Πανάξια νίκη μέσα στη Γερμανία ο Προμηθέας

Παίζοντας συγκλονιστική άμυνα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο Προμηθέας πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Ratiopharm Ulm (65-71) και πήρε τη δεύτερη νίκη του στο 7Days EuroCup σε πέντε αναμετρήσεις. Οι Πατρινοί άντεξαν όταν σε όλο το πρώτο ημίχρονο βρίσκονταν πίσω στο σκορ και όταν στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους πήραν το προβάδισμα δεν κοίταξαν ποτέ ξανά πίσω, διαχειρίστηκαν άψογα τις συνθήκες του αγώνα και έφτασαν στο πολυπόθητο διπλό.

Εξαιρετική εμφάνιση από Αγραβάνη και Γκραντ που κέρδισαν τη μάχη των «αιθέρων» και περιόρισαν στο μέγιστο βαθμό τον πιο επιδραστικό παίκτη της Ουλμ, Κριστιάνο Φελίσιο, ενώ ο Ρέι και ο Μάιλς «σκότωσαν» τον αντίπαλο από την περιφέρεια. Αυτή ήταν η 3η νίκη του Ηλία Ζούρου σε ισάριθμα ματς ως προπονητής του Προμηθέα, με τον Έλληνα τεχνικό να πραγματοποιεί φανταστικό ξεκίνημα στον πάγκο των Πατρινών. Επόμενη υποχρέωση για τους «Αχαιούς» το Σάββατο (20/11) κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου στην Πάτρα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει διακοπή λόγω των υποχρεώσεων των Εθνικών ομάδων. Επόμενη υποχρέωση για το 7Days EuroCup στις 8 Δεκεμβρίου στην Πάτρα κόντρα στη Μπουντούτσνοστ.

Η εικόνα του παιχνιδιού

Η αναμέτρηση ξεκίνησε στη «Ratiopharm Arena» με τον Ηλία Ζούρο να επιλέγει τους Γκάντι, Ρέι, Ρογκαβόπουλο, Μάιλς και Γκραντ. Oι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στην αναμέτρηση με τον Προμηθέα να έχει αρκετές λανθασμένες επιλογές και χαμένα ριμπάουντ, με αποτέλεσμα να μένουν γρήγορα πίσω με -7 (13-6 στο 5′), χάρη σε καλάθι του Κρίστον, ο οποίος μαζί με τον Κλιπάιζ ήταν οι δύο καλύτεροι της Ουλμ στο ξεκίνημα. Μετά το τηλεοπτικό τάιμ άουτ, οι Πατρινοί βελτίωσαν αισθητά την άμυνα τους, ωστόσο στην επίθεση είχαν πολύ κακά τελειώματα σε φαινομενικά εύκολες φάσεις, με αποτέλεσμα η Ουλμ να κρατάει τη διαφορά (18-11 στο 9′). Στο τελευταίο λεπτό του δεκαλέπτου οι Αχαιοί βρήκαν 4 πόντους από προσωπικές ενέργειες των Χαντ και Αγραβάνη και έκλεισαν το δεκάλεπτο στο -5 (20-15), σε μια περίοδο που βάσει της εικόνας των δύο ομάδων, οι «Προμηθείς» θα μπορούσαν να τα έχουν πάει πολύ καλύτερα.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Προμηθέας έπαιξε καταπληκτική άμυνα, έβγαλε τρομερή ενέργεια σε αυτό τον τομέα, με τον εκπληκτικό Γκραντ να «σκεπάζει» τα καλάθια και να αποτελεί…βραχνά για την ομάδα του Γιάκα Λάκοβιτς. Οι Γερμανοί προηγήθηκαν ξανά με 7 (26-19 στο 14′), όμως οι Πατρινοί είχαν απαντήσεις και με τρίποντο του Ρογκαβόπουλου μείωσαν στο καλάθι (26-24 στο 16′). Η Ουλμ με τρίποντο του Κλιπάιζ πήρε μια προσωρινή ανάσα, ωστόσο οι φιλοξενούμενοι με ωραίο ποστάρισμα του Γκραντ, μία βολή του Γκάντι και καλάθι του Ρογκαβόπουλου στο ανοιχτό γήπεδο έτρεξαν ένα επιμέρους 5-0 και ισοφάρισαν για πρώτη φορά στο ματς στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους (29-29). Σε εκείνο το σημείο η Ουλμ πήρε ξανά το προβάδισμα με τρίποντο του Ζούγκιτς, ωστόσο η τελευταία κουβέντα άνηκε στον Νίκο Γκίκα, ο οποίος με ένα…τρελό buzzer beater με σουτ εκτός ισορροπίας με δύο παίκτες πάνω του μείωσε στον πόντο (32-31), διαμορφώνοντας το σκορ του πρώτου μέρους.

