ΠΣΕΑΑ: Το νομοσχέδιο είναι άδικο για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο

Το κράτος αναθέτει σε ιδιώτη να καθορίζει επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2021

 Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κύριος Αυγενάκης κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, μεταξύ άλλων, για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων.

 Στο Αρ. 37. Παρ. 3. αναφέρει «Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου, τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αναλόγως του επιπέδου τους καθορίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.).» Δηλαδή, το κράτος αναθέτει σε ιδιώτη που οργανώνει πρωταθλήματα να καθορίζει επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων!

Στο Αρ. 38 Παρ. 4(β) «Κατά παρέκκλιση» σε σχέση με όλα τα άλλα αθλήματα, κατατάσσει τα πανεπιστημιακά πτυχία με ειδικότητα ποδοσφαίρου των ΤΕΦΑΑ στην κατηγορία Β και υποχρεώνει τους κατόχους τους να πληρώνουν υψηλό χρηματικό αντίτιμο στην Ε.Π.Ο. για να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα κατηγορίας Α.

Προς ενημέρωσή σας, η Ε.Π.Ο. με σεμινάρια διάρκειας λίγων ημερών για κάθε μία από τις κατηγορίες Γ, Β και Α αντίστοιχα, δίνει διπλώματα προπονητή τα οποία αυθαίρετα κατατάσσει ως ανώτερα των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδοσφαίρου τα οποία απαιτούν 4 έτη πανεπιστημιακών σπουδών, εισπράττοντας έτσι αντίτιμο από τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ.

Επειδή τα τελευταία χρόνια πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ έχουν προσφύγει κατά της Ε.Π.Ο. κερδίζοντας δικαστήρια, πλέον αυτή η τακτική της Ε.Π.Ο. θα επισημοποιείται μ’ αυτόν τον νέο νόμο του κράτους:

https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-NomothetikouErgou?law_id=45520166-6377-40c1-bace-ad4100fb73f3

Συνάδελφοι αυτό σημαίνει ότι, εάν περάσει η διάταξη αυτή ως έχει, οι συνάδελφοι με ειδικότητα ποδόσφαιρο θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου μόνο σε ερασιτεχνικά σωματεία και ποδοσφαιρικές ακαδημίες, δηλαδή σε εργασία που έχει την χαμηλότερη αμοιβή στο ποδόσφαιρο.

Ταυτόχρονα υποβαθμίζει τις ανώτατες πανεπιστημιακές σπουδές τοποθετώντας τις κάτω από ιδιωτικά ταχύρρυθμα σεμινάρια που διεξάγονται από μη εκπαιδευτικό οργανισμό όπως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.).

Το παραπάνω επηρεάζει και όλους τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ διότι δημιουργεί προηγούμενο να κάνουν το ίδιο και άλλες ισχυρές αθλητικές ομοσπονδίες στο μέλλον και ουσιαστικά να ακυρωθεί η αξία όλων των πτυχίων με ειδικότητα των ΤΕΦΑΑ.

Επίσης, ενώ τα ΤΕΦΑΑ έχουν ζητήσει από τον κ. Αυγενάκη οι προπονητές να έχουν παιδαγωγική επάρκεια με ανάλογες σπουδές σε επιστήμες αθλητικής ψυχοπαιδαγωγικής διάρκειας τουλάχιστον ενός εξαμήνου, δηλαδή έστω μέρος αυτών των σημαντικών σπουδών που λαμβάνουν οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο Σχέδιο Νόμου.

 Παρόλα τα πρόσφατα περιστατικά παρενοχλήσεων και αντιπαιδαγωγικής συμπεριφοράς από προπονητές!

 Επειδή:  αυτό το νομοσχέδιο είναι άδικο για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα

  • ποδόσφαιρο, το παράδειγμα της Ε.Π.Ο. μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες αθλητικές ομοσπονδίες ακυρώνοντας έτσι την αξία των πτυχίων των ΤΕΦΑΑ,
  • αποτελεί σοβαρό αρνητικό προηγούμενο για τα ΑΕΙ τα επαγγελματικά δικαιώματα
  • πτυχιούχων τους να καθορίζονται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως η Ε.Π.Ο., οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να αποσυρθούν άμεσα όχι μόνο από πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ όλων των ειδικοτήτων αλλά και απ΄ όλους τους πτυχιούχους ΑΕΙ.

 Σήμερα υπογράφουμε για να αποσυρθούν οι παραπάνω αντισυνταγματικές διατάξεις, όχι μόνο εμείς που θιγόμαστε και ασχολούμαστε με την άσκηση, την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό, αλλά όλη η Ελληνική κοινωνία, διότι εάν αυτές οι ρυθμίσεις περάσουν και γίνουν νόμος του κράτους, η επίθεση στο αγαθό της δημόσιας Παιδείας θα σημειώσει μεγάλη νίκη.

Η ρύθμιση αυτή, για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ανοίγει την κερκόπορτα για να υποβαθμιστεί η δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και να τοποθετηθεί κάτω από οποιαδήποτε πληρωμένη σεμιναριακού τύπου κτήση πιστοποίησης από ιδιωτικούς μη εκπαιδευτικούς οργανισμούς, η οποία έτσι τοποθετείται στο επίπεδο του πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών και ακόμα παραπάνω.

 Εάν ξεσηκωθούμε και υπογράψουμε χιλιάδες αυτό δεν θα γίνει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αποκρούσουμε την επίθεση αυτή για το μέλλον των παιδιών μας. Υπογράψτε κάτω από αυτήν την δημοσίευση εδώ: https://www.facebook.com/groups/eppagelmatiesphysicisagogis/permalink/3053902994857046/  

με το ονοματεπώνυμό σας, την επαγγελματική ιδιότητά σας και την περιοχή κατοικίας σας. Υπογράψτε για να μην εκχωρηθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα σε μία ιδιωτική εταιρία, που παρέχει πιστοποιήσεις χωρίς παιδαγωγική επάρκεια.

Υπογράψτε ταυτόχρονα και στο ψήφισμα avaaz που διοργανώνεται στο παρακάτω link:

https://bit.ly/2SjqMsx

Η συλλογή των υπογραφών θα σταλεί στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Υποχρέωσή μας η υπογραφή και η κοινοποίηση του ψηφίσματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης