροχώρητο, χιλιάδες αθλητές του ερασιτεχνικού αθλητισμού βλέπουμε καθημερινά να χάνεται το εισόδημα μας, να απέχουμε από κάθε αθλητική δραστηριότητα με κίνδυνο τη σωματική και πνευματική υγεία μας. Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ερασιτέχνες αθλητές, προπονητές και παράγοντες από την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και την Πάτρα.

Οι εκπρόσωποι του ερασιτεχνικού αθλητισμού συλλέγουν υπογραφές για την άμεση επανέναρξή του, την ίδια στιγμή που η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων έδωσε το πράσινο φως για την επανέναρξη κάποιων πρωταθλημάτων.

Όπως αναφέρουν επίσης στην ανακοίνωσή τους οι υπογράφοντες:

«Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν και χιλιάδες παιδιά αφού στερούνται το δικαίωμα στην άθληση, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τον αθλητισμό, που συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, ώστε να μάθουν να συνεργάζονται, να αγωνίζονται, να παλεύουν για ένα κοινό σκοπό αλλά και να αναπτύσσουν τις σωματικές τους ικανότητες.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες αθλητές δεν έχουν έσοδα από τις αρχές Νοέμβρη, αφού δεν έχουν επαγγελματικά συμβόλαια, παρόλο που οι απαιτήσεις πολλές φορές είναι ίδιες με του επαγγελματικού αθλητισμού, με καθημερινές προπονήσεις και ταξίδια.
Για όσο διάστημα λειτούργησαν τα σωματεία αποδείχτηκε πως υπάρχει η πειθαρχία ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, εμείς είμαστε οι πρώτοι που δε θέλουμε να αρρωστήσουμε, που δε θέλουμε να κολλήσουμε τους συνανθρώπους μας, εμείς είμαστε που έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα την ατομική ευθύνη που μας ζητάει η κυβέρνηση.

Αυτό που δεν έχουμε δει καθόλου είναι η κρατική ευθύνη, με πολύ θράσος ακούμε την κυβέρνηση να λέει ότι ο αθλητισμός βρίσκεται μέσα στις τέσσερις πηγές μεγαλύτερης διασποράς του κορονοϊού, τη στιγμή που όλες οι ακαδημίες είναι κλειστές, τη στιγμή που λειτουργεί μόνο η “βιτρίνα” του αθλητισμού, και που βάσει επίσημων στοιχείων έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 40.788 τεστ στον ενεργό επαγγελματικό ή μη αθλητισμό και μόλις 168 βρέθηκαν θετικά, διασκορπισμένα από τον περασμένο Μάιο.

Θα την πιστεύαμε τη κοροϊδία της κυβέρνησης αλλά δυστυχώς ξεχνάει ότι οι ερασιτέχνες αθλητές είμαστε μέρος της κοινωνίας, είμαστε αυτοί που είναι μέσα στα μέσα μεταφοράς, στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες, στους χώρους δουλειάς που δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας, είμαστε αυτοί που πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο για να στοιβαχτούν και αυτά σε αίθουσες με άλλα 30 άτομα, σε όλους αυτούς τους χώρους δηλαδή που η κυβέρνηση δε τολμάει να παρουσιάσει στοιχεία για την διασπορά του ιού.

Ώρα για αντίδραση

Δικαιολογημένα είδαμε την αντίδραση των συναθλητών μας σε Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις, παρόλα αυτά είδαμε τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και κυβέρνηση πετάνε το μπαλάκι, όποτε τους βολεύει, στους λοιμωξιολόγους για να συνεχίσουν να κρατάνε σε ομηρία χιλιάδες αθλητές.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτόκολλα, όσο αυστηρά και να είναι, για αυτό τώρα απαιτούμε την επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να ενταχθούν άμεσα οι συναθλητές μας σε μέτρα στήριξης του εισοδήματος τους.

Έτσι προχωράμε σε συλλογή υπογραφών για την δημοσίευση τους με στόχο να συναντηθούμε με όσους συμφωνούμε στα συγκεκριμένα προβλήματα και να προχωρήσουμε και σε άλλες δράσεις ΚΑΙ

Απαιτούμε:

Άμεση επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για όλους τους αθλητές και προπονητές με ευθύνη του κράτους.
Άμεση ενίσχυση των αμοιβόμενων αθλητών και προπονητών που δεν έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης εισοδήματος.
Άμεση κρατική χρηματοδότηση στις ομοσπονδίες και στα σωματεία».

Οι υπογράφοντες αθλητες, προπονητές και ομάδες που υπογράφουν το κείμενο:

Αργής Καλαμάτας, υδατοσφαίριση
ΑΟ Φυτείας
Χανδριναϊκός
Πετρόπουλος Κώστας, Αργής Καλαμάτας πόλο
Φώτης Γιαννόπουλος, ΝΕ Πατρών πόλο
Μάνθος Γιαννόπουλος, ΝΕ Πατρών κολύμβηση
Γιάννης Κοϊνης, προπονητής υδατοσφαίρισης Ιταλία
Γιάννης Παυλάκης, προπονητής ακαδημιών υδατοσφαίρισης Απόλλων Αθηνών
Πετρόπουλος Θανάσης, Αργής Καλαμάτας παράγοντας
Νίκος Βλάσσης, Αργής Καλαμάτας παράγοντας
Σταυρός Μάρκου, ΑΟ Φυτεία παράγοντας
Κώστας Αποστολόπουλος, Χανδριναϊκός παράγοντας
Χιώτης Γιάννης, παλαίμαχος Καλαμάτας
Λαζαρακόπουλος Λάζαρος, παλαίμαχος
Σκαφίδας Άγγελος, Πρόεδρος Ένωσης προπονητών Μεσσηνίας
Πέτρος Χιώτης, προπονητής ποδοσφαίρου
Τσιότσιος Χρήστος, αθλητής πόλο Αργής Καλαμάτας
Δουρδούνας Γιώργος, αθλητής πόλο Αργής Καλαμάτας
Μακρής Δημήτρης, αθλητής πόλο Άργης Καλαμάτας
Σπυρίδης Γιώργος, αθλητής πόλο Αργής Καλαμάτας
Αβραμόπουλος Αντρέας, αθλητής πόλο Αργής Καλαμάτας
Νέστορας Παναγιώτης, αθλητής πολο Ν.Ο. Καλαμάτας
Μάρκου Στρατής, προπονητής ΑΟ Φυτείας
Μάρκου Διαμαντής, αθλητής ΑΟ Φυτείας
Μάρκου Γρηγόρης, αθλητής ΑΟ Φυτείας
Γρηγόρης Ζύκα και Παπαβασιλείου Δημήτρης, αθλητές kick boxing στο Παπαβασιλείου kick boxing team
Ατζαμίδης Ιωάννης, παίκτης Ατρόμητος Παναριτίου ποδόσφαιρο