Ονειρική πρεμιέρα μετά από… ματσάρα για τον Προμηθέα

Με ιδανικό τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στη Stoiximan Basket League ο Προμηθέας. Με επίθεση για…σεμινάριο και «ατσάλινη» άμυνα στο τελευταίο δεκάλεπτο, η ομάδα του Λουίς Κασιμίρο έκαμψε στις λεπτομέρειες την αντίσταση του Περιστερίου Vitabiotics (81-88) και μπήκε με το δεξί στο πρωτάθλημα. Πολύ καλή εμφάνιση από Ρέι και Αγραβάνη, καταλυτικός στο φινάλε ο Ρογκαβόπουλος. Αυτή ήταν η 5η νίκη του Προμηθέα σε πρεμιέρα πρωταθλήματος στην ιστορία του, σε έξι απόπειρες.

H εικόνα του παιχνιδιού

Ο Λουίς Κασιμίρο επέλεξε τους Γκίκα, Ρέι, Ρογκαβόπουλο, Μάιλς και Χαντ για την αρχική πεντάδα. Οι Πατρινοί στο πρώτο δεκάλεπτο αντιμετώπισαν σοβαρά ζητήματα στην άμυνα, με τους γηπεδούχους να φθείρουν τον αντίπαλο με καλές επιλογές στις pick and roll καταστάσεις. Το Περιστέρι Vitabiotics μπήκε πάρα πολύ δυνατά στο ματς και προηγήθηκε πολύ νωρίς με 7 πόντους διαφορά, με καλάθι του Πέτεγουει (12-5 στο 4′).

Οι «Προμηθείς» αφυπνίστηκαν μετά το τάιμ άουτ του Ισπανού τεχνικού και με πλουραλισμό στην επίθεση «έτρεξαν» ένα επιμέρους σερί 8-0, με αποτέλεσμα να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ (12-13 στο 6′). Η ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου αντέδρασε, πέρασε ξανά μπροστά στο σκορ με τρίποντο του Κατσίβελη και με μπροστάρη τον Μίλερ διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα στο σκορ μέχρι και το φινάλε του πρώτου δεκαλέπτου, στο οποίο πήγε προηγούμενη με 25-20.

H δεύτερη περίοδος είχε χαρακτηριστικά ντέρμπι, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται αρκετές φορές στο σκορ. Οι «Προμηθείς» μπήκαν πιο αποφασισμένοι στο παρκέ και με συνέπεια σε άμυνα και επίθεση «αιφνιδίασαν» τους γηπεδούχους και με ένα σερί 10-0 πήραν τα ηνία στο ματς (25-30 στο 12′). Η αντίδραση των γηπεδούχων ήταν ξανά άμεση και με ένα γκολ- φάουλ του Κατσίβελη και ένα τρίποντο του Μίλερ πήραν και πάλι το προβάδισμα (34-33 στο 15′).

Ο Γιαννόπουλος με 3/3 βολές και ο Χαντ με συνεχόμενα καλάθια ανέτρεψαν και πάλι την κατάσταση (38-40 στο 17′), όμως οι γηπεδούχοι βρήκαν και πάλι λύσεις με τους Κατσίβελη και Πέτεγουει και πραγματοποίησαν ένα νέο δικό τους 5-0 σερί (43-40 στο 19′). Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Κέντρικ Ρέι να ισοφαρίζει για τον Προμηθέα με δική του τρίποντη…βόμβα στην τελευταία επίθεση των φιλοξενούμενων (45-45).

Στο ίδιο τέμπο συνεχίστηκε και η 3η περίοδος, με το παιχνίδι να είναι απόλυτα ισορροπημένο και τις δύο ομάδες να έχουν καλές και κακές στιγμές αντίστοιχα. Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους η ομάδα των Δυτικών Προαστίων έκανε ένα γρήγορο σερί 4-0, με τον Προμηθέα να απαντάει άμεσα και να παίρνει προβάδισμα με τρίποντο του Ρογκαβόπουλου (49-51 στο 23′), ενώ λίγο αργότερα με καλάθι του Δημήτρη Αγραβάνη οι Πατρινοί έφτασαν στο +4 (51-55 στο 24′).

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Μίλερ για τους γηπεδούχους που αρχικά ισοφάρισε με τρίποντο (55-55 στο 26′) και στη συνέχεια έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, όντας «καυτός» από την περιφέρεια (64-63 στο 29′). Ο Αγραβάνης απάντησε και πάλι με δικό του τρίποντο, όμως ο Χάγκινς ισοφάρισε με buzzer beater floater από τα 5 μέτρα, διαμορφώνοντας το 66-66, όπου ήταν και σκορ του τρίτου δεκαλέπτου.

Στην τελευταία περίοδο το Περιστέρι Vitabiotics μπήκε και πάλι δυνατά και με καλάθια των Μπράουν και Μίλερ ξέφυγε με 4, πριν μειώσει με τρίποντο ο Αγραβάνης (70-69 στο 32′). Στη συνέχεια οι δύο ομάδες έγιναν πιο…aggressive στην άμυνα, με αποτέλεσμα να γίνουν αρκετά φάουλ και να σημειωθούν αρκετοί πόντοι με βολές εκατέρωθεν (75-72 στο 34′). Σε εκείνο το σημείο, ο Μορέιρα έστειλε προσωρινά την ομάδα στο +5, όμως με 5 συνεχόμενους πόντους του Ρέι, οι «πορτοκαλί» ισοφάρισαν άμεσα (77-77 στο 35′), ενώ λίγο αργότερα με lay up του Ρογκαβόπουλου ο Προμηθέας πήρε ξανά προβάδισμα (78-79 στο 36′).

Μάλιστα, αμέσως μετά το τάιμ άουτ ο νεαρός forward με τρίποντο από τη γωνία αύξησε κι άλλο τη διαφορά (78-82 στο 37′). Έκτοτε, ο Προμηθέας έβγαλε τρεις τεράστιες άμυνες και με 1/2 βολές του Ρογκαβόπουλου έφτασε και πάλι στο +5 (78-83 1’27” πριν τη λήξη). Οι γηπεδούχοι δεν έβρισκαν λύσεις στα τελευταία λεπτά και ο Προμηθέας με 2/2 βολές του Μάιλς πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης (79-85 25” πριν το τέλος). Το Περιστέρι Vitabiotics δε μπόρεσε να βρει σκορ εντός παιδιάς, με αποτέλεσμα οι «Προμηθείς» να καθαρίζουν τη νίκη και τον Ρέι με 1/2 βολές να σφραγίζει το τελικό σκορ.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-20, 45-45, 66-66, 81-88

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το παιχνίδι κρίθηκε στην τελευταία περίοδο. Ήμασταν πολύ διαβασμένοι και με καθαρό μυαλό, είχαμε πολύ καλές επιλογές. Είχαμε απέναντί μας μια πολύ καλή ομάδα, όμως ήρθαμε για να πάρουμε το παιχνίδι και αυτό κάναμε».