Συνεπής με την ιστορία ο Προμηθέας

Πραγματοποιώντας μια από τις πιο πειστικές του φετινές εμφανίσεις, ο Προμηθέας έκαμψε την αντίσταση του ΠΑΟΚ (100-86) και προκρίθηκε στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος, το οποίο θα λάβει χώρα στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου της Κρήτης. Οι «Αχαιοί» ήταν απολαυστικοί στο πρώτο ημίχρονο, παίρνοντας διαφορά 25 πόντων (60-35), πάνω στην οποία έχτισαν στο Β’ μέρος για να φτάσουν στην τελική επικράτηση.

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου είχε πολλούς πρωταγωνιστές και ελάχιστους υστερήσαντες, με τους Αγραβάνη και Γκραντ να ξεχωρίζουν και έτσι έφτασαν σε μια δίκαιη και πανάξια πρόκριση. Με αυτό τον τρόπο, οι «Προμηθείς» θα βρεθούν για ακόμα μια φορά στην τελική φάση του Κυπέλλου, μετά τη συμμετοχή σε τελικούς της διοργάνωσης τις δύο προηγούμενες σεζόν. Επόμενη υποχρέωση την Τρίτη για το EuroCup στην Προύσα κόντρα στη Μπούρσασπορ., ενώ την επόμενη Κυριακή ΠΑΟΚ και Προμηθέας θα μονομαχήσουν ξανά, στην Πυλαία αυτή τη φορά, για την Stoiximan Basket League.

Η εικόνα του παιχνιδιού

Ο προημιτελικός άρχισε με τον Ηλία Ζούρο να επιλέγει τους Γκάντι, Ρέι, Ρογκαβόπουλο, Αγραβάνη και Γκραντ στη βασική πεντάδα για λογαριασμό του Προμηθέα. Στο ξεκίνημα οι δύο ομάδες είχαν ένταση και πάθος, με τον «δικέφαλο του Βορρά» να μπαίνει πιο διαβασμένος και, με αιχμή του δόρατος τον Μάρβιν Τζόουνς μέσα στην ρακέτα, να φτάνει στο +4 (8-12 στο 5′). Σε εκείνο το σημείο, οι γηπεδούχοι βελτίωσαν την εικόνα τους σε άμυνα και επίθεση, έβγαλαν πολύ όμορφες συνεργασίες και έτρεξαν ένα σερί 11-0, με πρωταγωνιστή τον ιδιαίτερα «κεφάτο» Τζεράι Γκραντ (19-12, στο 7′).

Η εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση της ομάδας του Ηλία Ζούρου συνεχίστηκε και μετά το τάιμ άουτ και με τρίποντο του Αμπντούλ Γκάντι έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (26-14, στο 8′). Μάλιστα, λίγο αργότερα ο Χαντ εκμεταλλεύτηκε μια σύγχυση μέσα στη ρακέτα των φιλοξενούμενων και με lay up διαμόρφωσε το 31-16. Τελικά, το 1ο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 31-18, με 2/2 βολές του Τζόουνς.

Στη δεύτερη περίοδο, οι «Αχαιοί» μπήκαν ακόμα πιο δυνατά, βγάζοντας πάθος και ενέργεια αμυντικά, Ταυτόχρονα, στην επίθεση έπαιξαν γρήγορο και ελκυστικό μπάσκετ, με αυτοματισμούς και πολυφωνία, εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +22 (40-18, στο 12′) με καλάθι του Αγραβάνη. H ομάδα του Άρη Λυκογιάννη επιχείρησε να συνέλθει μετά το επιβλητικό σερί των γηπεδούχων και βρήκε λύσεις έξω από τα 6,75 στα πρόσωπα των Καμπερίδη και Τολιόπουλου, ενώ ένα καλάθι του Γιάνκοβιτς στον αιφνιδιασμό μείωσε μετά από ώρα κάτω από τους 20 (48-30 στο 16′).

