Μπάχαλο με την απόφαση Αυγενάκη για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές

Ενα αλαλούμ επικρατεί τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα πρέπει να προσκομίζουν οι ερασιτέχνες αθλητές προκειμένου να μπορέσουν να ασκηθούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Χιλιάδες αθλητές όλων των δραστηριοτήτων, ακόμη και του ποδοσφαίρου, χρειάζεται να προσκομίσουν την ιατρική βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι δεν πάσχουν από κορονοϊο.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (19/5) η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Λευτέρη Αυγενάκη, είχε εκδώσει την ιατρική βεβαίωση με βάση την οποία θα έπρεπε ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει υποβληθεί ουσιαστικά σε εργαστηριακό τεστ για covid-19 ώστε να μπορέσει ο γιατρός να υπογράψει τη βεβαίωση. Γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να διαθέσει τουλάχιστον 120 με 150 ευρώ για να πραγματοποιήσει εργαστηριακό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε το αρχικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού επέβαλε να υπάρχει το τεστ.

Μάλιστα η αναστάτωση ξεκίνησε όταν πολλοί πνευμονολόγοι αρνούνταν να υπογράψουν την ιατρική βεβαίωση μόνο με κλινική εξέταση, αφού οι περισσότεροι ερασιτέχνες αθλητές δεν είχαν πραγματοποιήσει το πανάκριβο τεστ για τον κορονοϊό. Υστερα από εκατοντάδες διαμαρτυρίες αθλητικών Σωματείων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, οι αρμόδιοι υποχρεώθηκαν να υπαναχωρήσουν και να εκδώσουν νέα ιατρική βεβαίωση με βάση την οποία απαιτείται μόνο ο κλινικός έλεγχος από την πλευρά του γιατρού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρώτο έγγραφο που είχε αναρτήσει η Γενική Γραμματεία αθλητισμού ανέφερε ότι: «…τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων τηρούνται στο αρχείο του υπογράφοντος γιατρού» λίγο αργότερα άλλαξε.

Το δεύτερο διορθωτικό έγγραφο ζητά απλά την κλινική εξέταση αφού αναφέρει: «…βεβαιώνει ότι κατά την ημέρα της κλινικής εξέτασης …………/…………../2020 δεν εμφάνισε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, πονόλαιμου, κόπωσης, μυαλγίας, ανοσμίας».