Μπαλτάκος: “Oι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, να κάνουν λίγη υπομονή”

Για πολλά θέματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε στην ιστοσελίδα TheOpinion ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, ενώ αναφέρθηκε και στο Μητρώο. Αναλυτικά:

Ο κ. Αυγενάκης λέει ότι το 85% των σωματείων πήραν πιστοποίηση. Εσείς πως νιώθετε ότι ανταποκρίνεται το σύνολο του ποδοσφαίρου απέναντι στο Μητρώο;

Στη συνέλευση που έγινε πριν από λίγες μέρες και αποφάσισε την διακοπή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ήταν οι πρόεδροι όλων των ενώσεων της χώρας. Οι ψήφοι ήταν 57-4 υπέρ της διακοπής. Αυτό τα λέει όλα.

Τα σωματεία που μπήκαν στο μητρώο δεν μπήκαν επειδή αγαπήσανε το μητρώο, ενθουσιάστηκαν και τρελάθηκαν με αυτό και πήγαν να μπουν. Μπήκαν από τον φόβο και τον καταναγκασμό τον νομοθετικό, ότι αν δεν μπεις, δεν παίζεις. Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι ερασιτέχνες και αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να παίζουν μπήκαν στο Μητρώο μπήκαν εξαναγκαζόμενοι. Αν δεν είχε ποδοσφαιρικές κυρώσεις, δεν είχε τη φράση «αν δεν μπεις, δεν θα παίξεις» τότε δεν θα έμπαινε κανένας. Αυτό το 87% εμένα δεν μου λέει τίποτα και ισούται με το μηδέν.

Τι έχετε να πείτε στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές σε όλη την Ελλάδα που δεν παίζουν;

Δυστυχώς αυτό είναι κάτι στο οποίο εξαναγκάστηκε η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας να προχωρήσει, διότι δεν είναι δυνατόν η αδειοδότηση των σωματείων να γίνεται από την κυβέρνηση. Αυτό δεν υπήρχε ούτε την δεκαετία του 50. Για να παίξει μια ομάδα, πρέπει να την εγκρίνει το κράτος. Την εποχή που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επικρατεί άκρατος φιλελευθερισμός. Που το κράτος δεν συμμετέχει σχεδόν πουθενά στην αγορά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να συμμετέχει στο ποδόσφαιρο. Είναι ελληνικό φαινόμενο. Να ελέγχει το κράτος ποιος πρέπει να παίζει.

Αυτό που έχω να πω στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, να κάνουν λίγη υπομονή γιατί αν τώρα η ΕΠΟ υποχωρήσει, στη συνέχεια το κράτος είναι αυτό που θα υποκαταστήσει την ομοσπονδία και θα είναι αυτό που θα αποφασίζουν οι υπουργοί ποια ομάδα παίζει και ποια ψηφίζει στις ενώσεις. Είναι οπισθοδρόμηση και η ΕΠΟ δεν μπορεί να το δεχτεί. Υπομονή και κάποτε θα λήξει αυτή η περιπέτεια.

Κοινότυπη, χιλιοειπωμένη ερώτηση. Ποιο είναι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Η καχυποψία. Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου οφείλετε κατά βάση στην καχυποψίας των πάντων κατά πάντων και ιδιαίτερα στην καχυποψία όλων εναντίων των διαιτητών. Η ΕΠΟ δηλαδή αν αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν ασχολείται με το κύριο έργο της που είναι η Εθνική ομάδα και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά επειδή έχει τη διαιτησία.

Αν δεν είχε τη διαιτησία, θα ήταν ελεύθερη και ανεξάρτητη να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ως ομοσπονδία. Για αυτό προσωπικά είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας, αλλά όχι να την κάνει η Λίγκα βέβαια γιατί αυτό είναι ανέκδοτο. Αν υπάρχει μια κακοδαιμονία στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η καχυποψία και ιδιαίτερα για τους διαιτητές.