Χιονοδρομικό Καλαβρύτων: Μέσα στην άνοιξη νέος ανάδοχος για την μεγάλη επένδυση των 18,3 εκατ. ευρώ

Κατά την ενημέρωση του Φωκίωνα Ζαϊμη, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΕ ΟΤΑ «Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων» η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε ότι μέσα στον Ιανουάριο το θέμα της διακήρυξης του διαγωνισμού για το έργο «Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός των Εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων», θα έρθει εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή, με τις αλλαγές που ορίζονται στην πρόσφατη απόφαση της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).

Το έργω των 18,3 εκατ. ευρώ «πάγωσε» μετά την απόφαση της ΑΕΠΠ η οποία δικαίωσε την ένσταση της Αυστριακής εταιρείας «Doppelmayr» η οποία θεώρησε ότι μπήκαν συγκεκριμένοι όροι στο διαγωνισμό οι οποίοι νόθευσαν των ελεύθερο ανταγωνισμό.

Από την νέα διακήρυξη θα έχει αφαιρεθεί η αρχική δεσμευτική διάταξη σύμφωνα με την οποία «η κατασκευάστρια εταιρεία των αναβατήρων θα πρέπει να διαθέτει εξουσιοδοτημένο συνεργείο στην Ελλάδα ώστε να είναι δυνατή η άμεση, επί τόπου, υποστήριξη σε ενδεχόμενα προβλήματα ή σφάλματα τα οποία θα προκύψουν και δεν θα μπορούν να λυθούν εξ’ αποστάσεως…».

Μετά την τροποποίηση της διακήρυξης στην Οικονομική Επιτροπή το έργο θα βγει πάλι στον αέρα με στόχο να κατατεθούν οι προσφορές και από τις αρχές της άνοιξης να έχουμε το νέο μειοδότη.

«Προχωράμε το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφαιρώντας το μοναδικό κριτήριο του αρχικού διαγωνισμού το οποίο κρίθηκε ότι προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Κατά τα λοιπά η διακήρυξη θα προχωρήσει ως είχε. Κατά την άποψή μας η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής δικαίωσε την Περιφέρεια καθώς η προσφεύγουσα εταιρεία δικαιώθηκε μόνο σε μια από τις πολλές αντιρρήσεις που κατέθεσε με βάση της προδιαγραφές και τους όρους της αρχικής διακήρυξης της υπηρεσίας. Για εμάς αποτελεί αυτή η απόφαση δικαίωση στο 99% καθώς ο διαγωνισμός υπήρξε άψογος σε όλα τα βασικά του χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τις τεχνικές προδιαγραφές του μεγάλου και απαιτητικού αυτού έργου» αναφέρει ο κ. Ζαΐμης.

Η μεγάλη αυτή εργολαβία αφορά κυρίως την ανακατασκευή των δύο μεγάλων παλαιάς τεχνολογίας αναβατήρων του Χιονοδρομικού, ‘Αχιλλέα’ και ‘Στύγα’ αλλά και την εγκατάσταση ενός τρίτου, νέου αναβατήρα, ‘Άρτεμις ΙΙ’.

«Υπάρχει η αισιοδοξία ότι το έργο μπορεί να ξεμπλοκάρει άμεσα, στην εξέλιξη του διαγωνισμού βέβαια, μετά την επιλογή του αναδόχου, λόγω και του ενδιαφέροντος που εκτιμούμε ότι θα υπάρξει, δεν αποκλείονται τυχόν νέες ενστάσεις καθώς η κάθε εταιρεία έχει δικαίωμα να προσφύγει και να καταθέσει τις ενστάσεις της. Η εμπειρία από αυτά τα έργα λέει ότι αν χάσεις το έργο αλλά έχεις καλό δικηγόρο και αντέχεις οικονομικά, δεν θα θελήσεις να μείνεις με τίποτα εκτός παιγνίου…» αναφέρει ο κ. Ζαΐμης.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η εξέλιξη του διαγωνισμού να μην είναι βραδεία και το ενδιαφέρον των κατασκευαστών να λειτουργήσει υπέρ του έργου και της έκπτωσης που θα προσφερθεί.