Νέα προκήρυξη Γ’ Εθνικής: Πέφτουν πέντε από τον 9ο όμιλο

Xθες, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ δεν υπήρξε συζήτηση για τα τοπικά πρωταθλήματα, τα οποία βρίσκονται σε αναστολή.

Όλα δείχνουν, ότι εκ των πραγμάτων βαδίζουμε προς ακύρωση της σεζόν. Η τύχη των τοπικών πρωταθλημάτων, θα είναι το επόμενο κρίσιμο θέμα για το οποίο η ΕΠΟ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις. Τι αλλάζει στη Γ΄Εθνική;

Προστέθηκε το Άρθρο 17Α. Νέοι κανόνες διεξαγωγής πρωταθλήματος, που αναφέρει: «Λόγω της μακράς διακοπής του πρωταθλήματος και με πρόθεση την συνέχιση και ολοκλήρωση αυτού ορίζονται τα κατωτέρω

α) Ορίζεται ως ημερομηνία επανεκκίνησης του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής αγωνιστικής περιόδου 2020 – 2021 η 11η Απριλίου 2021

β) Ορίζεται ότι το πρωτάθλημα θα συνεχισθεί από το σημείο που διεκόπη και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή μόνο των αγώνων του πρώτου γύρου.

γ) Ορίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον αριθμό των προβιβαζόμενων στην ανώτερη κατηγορία ομάδων, όπως και των υποβιβαζόμενων στην κατώτερη κατηγορία.

δ) Ορίζονται ως μονοί οι αγώνες του ειδικού πρωταθλήματος προβιβασμού κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παρ. 4 αρ. ΙΙΙ του άρθρου 15 της παρούσας.

ε) Ορίζεται ότι οι ομάδες που δεν θα συμμετάσχουν εφεξής στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής (αφότου αυτό επανακινήσει) καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στον βαθμολογικό πίνακα και υποβιβάζονται. Στις ομάδες αυτές δεν θα επιβληθεί άλλη κύρωση, πέραν του υποβιβασμού, εφόσον δηλώσουν εγγράφως την παραίτησή τους μια εβδομάδα πριν την επανεκκίνηση του Πρωταθλήματος.

στ) Στην περίπτωση που η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφασίσει την μη διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων των ΕΠΣ, θα καταργηθεί η παράγραφος 15.3 και δεν θα υπάρξει προβιβασμός καμίας ομάδος από την πρώτη κατηγορία των ΕΠΣ στην Γ΄ Εθνική, αφού δεν θα υπάρχουν πρωταθλήματα και νικητές για να προβιβαστούν και με στόχο την μείωση των ομάδων της Γ΄ εθνικής και την δημιουργία πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

ζ) Σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν τους αγώνες που έχουν ήδη δώσει οι ομάδες, οι οποίες τυχόν θα παραιτηθούν από τη συνέχεια του Πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, ισχύει η πρόβλεψη της παραγράφου 7 του άρθρου 21 του ΚΑΠ, όπου ορίζεται ότι, «Σε περίπτωση αποκλεισμού μίας ομάδος από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει, παραμένουν ισχυρά τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στους αγώνες που έδωσε μέχρι να αποκλειστεί, οι δε υπόλοιποι αγώνες της μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με τέρματα 3-0. Τυχόν υπάρχουσες ποινές εκτίονται μόνον για τις αντίπαλες της αποκλεισθείσας ομάδας.

η) Κάθε ειδικότερο θέμα που σχετίζεται με τα εφαρμοζόμενα λόγω της πανδημίας του covid-19 μέτρα, είτε ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των προπονήσεων και των αγώνων είτε αφορά εφαρμογή διατάξεων νόμων της Πολιτείας, (π.χ. ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, κ.λ.π.) ανήκει στην Υγειονομική Επιτροπή και στην Ε.Ε. της ΕΠΟ, σύμφωνα με την παρ. γ. του άρθρου 2 της παρούσας. Τα σχετικά έγγραφα θα προωθούνται από την Υγειονομική Επιτροπή στην Επιτροπή Διοργανώσεων και αυτή με την σειρά της θα το ανακοινώνει στις ομάδες».

Τροποποιήθηκε το Άρθρο 12. Ομάδες Υποδομών, που πλέον αναφέρει: «Όλα τα σωματεία υποχρεούνται να συμμετέχουν, με μία τουλάχιστον ομάδα στα πρωταθλήματα υποδομών της Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκουν. Η υποχρέωση αυτή θα παραμείνει μόνον εάν αποφασισθεί να διεξαχθούν τα πρωταθλήματα υποδομών των ΕΠΣ, που λόγω της πανδημίας είτε δεν έχουν ξεκινήσει είτε έχουν διακοπεί».

Στο άρθρο 15.4. «Ειδικό πρωτάθλημα» για τον προβιβασμό στη Football League, έγιναν οι ακόλουθες αλλαγές (επισημαίνονται υπογραμμισμένες):

«III. Διαγράφεται η αρχική πρόβλεψη (που όριζε ότι οι αγώνες θα είναι διπλοί (εντός – εκτός έδρας) και δέκα (10) αγωνιστικές και ορίζεται ότι οι ομάδες σε κάθε όμιλο θα δώσουν συνολικά τέσσερις αγώνες, δύο εντός έδρας και δύο εκτός έδρας».

«IV. Οι δύο (2) πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης κάθε Ομίλου θα προβιβαστούν στη Football League για την περίοδο 2021 – 2022. Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες. Εάν υπάρξουν ισοβαθμίες η επιλογή θας γίνει με την εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 10 του Κ.Α.Π. Εφόσον με τα κριτήρια αυτά δεν προκύπτει νικητής τότε μεταξύ των ισοβαθμούντων θα γίνει είτε κλήρωση είτε μονός αγώνας μπαράζ, όπως θα αποφασίσει σχετικά η Ε,Ε. της ΕΠΟ».

«VI. Σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθεί κενή θέση στην Football League για οποιονδήποτε λόγο, πέραν των τεσσάρων (04) Ομάδων που θα έχουν δικαίωμα προβιβασμού, τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι υπόλοιπες έξι (06) Ομάδες που δεν θα έχουν προβιβασθεί, με την εφαρμογή του άρθρου 20 παρ. 10 του Κ.Α.Π. Εφόσον με τα κριτήρια αυτά δεν προκύπτει νικητής τότε μεταξύ των ισοβαθμούντων θα γίνει είτε κλήρωση είτε μονός αγώνας μπαράζ, όπως θα αποφασίσει σχετικά η Ε,Ε. της ΕΠΟ, αναλόγως του χρόνου που θα προκύψει το ζήτημα».