Τρίτη καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα ο Προμηθέας (pics)

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε η αγωνιστική σεζόν για τον Προμηθέα, καθώς η ομάδα του κόουτς Γιατρά πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στην Λάρισα, επικράτησε με 96-56 και έκανε το 3-2 στη σειρά των Μικρών Τελικών, καταλαμβάνοντας την 3η θέση της Stoiximan Basket League.

Οι «Προμηθείς» από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα έβγαλαν περίσσιο πάθος και ενέργεια στο παρκέ, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της υπέροχης τους και έφτασαν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, κάνοντας την απόλυτη ανατροπή στη σειρά, στην οποία είχαν βρεθεί να χάνουν με 2-0. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι “Αχαιοί” κατακτούν την 3η θέση στην Α1, ενώ παράλληλα είναι και το δεύτερο καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία τους, μετά την 2η θέση της σεζόν 2018-19. Κορυφαίος του αγώνα ήταν ο Γκίκας, σε ένα ματς ωστόσο που υπήρχαν πολλοί διακριθέντες και λίγοι υστερήσαντες. Μετά το τέλος του αγώνα έγινε η απονομή των μεταλλίων στους νικητές, μέσα σε έντονα χειροκροτήματα από τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας.

Η εικόνα του παιχνιδιού

Η αναμέτρηση στο Δ. Τόφαλος άρχισε με τον Μάκη Γιατρά να επιλέγει τους Γκίκα, Foster, Simpson, Δ. Αγραβάνη και Grant στο βασικό σχήμα. Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού ο Προμηθέας μπήκε με ενέργεια και πάθος στο παρκέ και με όπλο την πολύ καλή του άμυνα και τον Simpson να δίνει λύσεις στο σκοράρισμα, γρήγορα έχτισε μια διαφορά 7 πόντων (9-2, στο 5′). Mετά το τηλεοπτικό time out, οι γηπεδούχοι ανέβασαν κι άλλο την απόδοσή τους, βρήκαν ρυθμό και από την περιφέρεια με Γκίκα και Simpson και ανέβασαν τη διαφορά σε διψήφια τιμή (17-6, στο 7′). Στη συνέχεια, στην εξίσωση του σκοραρίσματος μπήκε και ο Δ. Αγραβάνης, ο οποίος με 6 συνεχόμενους δικούς του πόντους, ανέβασε τη διαφορά στο +14 (23-9, στο 9′). Τον τελευταίο λόγο στην Α’ περίοδο είχε ο Ζώης Καράμπελας, που με ένα εντυπωσιακό «υπόγειο» lay up διαμόρφωσε το 23-11, το οποίο ήταν και σκορ δεκαλέπτου.

promitheas-larisa-96-56-4.JPG

Στην δεύτερη περίοδο οι Πατρινοί συνέχισαν να παίζουν εξαιρετικά και στις δύο όχθες του παρκέ και με τον Γκίκα να παίρνει τα ηνία εκτελεστικά, σκαρφάλωσαν στο +18 (29-11, στο 13′). Mε την πάροδο του χρόνου, ο ρυθμός των «πορτοκαλί» όχι απλώς δεν κόπαζε, αλλά αυξανόταν κατακόρυφα και με τον αρχηγό του Προμηθέα να «πυροβολεί» ακατάπαυστα και τον Grant να καρφώνει εντυπωσιακά στο αντίπαλο καλάθι, η διαφορά εκτοξεύτηκε πάνω από τους 20 (38-17, στο 16′).

Μάλιστα, λίγο αργότερα με τρίποντο του Mikhailo Andric οι «Προμηθείς» έφτασαν για πρώτη φορά στο +22 (41-19, στο 17′). Σε εκείνο το σημείο, οι «κυανόλευκοι» έβγαλαν για πρώτη φορά αντίδραση στο ματς και με δύο τρίποντα του Θοδωρή Ζάρα κατέβασαν τη διαφορά στους 16 (43-27, στο 19′). Τελικά, με τρίποντο του Foster οι «Αχαιοί» έφτασαν στο +19 (46-27), διαφορά με την οποία οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

promitheas-larisa-96-56-3.JPG

Στην επανάληψη, οι παίκτες του Μάκη Γιατρά μπήκαν ξανά πολύ δυνατά και με καλάθια των Γκίκα και Foster έφτασαν για πρώτη φορά στο +24 (51-27, στο 22′). Λίγο αργότερα ένα δύσκολο σουτ από μέση απόσταση του Andric μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά για τους «Προμηθείς» (56-30, στο 24′). Η συνέχεια ήταν απολαυστική, με τους Foster και Grant να προσφέρουν θέαμα και με δύο εντυπωσιακά καρφώματα να σηκώνουν…στο πόδι το Δ. Τόφαλος (60-30, στο 25′).

Η απάντηση των παικτών του Φώτη Τακιανού ήταν ένα σερί 5-0, που ανάγκασε τον Μάκη Γιατρά να καλέσει time out (60-35, στο 26′). Από εκεί και έπειτα δράση ανέλαβε αρχικά ο Trevis Simpson, ο οποίος με ένα τρίποντο και ένα κάρφωμα ανέβασε ξανά τη διαφορά στους 30, ενώ ο Γκίκας με δικό του τρίποντο από τη γωνία μεγάλωσε κι άλλο το σερί (68-35, στο 28′). Το +33 ήταν και η διαφορά με την οποία οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την Γ’ περίοδο, χάρη σε τρίποντο του Τανούλη από τη γωνία (74-41).

promitheas-larisa-96-56-5.JPG

Στην τελευταία περίοδο το παιχνίδι ήταν περισσότερο τυπική διαδικασία, με τον Μάκη Γιατρά να δίνει αρκετό χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς παίκτες της ομάδας (Μπαζίνα, Λάγιο, Πλώτα, Τανούλη), σε μια σύνθεση βγαλμένη…από το μέλλον. Ο Προμηθέας συνέχισε να παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ, με όμορφες συνεργασίες στην επίθεση, κυρίως με τα pick and roll των Μπαζίνα – Τανούλη και τρομερή ενέργεια στην άμυνα, η οποία σε πολλά σημεία έμοιαζε…αποπνικτική για τους Θεσσαλούς. Μάλιστα, με ένα ξέσπασμα στα τελευταία λεπτά, οι «Προμηθείς» αύξησαν ακόμα περισσότερο τη διαφορά, φτάνοντας στο τελικό 96-56, το οποίο σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων.

promitheas-larisa-96-56-7.JPG

Μετά την λήξη του αγώνα ο Μάκης Γιατράς δήλωσε μεταξύ άλλων: “Συγχαρητήρια στην ομάδα μου. Ήταν μια πολύ καλή εμφάνιση. Δώσαμε χαρά στον κόσμο, δεν περίμενα να έχει τόσο κόσμο σήμερα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κόσμος που γουστάρει την ομάδα και θέλει να πετυχαίνει. Η 3η θέση ήταν το δικό μας πρωτάθλημα, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της σειράς και δικαιωθήκαμε. Υπόσχομαι πως του χρόνου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη και να είμαστε και πάλι ανταγωνιστικοί στο πρωτάθλημα”.