Ψάχνει το πρώτο βήμα για την 3η θέση

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των Μικρών Τελικών της Stoiximan Basket League, με τον Προμηθέα να υποδέχεται την Λάρισα στο Δ. Τόφαλος, με μοναδικό στόχο να μπει με το δεξί στην σειρά και να πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της 3ης θέσης. Οι παίκτες του Μάκη Γιατρά θέλουν να ξεχάσουν γρήγορα την σειρά των ημιτελικών με τον Ολυμπιακό, στην οποία γνώρισαν τρεις ευρείες ήττες και πλέον επικεντρώνονται στους αγώνες απέναντι στη θεσσαλική ομάδα.

Οι «Αχαιοί» έχουν αγωνιστεί άλλες δύο φορές στην ιστορία τους στους Μικρούς Τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, τις σεζόν 2017-18 κόντρα στον ΠΑΟΚ και 2020-21 με αντίπαλο την ΑΕΚ. Τότε, αν και ξεκίνησαν με πλεονέκτημα έδρας, δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη σειρά και έμειναν 4οι, συνεπώς οι Πατρινοί θέλουν να σπάσουν αυτή την…κατάρα. Οι «Προμηθείς» έχουν το αβαντάζ της έδρας και φέτος, με την 3η θέση να κρίνεται στις τρεις νίκες. Ο αποψινός αγώνας θα ξεκινήσει στις 20:00 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3 και ραδιοφωνικά από τον ΣΚΑΪ Πάτρας 89,4.

Ο αντίπαλος

Ο «Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας» έχει έτος ίδρυσης το 1984 και αγωνίζεται στη Basket League από τη σεζόν 2019-20, έχοντας απορροφήσει ουσιαστικά την ομάδα του Ερμή Αγιάς, ο οποίος αγωνιζόταν σε επαγγελματικές κατηγορίες, χωρίς ωστόσο να έχει συγκροτήσει ανώνυμη εταιρεία. Tις δύο πρώτες χρονιές της στην μεγάλη κατηγορία έχει καταφέρει να κερδίσει την παραμονή της, στην προσπάθειά της να καθιερωθεί στα μεγάλα σαλόνια. Φέτος, δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν και μετά τις πρώτες αγωνιστικές βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση του Παπανικολόπουλου και την αντικατάστασή του από τον Τακιανό, στην τεχνική ηγεσία, καθώς και στην αλλαγή του κορμού των ξένων. Οι προσθαφαιρέσεις αυτές είχαν ευεργετικό αποτέλεσμα για τους Θεσσαλούς, οι οποίοι, με ακρογωνιαίους λίθους τους Moody και Maric, καθώς και τους πολύ σταθερούς Hudson και Krubally, έκαναν έναν εκπληκτικό Β’ γύρο, χάρη στον οποίο, όχι μόνο σώθηκαν γρήγορα, αλλά πραγματοποίησαν μια ξέφρενη πορεία.

Η Λάρισα τερμάτισε 6η στην κανονική διάρκεια και στον πρώτο γύρο των Play Offs πέταξε εκτός συνέχειας τον Κολοσσό Ρόδου (2-0), παρά το γεγονός πως αγωνίστηκε με μειονέκτημα έδρας. Η «κορύφωση» της εντυπωσιακής σεζόν για την ομάδα του Φώτη Τακιανού ήρθε στην ημιτελική σειρά με τον Παναθηναϊκό, εκεί που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, δυσκόλεψε πάρα πολύ τους «πράσινους», φτάνοντας τη σειρά στα 5 ματς, σε έναν πραγματικό…άθλο, τηρουμένων των αναλογιών. Μάλιστα, η θεσσαλική ομάδα, ασχέτως της έκβασης των Μικρών Τελικών, έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στο επόμενο Basketball Champions League, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία στην ιστορία της.

Player to watch

O Stefan Moody αποκτήθηκε από τη Λάρισα στα μέσα Δεκέμβρη, ωστόσο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην διάθεση του Φώτη Τακιανού, έχει προλάβει να «ομορφύνει» την περιφέρειά της Λάρισας, να δώσει στοιχεία, τα οποία έλειπαν από αυτή και συνολικά να αλλάξει την ομάδα του προς το καλύτερο. Eνδεικτικό της παρουσίας του Αμερικανού γκαρντ στη θεσσαλική ομάδα είναι το γεγονός πως πριν την έλευσή του, η Λάρισα είχε ρεκόρ 1-7, ενώ μετά από αυτή, μετράει 14 νίκες σε 20 ματς. Μετράει 15,1 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ κατά μέσο όρο, έχοντας μια άκρως πληθωρική παρουσία, ενώ και αμυντικά είναι πολύ συνεπής. Η αντιμετώπισή του είναι κλειδί για τον Προμηθέα και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελική έκβαση της σειράς.

Απόλυτα ισορροπημένη η προϊστορία

Έξι φορές έχουν τεθεί αντιμέτωποι Προμηθέας και Λάρισα, με τις δύο ομάδες να μετρούν από τρεις νίκες. Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στους αγώνες της φετινής σεζόν, εκεί που…μίλησαν οι έδρες. Στον αγώνα του Α’ γύρου στο Δ. Τόφαλος, οι «πορτοκαλί» έκαμψαν την αντίσταση των «κυανόλευκων» (91-77), ωστόσο στον δεύτερο γύρο η Λάρισα είχε την δική της απάντηση, κερδίζοντας με σκορ 84-77.

Τους συνδέουν Παπαντωνίου και Τσαϊρέλης

Νώντας Παπαντωνίου και Μιχάλης Τσαϊρέλης αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς αμφότεροι έχουν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα του Προμηθέα, ενώ πλέον είναι κάτοικοι Λάρισας. Ο μεν Παπαπντωνίου είχε ένα σύντομο πέρασμα από την Πάτρα τη σεζόν 2016-17, ενώ ο Τσαϊρέλης αγωνίστηκε στους «πορτοκαλί» τη σεζόν 2018-19.

Δ. Αγραβάνης: “Θέλουμε να κλείσουμε όμορφα τη σεζόν”

Στη σειρά των Μικρών Τελικών με τη Λάρισα αναφέρθηκε ο Δ. Αγραβάνης, μιλώντας στο προσωπικό του BLOG στον ΕΣΑΚΕ. Ο Έλληνας διεθνής forward τόνισε μεταξύ άλλων: “Η Λάρισα είναι η μεγάλη έκπληξη της σεζόν και το έδειξε και κόντρα στον Παναθηναϊκό, εκεί που έφτασε την σειρά στα πέντε παιχνίδια. Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί, για να καταφέρουμε να πετύχουμε τις νίκες που θέλουμε και να κλείσουμε όμορφα τη σεζόν. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην σημασία της στήριξης από τον κόσμο μας. Θέλουμε ένα Τόφαλος με πολύ κόσμο, να μας ωθήσει προς τη νίκη από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και εμείς από την πλευρά υποσχόμαστε πως θα δώσουμε το 100% για να τα καταφέρουμε και να τους ευχαριστήσουμε”.