Στην τρίτη περίοδο, ο Προμηθέας πήρε το πρώτο του προβάδισμα με καλάθι του Αγραβάνη (32-33 στο 21′). Ακολούθησαν δύο διαδοχικά καλάθια των γηπεδούχων από Κρίστον και Γκάλοου, όμως οι Αχαιοί είχαν απαντήσεις και με ένα σερί 8-0 με πλουραλισμό στην επίθεση και καλάθια από Αγραβάνη, Ρογκαβόπουλο, Γκραντ και Ρέι έφεραν «τούμπα» το ματς (36-41 στο 24′). Μάλιστα, μετά το τάιμ άουτ ο Ρέι με jump shot έδωσε «αέρα» 7 πόντων στους Πατρινούς (36-43), όμως σε εκείνο το σημείο χάθηκε η συνοχή και το καθαρό μυαλό, με την Ουλμ να το εκμεταλλεύεται και με ένα δικό της επιμέρους 7-0 με Τζάλοου και Κλιπάιζ στις…επάλξεις να ισοφαρίζει (43-43 στο 27′). Το τάιμ άουτ του Ζούρου αφύπνισε τους παίκτες του και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι φιλοξενούμενοι με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Ρέι και Μάιλς έτρεξαν ένα σερί 11-0, με τον Προμηθέα να φτάνει για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (43-54 στο 28′). Στο τελευταίο δίλεπτο, οι «Προμηθείς» έπαθαν ένα μικρό…μπλακ άουτ, αφού το σχήμα με τρεις κοντούς (Γκίκας, Ρέι, Σβαρτζ) δεν λειτούργησε επιθετικά, ωστόσο αυτό η Ουλμ δεν το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, αφού πλην τριών βολών του Κλιπάιζ δεν βρήκε αλλού σκορ. Έτσι, το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Προμηθέα στο +8 (46-54).

Στην τελευταία περίοδο, ο Προμηθέας μπήκε με σοβαρότητα και προσήλωση στο πλάνο, ήταν «ζεστός» από την περιφέρεια και με τρίποντα από Γκίκα, Μάιλς και Γιαννόπουλο πήρε ξανά διψήφια διαφορά (53-63 στο 33′). Μάλιστα, λίγο αργότερα με…τρίποντη «βόμβα» του Κέντρικ Ρέι η διαφορά έφτασε και στο +13 (53-66 στο 34′). Η άμυνα των Πατρινών παρέμενε συνεπέστατη ακόμα και σε σημεία που η επίθεση της ομάδας του Ζούρου μπλόκαρε, με αποτέλεσμα η Ουλμ να «ματώνει» για να επιτεθεί. Ο Γκραντ συνέχιζε να ελέγχει την… εναέρια κυκλοφορία, κλέβοντας και…μπλοκάροντας τα πάντα και ο Προμηθέας ήλεγχε απόλυτα το ματς (55-68 στο 37′). Στο τελευταίο δίλεπτο η Ουλμ έκανε την τελευταία της προσπάθεια να ανατρέψει την κατάσταση και με τρίποντο του Κλιπάιζ, ο οποίος ήταν ο πολυτιμότερος των Γερμανών μείωσε στους 7 (62-69 1′ 30” πριν το τέλος). Σε εκείνο το σημείο ο Γκίκας έκανε δύο απανωτά λάθη, ο Ζούγκιτς σκόραρε από την γωνία δίνοντας ελπίδες στην Ουλμ (65-69 29” πριν το τέλος). Το παιχνίδι οδηγήθηκε στις βολές με τον Αγραβάνη να μένει ψύχραιμος και με 2/2 βολές να δίνει στους Πατρινούς μεγάλη ανάσα. Η Ουλμ δεν μπόρεσε να σκοράρει ξανά και το τελικό 65-71 σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

TA ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-15, 32-31, 46-54, 65-71

Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο προπονητής του Προμηθέα Ηλίας Ζούρος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η ομάδα έδειξε ότι έχει χαρακτήρα, πάλεψαν από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα απέναντι σε μια ομάδα που αυξομειώνει συνεχώς την ένταση του παιχνιδιού και παίξαμε πολύ καλή άμυνα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίχτες μου γιατί έκαναν εξαιρετική δουλειά σήμερα και συγχαρητήρια στο προπονητικό team γιατί προετοίμασαν πολύ καλά το παιχνίδι για άλλη μια φορά.”.