Τα σχέδια, οι αλλαγές και οι αντιδράσεις

Η FIFA θέλει να τα αλλάξει όλα στο πλαίσιο της διεξαγωγής Μουντιάλ ανά δυο χρόνια και σκοπεύει να συμπυκνώσει όλα τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων μέσα σε ένα.

H FIFA έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Κυπέλλων και σκοπεύει να το επικοινωνεί με κάθε τρόπο Παρά την κόντρα με την UEFA και τις όλο και αυξανόμενες φωνές διαμαρτυρίας των ποδοσφαιριστών, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προχωράει κανονικά τα πλάνα της για Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια, όμως στο πλαίσιο αυτό αναμένονται ακόμη περισσότερες αλλαγές.

Η ένωση των Ευρωπαϊκών Λιγκών εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδια της FIFA να διεξάγει ανά διετία το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Μάλιστα, η “European Leagues” χρησιμοποιεί στη σχετικά ανακοίνωσή της αρκετά σκληρή γλώσσα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «… οι λίγκες θα συνεργαστούν με άλλους εμπλεκόμενους για να αποτρέψουν τους φορείς του ποδοσφαίρου να λάβουν μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες θα βλάψουν το εγχώριο ποδόσφαιρο, που αποτελεί το θεμέλιο της βιομηχανίας μας»

Σύμφωνα με τη «Marca», οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θέλουν να θέσουν από το 2028 ένα τέλος στα πολλαπλά παράθυρα των εθνικών ομάδων και βάσει αυτής της συλλογιστικής εξετάζουν να καθιερώσουν αποκλειστικά τον Οκτώβριο κάθε έτους ως τον μήνα των προκριματικών. Στα γραφεία της Ζυρίχης θεωρούν πως αυτές οι νέες αλλαγές θα επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα.

Δεν θα διακόπτονται τα πρωταθλήματα πολλές φορές μέσα στη διάρκεια της σεζόν.Οι προπονητές των εθνικών ομάδων θα έχουν περισσότερο χρόνο να δουλεύουν μαζί με τους ποδοσφαιριστές. Οι λιγότερο αναπτυγμένες φόρες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές λόγω των συνεχόμενων αγώνων. Οι οπαδοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη οπτική για το διακύβευμα και το νόημα πίσω από κάθε διοργάνωση.