Υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού

Παρά το γεγονός πως ο Προμηθέας παρουσίασε ένα πιο βελτιωμένο πρόσωπο συγκριτικά με τον αγώνα της Δευτέρας στο ΣΕΦ, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο του ματς, ο ανώτερος Ολυμπιακός βρήκε πολύ περισσότερες λύσεις, επέβαλλε τον δικό του ρυθμό και έφτασε σε μια άνετη επικράτηση (72-102), κάνοντας το 2-0 στην σειρά της ημιτελικής φάσης της Stoiximan Basket League. Οι γηπεδούχοι ήταν αρκετά μαχητικοί στα πρώτα 15 λεπτά, μην αφήνοντας τους «ερυθρόλευκους» να ξεφύγουν, όμως έκτοτε η κλάση και η ποιότητα των Πειραιωτών, καθώς και ο πλουραλισμός στο παιχνίδι τους, ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά τους οδήγησαν σε εύκολη επικράτηση.

Βεζένκοφ και Martin ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν για τους νικητές, ενώ από πλευράς Προμηθέα διακρίθηκε ο Foster, ενώ καλές εντυπώσεις άφησαν στο τέλος και οι νεαροί Λάγιος και Τανούλης. Η σειρά μεταφέρεται και πάλι στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», όπου οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά το προσεχές Σάββατο και σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες θα τελειώσουν την υπόθεση – πρόκριση και θα πάρουν το εισιτήριο για τους τελικούς του πρωταθλήματος, ενώ αν ο κερδίσει οΠρομηθέας, θα υπάρξει και 4ος αγώνας, που θα γίνει στην Πάτρα.

Η εικόνα του παιχνιδιού

Η αναμέτρηση στο Δ. Τόφαλος ξεκίνησε με τον Μάκη Γιατρά να επιλέγει τους Ray, Foster, Simpson, Δ. Αγραβάνη και Grant στην αρχική πεντάδα του Προμηθέα. Στα πρώτα λεπτά οι γηπεδούχοι μπήκαν με μεγαλύτερη ορμή στο παρκέ, παίρνοντας ώθηση από την καλή τους άμυνα και με τρίποντο του Ray και όμορφη ατομική ενέργεια του Foster προηγήθηκαν με 5-0. Προϊόντος του χρόνου, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να βρίσκουν τα πατήματά τους και με πρωταγωνιστή τον Σάσα Βεζένκοφ ισορρόπησαν γρήγορα το ματς, ενώ με καλάθι του Martin εξ επαφής πήραν και το προβάδισμα (12-13, στο 7′).

Η καλή εικόνα των «Αχαιών» συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του δεκαλέπτου, με τον Grant να γίνεται σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα και με συνεχόμενα δικά του καλάθια να βοηθά τον Προμηθέα να ανακτήσει την πρωτοπορία στο σκορ (16-15, στο 8′). Το ίδιο τέμπο διατηρήθηκε σε όλο το Α’ δεκάλεπτο, με τον Ολυμπιακό τελικά να κλείνει προηγούμενος την Α’ περίοδο, με σκορ 18-20.

Στο ξεκίνημα της Β’ περιόδου ο ρυθμός του ματς ανέβηκε κατακόρυφα, με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκουν λύσεις από την περιφέρεια, με Acy και Σλούκα, πηγαίνοντας τη διαφορά για πρώτη φορά στο +7 (24-31, στο 13′), χάρη σε τρίποντο του Αμερικάνου forward, ενώ λίγο αργότερα ένα όμορφο ποστάρισμα του Λαρεντζάκη, διαμόρφωσε το 24-33, αναγκάζοντας τον Μάκη Γιατρά να καλέσει time out. Mάλιστα, λίγο αργότερα οι Πειραιώτες κατάφεραν να αποσπαστούν και με διψήφια διαφορά, χάρη σε ξεμαρκάριστο τρίποντο του Σλούκα από την κορυφή (26-38, στο 16′).

Στο ίδιο διάστημα οι «Προμηθείς» δεινοπαθούσαν στο επιθετικό κομμάτι, με την άμυνα των φιλοξενούμενων να εγκλωβίζει τους παίκτες του Μάκη Γιατρά, κάτι που είχε ως επακόλουθο ο Ολυμπιακός να ξεφύγει κι άλλο και να φτάσει στο +14, με τρίποντο του Walkup (29-43, στο 19′). Ο Δ. Αγραβάνης με follow «ξεκόλλησε» τους Πατρινούς επιθετικά, όμως το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Βεζένκοφ λίγο πριν την εκπνοή, με τους «ερυθρόλευκους» να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με «προίκα» το +15 (31-46).

Στην επανάληψη ο Προμηθέας βρήκε κάποιες πρόσκαιρες λύσεις στο πρόσωπο του Dario Hunt μέσα από το «ζωγραφιστό», όμως ο Ολυμπιακός με όπλο την επιθετική πολυφωνία, έφτασε για πρώτη φορά στο +19 (37-56, στο 23′). Στη συνέχεια, οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να παίζουν εξαιρετική άμυνα, έβγαλαν διαδοχικούς αιφνιδιασμούς και όμορφες επιθετικές συνεργασίες, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο +25 με καλάθι του Παπανικολάου (39-64, στο 24′). Σε εκείνο το σημείο ο Foster πήρε κάποιες επιθετικές πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιθετική αφύπνιση των «Αχαιών», οι οποίοι άρχισαν να βρίσκουν ξανά την επαφή τους με το καλάθι (46-68, στο 27′). Στα εναπομείναντα λεπτά της Γ’ περιόδου ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να παγιώσει τη διαφορά μεταξύ 20-25 πόντων, κλείνοντας τελικά το δεκάλεπτο στο +22 (53-75).

Στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός εξακολούθησε να κυριαρχεί απόλυτα στο παρκέ και κατάφερε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον δείκτη του σκορ, φτάνοντας στο +31 (59-90, στο 33′). Mε τον νικητή να έχει κριθεί από πολύ νωρίτερα, ο Μάκης Γιατράς επέλεξε σε ακόμα ένα ματς να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς Μπαζίνα, Τανούλη και Λάγιο, οι οποίοι αποκόμισαν νέες πολύτιμες εμπειρίες, απέναντι σε έναν αντίπαλο πολύ υψηλού επιπέδου.

Τα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, με τις δύο ομάδες να ρίχνουν…ταχύτητες, εν όψει και της δύσκολης συνέχειας που ακολουθεί. Η εικόνα του Άγγελου Λάγιου στην τελευταία περίοδο ήταν μια αφορμή για χαμόγελα για τον Μάκη Γιατρά, με τον νεαρό να δείχνει μια πολύ καλά στοιχεία στο φινάλε, βοηθώντας σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού. Το τελικό 72-102 αποτυπώσε τις προσπάθειες των δύο αντιπάλων, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-20, 31-46, 53-75, 72-102

Μετά την λήξη του παιχνιδιού ο Μάκης Γιατράς δήλωσε: “Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την νίκη, ήταν πολύ δυνατός σε ακόμα ένα ματς. Εμείς μετά από ένα σημείο δεν μπορούσαμε να τον αντιμετωπίσουμε ούτε στην ταχύτητα ούτε στην άμυνα ούτε στο σουτ. Ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε σήμερα στο γήπεδο και ελπίζουμε να τους έχουμε στο πλευρό μας και στην σειρά των μικρών τελικών, εκεί που θα δώσουμε τα πάντα γιατί θέλουμε πολύ να κατακτήσουμε την τρίτη θέση.”