Πως ο υποβιβασμός του Πάτραι επηρεάζει Α΄και Β΄ Κατηγορία

Τα σωματεία που θα καταλάβουν την τελευταία (13η) θέση του βαθμολογικού πίνακα σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά, θα υποβιβάζονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην B’ Κατηγορία. Στην Α΄ Κατηγορία τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 9η έως και την 12η σε κάθε Όμιλο (σύνολο 8 σωματεία) θα αγωνιστούν σε ένα νέο πρωτάθλημα (β’ φάση / πλέι-άουτ) για να υποβιβαστούν ακομα 5 σωματεία (λόγω του Πάτραι).

Στο πρωτάθλημα αυτό μεταφέρονται βαθμοί «μπόνους» από την α’ φάση, ενώ τα σωματεία του ενός Ομίλου θα αγωνιστούν ΜΟΝΟ με τα σωματεία του άλλου Ομίλου σε μονά παιχνίδια και σε ουδέτερες έδρες. Συνεπώς, στην β’ φάση δεν θα αγωνιστούν ξανά με τα σωματεία του ίδιου Ομίλου. Οι βαθμοί «μπόνους» υπολογίζονται ως εξής: Συντάσσεται νέος πίνακας με τις 8 ομάδες που θα αγωνιστούν στην β’ φάση (πλέι-άουτ), μεταφέροντας την βαθμολογία της κανονικής περιόδου (α’ φάσης). Το σωματείο που με την χειρότερη βαθμολογία (8η θέση στον νέο πίνακα) θα ξεκινήσει με μηδέν (0) βαθμούς.

Συνολικά θα υποβιβαστούν από την Β’ Κατηγορία στην Γ’ Κατηγορία ΕΠΤΑ (7) σωματεία. Τα σωματεία που θα καταλάβουν την τελευταία (14η) θέση του βαθμολογικού πίνακα σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά, θα υποβιβάζονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Γ’ Κατηγορία.

Τα σωματεία που θα καταλάβουν τις θέσεις 10η, 11η, 12η και 13η (σε κάθε Όμιλο ξεχωριστά) θα αγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου (πλέι-άουτ) σε ουδέτερες έδρες, ώστε να υποβιβαστούν στην Γ’ Κατηγορία ακόμα ΔΥΟ (2) ομάδες από κάθε Όμιλο της Β’ Κατηγορίας. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 2η θέση στους αγώνες πλέι-άουτ και στους 2 ομίλους θα αγωνιστούν για μια ακόμα θέση υποβιβασμού σε αγώνα μπαράζ (με παράταση και πέναλτι αν χρειαστεί) σε ουδέτερη έδρα που θα οριστεί από την ΕΠΣΑ.