Τσεχία, κάτι σου χρωστάμε!

Η ώρα των νοκ-άουτ έφτασε για την Ελλάδα! Μετά τη φοβερή πορεία στον όμιλο, η «επίσημη αγαπημένη» μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου αντιμετωπίζει την Τσεχία (10/9, 21:45) για τους «16» του Eurobasket.

Στη φάση των ομίλων η «γαλανόλευκη» επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στο τρίτο γκρουπ, αποχωρώντας από το Μιλάνο αήττητη με ρεκόρ 5-0, με τις Κροατία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία και Εσθονία να μην μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

Η Εθνική μας ομάδα λοιπόν μπαίνει στα νοκ-άουτ με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία και χωρίς να αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα, αφού κόντρα στην Εσθονία πραγματοποίησε την επιστροφή του και ο Κώστας Αντετοκούνμπο.

Από την άλλη πλευρά, για την Τσεχία τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα στον τέταρτο όμιλο και κατάφερε με χίλια ζόρια να προκριθεί ως 4η, επικρατώντας του Ισραήλ στον «τελικό». Τόμας Σατοράνσκι και Γιαν Βέσελι αποτελούν τους πυλώνες της, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ούτε εκείνη ταλαιπωρείται από τραυματισμούς πλέον.

Όσον αφορά την προϊστορία, η Τσεχία έχει πληγώσει την Ελλάδα δις. Αρχικά το 2019, όταν της τον δρόμο για την οκτάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, αφού η Εθνική μας πήρε τη νίκη, αλλά δεν κάλυψε τη διαφορά των 12 πόντων που ήθελε και έτσι αποκλείστηκε.

Και δύο χρόνια μετά, όπου οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στη Βικτώρια του Καναδά στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά και εκεί η «γαλανόλευκη» είχε κάνει μια πολύ κακή εμφάνιση και γνώρισε βαριά ήττα (97-72) από τους Τσέχους, που πήραν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Κάπως έτσι, το αποψινό ματς θεωρείται και ως μια… άτυπη ρεβάνς.