Οι «Προμηθείς» ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από αυτό το γεγονός, συνεχίσανε να παίζουν καλή άμυνα και να έχουν καταιγιστικό ρυθμό στην επίθεση, με εκφραστές τους Γκίκα και Γκραντ, επαναφέροντας τη διαφορά στο +21 (55-34, στο 19′). Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους οι γηπεδούχοι με τρίποντο του Σίμπσον και ένα εντυπωσιακό alley oop, με τους Γκάντι – Γκραντ να συνεργάζονται υποδειγματικά, ανέβασαν κι άλλο το δείκτη του σκορ και πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με +25 (60-35).

Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο δυνατά στο ματς, θέλοντας να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης, έτρεξε ένα γρήγορο επιμέρους 7-2 και μείωσε στους 20 (62-42 στο 22′). Στη συνέχεια, οι Θεσσαλονικείς με δύο καλάθια από Τολιόπουλο και Γιάνκοβιτς πλησίασαν ακόμα περισσότερο, στο -16 (64-48, στο 24′). Οι «Προμηθείς» διαχειρίστηκαν άψογα την πίεση και απάντησαν με ένα δικό τους σερί 5-0, με ένα τρίποντο του Αγραβάνη και 2/2 βολές του Ρέι (69-48, στο 25′). Η μορφή του αγώνα δεν άλλαξε στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους φιλοξενούμενους να παλεύουν να μειώσουν και τον Προμηθέα να κρατάει πάντα μια διαφορά ασφαλείας. Μάλιστα, με «τρίποντη» εκτέλεση του Άντριτς, οι Πατρινοί έφτασαν και πάλι στο +23 (78-55, στο 28′). Στο τελευταίο δίλεπτο όμως, ο ΠΑΟΚ είχε ένα από τα καλύτερά του διαστήματα στο ματς και με πρωταγωνιστή τον Γκριν πέτυχε επτά αναπάντητους πόντους και έκλεισε την τρίτη περίοδο στο -16 (78-62).

Στην τέταρτη περίοδο, ο ΠΑΟΚ μπήκε με διαφορετική ψυχολογία, βρήκε λύσεις στην επίθεση και με τρίποντο του Μάντζαρη πλησίασε στους 12 (81-69, στο 32′), ενώ εν συνεχεία ένας ιδανικά εκτελεσμένος αιφνιδιασμός με αποδέκτη τον Λοβ έφερε ακόμα πιο κοντά τον «δικέφαλο του Βορρά» (81-71). Η απάντηση των γηπεδούχων δόθηκε από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας», με τον Αγραβάνη να πετυχαίνει 3/3 βολές και να δίνει σπουδαία λύση στον Προμηθέα, την ώρα που οι παίκτες του Ηλία Ζούρου είχαν μπλοκάρει επιθετικά (84-71 στο 33′). Με καλάθι του Λοβ, όμως, η διαφορά έπεσε μετά από πάρα πολλή ώρα σε μονοψήφια τιμή (84-75, στο 35′).

Σε εκείνο το σημείο, η απόσταση μεταξύ των δύο ομάδων «παγιώθηκε» μεταξύ 9 και 11 πόντων, με τους «Αχαιούς» να στοχεύουν τα miss match και να εκμεταλλεύονται το bonus των βολών (90-79 στο 36′). Τότε, ο Άντριτς πέτυχε ένα πολύ σημαντικό τρίποντο, στέλνοντας την ομάδα του στο +14 σε πολύ κρίσιμη στιγμή (93-79). Το καλάθι αυτό ήταν το «χαριστική βολή» για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μείνουν σε τροχιά νίκης μέχρι το φινάλε. To τελικό 100-86 ήταν αυτό που σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων, με τον Προμηθέα να παίρνει τη νίκη και την πρόκριση στην τετράδα.

Μετά την λήξη του αγώνα, ο Ηλίας Ζούρος δήλωσε μεταξύ άλλων: “Πρώτα από όλα συγχαρητήρια στους παίχτες μου. Πετύχαμε έναν από τους βασικούς στόχους που είχαμε θέσει από την μέρα που ανέλαβα. Ήταν μια πανάξια νίκη, παίξαμε εξαιρετικό μπάσκετ, όλη η Ελλάδα το είδε αυτό. Ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο μας που σήμερα μας στήριξε πάρα πολύ και μας έδωσε το κάτι παραπάνω”.