Υπερψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων, και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) και άλλες διατάξεις». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν πολλές εντάσεις.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου σε ότι αφορά τις θητείες των παραγόντων με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να απαντάει ότι η νομοθετική πρόβλεψη σχετικά με τον περιορισμό των θητειών ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και παρόλο που έχουν περάσει δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει υπάρξει καμία προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κανένα κόμμα δεν κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο νέος αθλητικός νόμος τοποθετεί στον ρόλο του πρωταγωνιστή του αθλητισμού τον πραγματικό πρωταγωνιστή του, τον αθλητή. Για πρώτη φορά οι αθλητές θα έχουν δικαίωμα ψήφου στα ΔΣ των ομοσπονδιών τους, οι προπονητές θα μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους σε ΔΣ, τρεις παραολυμπιονίκες θα βρίσκονται στη σύνθεση της Παραολυμπιακής Επιτροπής ενώ επιβραβεύονται οι συνοδοί των αθλητών ΑμεΑ.

Το ηλικιακό όριο συμμετοχής στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών μειώθηκε από τα 71 στα 70 έτη, όπως είναι και το αντίστοιχο ηλικιακό όριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ από το προηγούμενο, ψηφισθέν, νομοσχέδιο όσοι πρόεδροι ομοσπονδιών έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτή τη θέση δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής όπως και όσοι έχουν συμπληρώσει τις δύο θητείες σε θέση αντιπρόεδρος, γραμματέας, ή ταμίας σε Δ.Σ. Δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών θα έχουν τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία που θα συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, κάτι που βάζει τέλος στα «σωματεία – σφραγίδες» που αποτελούσαν επί δεκαετίες πληγή για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Επίσης θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο μέλη της διοίκησης των σωματείων και δεν θα υπάρχουν πληρεξούσιοι.

Τα 70 έτη θα είναι το ηλικιακό όριο και για το ΔΣ των αθλητικών ομοσπονδιών των ΑμεΑ, κάτι που είχαν ζητήσει και οι άνθρωποι του Παραολυμπιακού Κινήματος. Μάλιστα, ελάχιστα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών με ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τόνισαν:

«Παρακολουθούμε την συνεδρίαση της Βουλής και βλέπουμε ότι παραποιούνται οι θέσεις μας. Ζητούμε για ακόμη μία φορά οι θέσεις μας να γίνουν πράξη. Ζητούμε το όριο ηλικίας στα 70 έτη όπως και στη ΔΟΕ, και οι θητείες στις ομοσπονδίες ΑμεΑ να είναι ίδιες με τις θητείες των ομοσπονδιών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».