Πώς θα λάβουν την ειδική αποζημίωση όσοι χάνουν το μισθό τους

Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους λόγω του κοροναιού, προκειμένου να λάβουν την “αποζημίωση ειδικού σκοπού”.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να λάβουν την ειδική αυτή αποζημίωση, το ακριβές ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες με ΚΥΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά μισθωτό και ανά μήνα, αν και όλα εξαρτώνται από το “πακέτο” που θα εξασφαλίσει η χώρα μας στο σημερινό Eurogroup. Τον δικό του ρόλο θα παίξει επίσης το εύρος των δικαιούχων, το οποίο μεγαλώνει όσο αυξάνεται η λίστα των κλάδων που βάζουν προσωρινό λουκέτο. Πληροφορίες αναφέρουν πως δικαιούχοι της ειδικής αυτής αποζημίωσης, που έρχεται να στηρίξει όσους εργαζόμενους μένουν χωρίς μισθό λόγω του αναγκαστικού λουκέτου, είναι μέχρι στιγμής περίπου 350.000 μισθωτοί. Πρόκειται για εργαζόμενους :

  • στην εστίαση – ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφε- μπαρ κ.α. 
  • σε γυμναστήρια 
  • σε κομμωτήρια 
  • σε θέατρα – κινηματογράφους
  • σε εμπορικά κέντρα – πολυκαταστήματα 
  • σε κέντρα διασκέδασης
  • σε καζίνο – πρακτορεία τυχερών παιγνίων
  • σε αθλητικές εγκαταστάσεις και όμιλοι
  • θεματικά πάρκα – λούνα παρκ κλπ
  • σε κέντρα αισθητικής – μασάζ κ.α. 

Σύμφωνα με τον νόμο και ειδικότερα με τον αστικό κώδικα, όταν η επιχείρηση κλείνει με ανωτέρα βία ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μισθό και εισφορές στους εργαζόμενούς του. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Σαββάτου 14 Μαρτίου, “ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19”. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης.

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας. Με αυτή την υπεύθυνη δήλωση οι εργοδότες θα δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
  • όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
  • οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται πως όταν μια επιχείρηση αναστέλλει την λειτουργία της με πρωτοβουλία του εργοδότη, επειδή για παράδειγμα έχει μηδενικό τζίρο, τότε ο εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζόμενους, αλλά πρέπει να συνεχίσει κανονικά να πληρώνει τους μισθούς.

Στην εντατική η αγορά εργασίας 

Στο μεταξύ, η αγορά εργασίας μπαίνει στην… εντατική, καθώς η εξάπλωση του κορωνοιού διαμορφώνει πρωτόγνωρες συνθήκες. Όσο το πλήθος των κρουσμάτων διευρύνεται, τόσο η οικονομία μπαίνει σε δίνη. Αναλυτές επισημαίνουν πως η έξαρση εξάπλωσης του κορωνοιού έρχεται μετά από μια αναπτυξιακή καθίζηση το 4ο τρίμηνο του 2019 όπως και έναν δύσκολο Ιανουάριο για το εμπόριο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, ενώ αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Εκτός από όσους καλούνται να δουλέψουν για πρώτη φορά από το σπίτι τους με ψηφιακά εργαλεία ή να εφαρμόσουν ευέλικτες βάρδιες και ωράρια, πολλοί τρέμουν τον κίνδυνο της ανεργίας ή της μείωσης των αποδοχών τους. Όχι χωρίς λόγο… Τα πρώτα κρούσματα κάνουν ήδη την εμφάνισή τους, παρόλο που ακόμη δεν φαίνεται να έχουμε βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης. 

Δεν ήταν τυχαία όσα είπε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και προεξοφλώντας φρένο στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Πολύ περισσότερο καθώς είναι αυτός που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις ροές της μισθωτής απασχόλησης και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, που προφανώς θα έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από έναν τυπικό Μάρτιο… «Ο προγραμματισμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας δεν θα εφαρμοστεί λόγω πανδημίας» είπε αρχικά ο κ. Βρούτσης, για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως «η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2020 ότι θα φτάσει στο 15%, μακάρι να επιτευχθεί, δυστυχώς όμως φοβάμαι ότι θα ανατραπεί λόγω πανδημίας»… 

Μετατροπές συμβάσεων

Σύμφωνα με καταγγελίες, η ελληνική αγορά εργασίας μετρά τα πρώτα κρούσματα από την εξάπλωση του κορωνοιού και της καραντίνας σε μετακινήσεις, ταξίδια, αγορές, συναθροίσεις, εξόδους, διασκέδαση. Φαινόμενα μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση, καθώς και «αναγκαστικές» άδειες άνευ αποδοχών κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στον ευαίσθητο χώρο του τουρισμού, όπως επίσης στο εμπόριο και τον επισιτισμό.

Καταγγελίες υπάρχουν για αύξηση των απολύσεων αλλά και για εξαναγκασμούς σε «παραιτήσεις», όπως και για πρόωρες διακοπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Καταστήματα βάζουν εθελοντικά «προσωρινό λουκέτο» χωρίς όμως να καταβάλλουν τους μισθούς – όπως οφείλουν – στους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή οι εργοδοτικοί φορείς μετρούν τις απώλειες στους τζίρους των μελών τους που ξεπερνούν το 50% όπως λένε, με αποτέλεσμα να επικρατεί παγωμάρα και έντονη ανησυχία, καθώς όλα αδειάζουν.

Ο γίγαντας της οικονομίας – επισιτισμός – έχει βάλει ήδη προσωρινό “λουκέτο” και οι εργαζόμενοι μετρούν χαμένα ημερομίσθια. Αρκετοί κινδυνεύουν με το φάσμα της ανεργίας. Συνδικαλιστές των βασικών κλάδων της οικονομίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς η μια καταγγελία φτάνει μετά την άλλη. Τα βασικά κρούσματα συγκεντρώνονται στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού, που προετοιμαζόταν να ανοίξει… φουλ τις μηχανές εν όψει Πάσχα και καλοκαιρινής σεζόν.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό κάνει λόγο για καθημερινές καταγγελίες που φτάνουν από τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα για μετατροπές συμβάσεων και εξαναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών σε ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. «Σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καλούνται εργαζόμενοι με αφορμή τις ακυρώσεις λόγω κορονοιού να συμφωνήσουν σε μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση και σε εκ περιτροπής εργασία.

Ξενοδοχεία όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε μεγάλες πόλεις της επαρχίας ζητούν από εργαζόμενους που απασχολούνται 8ωρο και 5ήμερο να υπογράψουν μετατροπές συμβάσεων για 4ωρα ή για 3-4 μεροκάματα την εβδομάδα», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου. Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν υπό τον φόβο της απόλυσης, παρόλο που χωρίς την συναίνεσή τους δεν επιτρέπεται η αλλαγή της σύμβασης, εκτός κι εάν ο εργοδότης εφαρμόσει σύστημα εκ περιτροπής μονομερώς αλλά αυτό απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία διαβούλευσης.

Πηγή: ethnos.gr