Χριστουγεννιάτικη “μάχη” τετράδας κόντρα στο Περιστέρι

Χριστούγεννα στο παρκέ για την ομάδα του Προμηθέα, που θα ζήσει στην Πάτρα τη δική της μπασκετική Boxing Day, καθώς υποδέχεται σε εορταστικό (κατά το δυνατόν) κλίμα το Περιστέρι, με στόχο την επιστροφή στις νίκες σε μια δυνατή μάχη τετράδας για την 9η αγωνιστική της Stoiximan Basket League. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στο «Δημ. Τόφαλος» και θα μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά από την ΕΡΤ 3 HD και ραδιοφωνικά από τον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4.

Η Πατρινή ομάδα θα παρουσιαστεί με νέο πρόσωπο τον Αμερικάνο φόργουρντ Τζεράι Γκραντ ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο την Τετάρτη και θα κάνει ντεμπούτο στο σημερινό ματς. Το συγκρότημα του Μάκη Γιατρά μετά από αρκετό διάστημα, είχε μια ολόκληρη εβδομάδα να δουλέψει χωρίς ευρωπαϊκή αναμέτρηση με αποτέλεσμα να έχουν ενσωματωθεί καλύτερα στη ομάδα και τα τελευταία αποκτήματα, οι Γιάννης Αθηναίου και Γιάννης Αγραβάνης.

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης, πέρασαν λίγες μέρες από το διάστημα στο οποίο ο Βαγγέλης Μάντζαρης έπαιζε στον Προμηθέα και ο Γιάννης Αθηναίου στο Περιστέρι, που πλέον θα τεθούν αντιμέτωποι φορώντας την αντίθετη φανέλα. Στο αγωνιστικό μέρος, η προετοιμασία του Προμηθέα ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στην αποστολή θα συμπεριληφθεί κανονικά και ο Χάρης Γιαννόπουλος, που απουσιάζει εδώ και καιρό λόγω τραυματισμού. To παιχνίδι Προμηθέας-Περιστέρι θα σφυρίξουν οι Παπαπέτρου-Μάνος και Σώμος.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η 9η και η 10η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Stoiximan Basket League είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου» που έχει αναπτύξει την δραστηριότητα της μετά την Αθήνα σε Πειραιά, Άνοιξη, Πωγωνιανή και Κόνιτσα, Βόλο και Χίο. Οι παίκτες των ομάδων πριν το τζάμπολ των αναμετρήσεων θα απευθύνουν μήνυμα με το οποίο θα καλούν τους φιλάθλους να ενισχύσουν το έργο της οργανώσης στέλνοντας μήνυμα ή καλώντας στο 19828. Σε κάθε αγώνα οι πόντοι που θα επιτευχθούν θα μετατραπούν σε ευρώ για την ενίσχυση της «Κιβωτού του Κόσμου». Για κάθε βολή θα προσφέρεται ένα ευρώ, για κάθε δίποντο δύο και για κάθε τρίποντο τρία ευρώ. Στο σύνολο που θα συγκεντρωθεί στις δύο αγωνιστικές θα προστεθούν οι προσφορές των ΕΣΑΚΕ, του Μεγάλου Χορηγού της Basket League, Stoiximan και των χορηγών μας, της «Υδρογείου Ασφαλιστικής» και της «WATT + VOLT».

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Πολύ ευχάριστες αναμνήσεις ξυπνάει η ομάδα του Περιστερίου στους φιλάθλους του Προμηθέα, αφού έχει συνδεθεί με 2 από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας της Πάτρας. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Προμηθέας κερδίζει τον πρώτο “μεγάλο” τίτλο της Ιστορίας του (αλλά και της μπασκετικής Πάτρας και γενικότερα της Ελληνικής περιφέρειας) κατακτώντας το 1ο Super Cup του ΕΣΑΚΕ επικρατώντας στον Τελικό της διοργάνωσης του γηπεδούχου Περιστερίου με 82-74, ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 είχε πανηγυρίσει μέσα στην Πάτρα την πρόκριση στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, επικρατώντας, μετά από μια ψυχωμένη και πολύ συγκεντρωμένη εμφάνιση με περίσσιο πάθος και όπλο την άμυνά της, του Περιστερίου Winmasters με 67-61.

Συνολικά, η προϊστορία των 2 ομάδων είναι θετική για τον Προμηθέα που προηγείται με 6-2 νίκες, ενώ εντός έδρας έχει 3 νίκες και 1 ήττα. Ειδικότερα, ο Προμηθέας επικράτησε πέρσι στο “Δημ. Τόφαλος” με 64-60 στο παιχνίδι για την 6η Αγωνιστική της EKO Basket League, αλλά ηττήθηκε με 64-78 στη ρεβάνς στο Περιστέρι, στο τελευταίο ελληνικό παιχνίδι της περσινής σεζόν.

Στην προπερσινή σεζόν, στην Basket League, οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις εκτός έδρας νίκες. Συγκεκριμένα, το Περιστέρι επικράτησε μέσα στην Πάτρα με 76-73 την 2η αγωνιστική τον Οκτώβριο του 2018, ενώ ο Προμηθέας απάντησε στον Β΄ Γύρο με διπλό με 86-79 μέσα στο «Γ. Παπανδρέου» τον Ιανουάριο του 2019.

Προμηθέας και Περιστέρι έχουν αναμετρηθεί και στην Α2 Εθνική τη σεζόν 2015-16 με τους Πατρινούς να επικρατούν και στα 2 παιχνίδια (73-69 εκτός και 95-66 εντός).

Προμηθέας και Περιστέρι συναντήθηκαν πέρσι στις Τελικές Φάσεις των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Παίδων κι Εφήβων, καθώς ήταν οι μοναδικές ομάδες που συμμετείχαν και στις 2 διοργανώσεις. Οι Έφηβοι του Περιστερίου επικράτησαν του Προμηθέα με 73-64 στην πορεία τους για το αργυρό μετάλλιο, με τους Παίδες του Προμηθέα να παίρνουν τη ρεβάνς με 72-42 στο δρόμο για το χρυσό και την πρωτιά στο Μέτσοβο. Φέτος το καλοκαίρι οι 2 ομάδες διεκδίκησαν το χρυσό στο Πανελλήνιο Εφήβων, με το Περιστέρι να επικρατεί με 80-75 για ν’ αναδειχθεί Πρωταθλητής Ελλάδας 2020.