Οι “κοινοί παρονομαστές” Παναχαϊκής και Ιωνικού

O ιστορικός Ιωνικός θα είναι ο αντίπαλος της Παναχαϊκής την 17η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ 2. Δύο ομάδες που την περασμένη 20ετία αγωνίστηκαν στην Α΄ Εθνική πλέον αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία, ευελπιστώντας να ξαναφτάσουν στην ελίτ του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στον Ιωνικό αγωνίζεται ο Πατρινός, Γιάννης Γκοτσούλιας που έχει περάσει από την ομάδα Νέων της Παναχαϊκής (όχι από άνδρες) στο παρελθόν και ήταν ο πρωταγωνιστής στα περσινά μπαράζ ανόδου. Επίσης στην ομάδα της Νίκαιας αγωνίζεται και ο Σπύρος Φουρλάνος που υπέστη ρήξη χιαστών, ο Μανώλης Φαζός που ανακοινώθηκε, αλλά αποχώρησε, ο Δημήτρης Κοτσώνης και ο Δημήτρης Σπανός.

Οι Σάκης Τσιώλης, Νίκος Αλέφαντος, Δημήτρης Σπανός, Σωκράτης Οφρυδόπουλος, Ηλίας Κυριακίδης σε τεχνικό επίπεδο με τους δύο τελευταίους να έχουν φορέσει τη φανέλα του Ιωνικού και να έχουν εργαστεί προπονητικά στην ομάδα της Πάτρας.

Στην Α΄ Εθνική ο Ιωνικός μετείχε για περισσότερο από μια δεκαετία. Την περίοδο 1994-95 τερμάτισε στην 15η θέση, κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού και με το τέλος της περιόδου μπαίνουν οι βάσεις για την αξιοπρεπή καθιέρωση του στην κορυφαία κατηγορία. Τις επόμενες δύο περιόδους (1995-96 και 1996-97) τερμάτισε στην 8η θέση αντίστοιχα και την περίοδο 1997-98 στην 5η θέση.

Κέρδισε ευρωπαϊκό εισιτήριο

Το 1998 ανέλαβε την ομάδα ένας τότε άγνωστος στην Ελλάδα προπονητής, ο Σέρχιο Μαρκαριάν και υπό τις οδηγίες του την περίοδο 1998-1999 ο σύλλογος εξασφάλισε την συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Πιο συγκεκριμένα ο Ιωνικός επικράτησε εντός έδρας της Προοδευτικής με 2-0 την Κυριακή 23 Μαΐου 1999 στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και εξασφάλισε την 5η προνομιούχο θέση της Α΄ Εθνικής, η οποία αυτή τη φορά έδινε το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και έτσι ο σύλλογος κέρδισε την ιστορική του έξοδο στην Ευρώπη.

Έχει παίξει σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας

Την επόμενη περίοδο, 1999-00, τερμάτισε στην 10η θέση. Παράλληλα την ίδια περίοδο, ο Ιωνικός έχοντας αποκλείσει τους Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Ναυπακτιακό Αστέρα και Καλαμάτα αντίστοιχα, έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου διεξήχθη στις 10 Μαΐου 2000 στο ΟΑΚΑ και ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 3-0, ενώπιον 5.000 οπαδών του που τον ακολούθησαν.

Την επόμενη περίοδο, 2000-01, τερμάτισε στην 6η θέση και από τα επόμενα χρόνια η ομάδα αποδυναμώθηκε, τερματίζοντας στις χαμηλές θέσεις της κορυφαίας κατηγορίας. Την περίοδο 2002-03 τερμάτισε στην 14η θέση, η οποία τον οδήγησε σε αγώνα μπαράζ, ώστε να διεκδικήσει την παραμονή του. Στον αγώνα μπαράζ αντιμετώπισε τον Απόλλων Καλαμαριάς στο Ε.Α.Κ. Βόλου στις 1 Ιουνίου του 2003 και επικρατώντας με 2-1 κατάφερε να παραμείνει στην Α΄ Εθνική.

Με αφορμή την αναμέτρηση ανάμεσα σε Ιωνικό και Παναχαϊκή, βρήκαμε παίκτες που έχουν αγωνισθεί τόσο στην ομάδα της Νίκαιας, όσο και στους «κοκκινόμαυρους». Είναι οι Φελίπε Ντα Κόστα, Κώστας Κωνσταντινίδης, Όλιβερ Μακόρ, Κώστας Χατζής, Χρήστος Μικές, Μανώλης Σπυριδάκης, Ηλίας Πολίμος, Γιάννης Ιωάννου, Λυμπέρης Στεργίδης, Δημήτρης Γκίνο, Χρήστος Ξανθόπουλος, Αμαέκι Ότιτζι, Ηλίας Σαββίδης, Δημήτρης Κοτσώνης.