Υφυπουργείο Αθλητισμού: Με την συμμετοχή Τσιόδρα η τηλεδιάσκεψη για τα υγειονομικά πρωτόκολλα της σταδιακής επανεκκίνησης του αθλητισμού

Πηγή: soccerpractor

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο γγΑ και η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού ενημέρωσαν για τις κατευθύνσεις των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην τηλεδιάσκεψή τους με τους εκπροσώπους συλλόγων και σταδίων.

Τηλεδιάσκεψη με το σύνολο των εκπροσώπων της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας και αντικείμενο τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα στην σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με την συμμετοχή και του Σωτήρη Τσιόδρα, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.

Πλην της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής Αθλητισμού, που συστάθηκε προ ημερών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υπό τον συντονισμό του γγΑ, Γιώργου Μαυρωτά, με μέλη τους:

* Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ),
* Κωνσταντίνο Χαλιορή, Οικονομολόγο, Συντονιστή Γενικό Διευθυντή του «Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.)»,
* Αθανάσιο Τσακρή, Καθηγητή Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ,  Επιστημονικό Συνεργάτη του ΕΟΔΥ,
* Μαρίνα Καλογριδάκη, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν.Α., «ΚΑΤ»
και ως εκπροσώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) κατόπιν προτάσεώς της, τους κάτωθι επιστημονικούς της συνεργάτες:
* Γεώργιο Μαρίνο, Διευθυντή Γενικής Ιατρικής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ»,
* Οδυσσέα Παξινό, Σμήναρχο, Ορθοπεδικό Χειρουργό Αθλητίατρο «251 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»

πήραν μέρος και εκπρόσωποι των εξής φορέων:
* Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
* Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή
* 48 Ομοσπονδίες, Ολυμπιακών αθλημάτων και μη
* Λίγκες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ
* Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών
* Ένωση Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες
* Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών
* Special Olympics
* Σύνδεσμοι αθλητών ομαδικών αθλημάτων
* Σύνδεσμοι προπονητών ομαδικών αθλημάτων
* Διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ανά την επικράτεια
* ΔΕΑΒ

Οι πλέον των 130 συμμετεχόντων ενημερώθηκαν από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού για τις γενικές κατευθύνσεις διαμόρφωσης των Πρωτοκόλλων με τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, διαμόρφωση που θα είναι συνεχής και θα αξιολογείται καθημερινά, ως δυναμική διαδικασία στην προοδευτική, σταδιακά, επανεκκίνηση της αθλητικής λειτουργίας.

Έγινε σαφές ότι εκτός των Πρωτοκόλλων και της εφαρμογής τους στις αθλητικές εγκαταστάσεις, από τους εκάστοτε εμπλεκομένους, εξίσου σπουδαίο ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η «ατομική ευθύνη» ενός εκάστου. Όπως διαβάσατε παράλληλα νωρίτερα στο Gazzetta.gr οι ομαδικές προπονήσεις σε αυτήν την φάση και έως (τουλάχιστον) τις 20 Μαϊου δεν θα επιτρέπονται ενώ η εκτίμηση και το συμπέρασμα είναι πως τα ματς θα γίνονται χωρίς κόσμο τα γήπεδα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Επίσης πως οι ποδοσφαιρικές ομάδες αιτήθηκαν να μπορούν να γίνονται έστω ατομικές προπονήσεις παικτών ή ποδοσφαιριστών ανά ζευγάρια για την βελτίωσή τους και την φυσική τους κατάσταση.

Τονίστηκε ότι από την Δευτέρα 4 Μαΐου θα επιτραπούν οι προπονήσεις σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους για τα ατομικά αθλήματα, με προτεραιότητα στους πρωταθλητές μας που είτε έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε την διεκδικούν με αρκετές πιθανότητες. Σχετική λίστα ετοιμάζει η Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ και θα παραδοθεί στην ΓΓΑ για να ενημερωθούν οι αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι αθλητικοί φορείς θα αποστείλουν άμεσα τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τα τυχόν υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι διεθνείς Συνομοσπονδίες των αθλημάτων τους, προκειμένου οι ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος να ληφθούν υπόψιν στη διαμόρφωση των εγχώριων πρωτοκόλλων.

Αποφασίστηκε επίσης να διευρυνθεί η σύνθεση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής Αθλητισμού με ιατρό που θα υποδείξει η Παραολυμπιακή Επιτροπή, ειδικευμένο σε θέματα ΑμεΑ. Σχετική τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τον Λευτέρη Αυγενάκη και αύριο Τετάρτη, 29 Απριλίου, στις 11.30 π.μ. με τους Δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους συμβούλους, υπευθύνους για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.