Όταν ο Παναιγιάλειος έβαλε… stop στον ΠΑΟΚ!

Στις 22/3/1959, ο Παναιγιάλειος αντιμετώπισε στο Αίγιο τον ΠΑΟΚ, σε παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1958-1959.

Ο Δικέφαλος με τον Διονύση Μινάρδο στον πάγκο του, μπροστά σε 4.000 θεατές, αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με την πελοποννησιακή ομάδα. Θεατής του παιχνιδιού ήταν ο Πρόγιος, την ώρα που αντίπαλος πορτιέρε (Θεοδώρου) είχε αρκετή δουλειά στη δική του εστία!

Οι γηπεδούχοι πάντως στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης είχαν 1-2 καλές στιγμές και παραλίγο να φράσουν σε κάποιο γκολ κόντρα στη γενική εικόνα του αγώνα, αναφέρει εφημερίδα της εποχής.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α’ εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια.

Από πλευράς ΠΑΟΚ ξεχώρισαν οι Λέανδρος, Κουιρουκίδης, Γιαννέλος και από τους γηπεδούχους οι Θεοδώρου, Σοφιανός, Χαλδαιάκης.

Οι συνθέσεις:

Παναιγιάλειος: Θεοδώρου, Μακρής, Νικολαΐδης, Μαμάσης, Κορνηλάκης, Μαργαρίτης, Αγγελίνας, Χαραλαμπόπουλος, Σοφιανός, Χαλδαιάκης, Σένος

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Γιαννέλος, Ραπτόπουλος, Λέανδρος, Κουιρουκίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης.

Το ματς της Τούμπας

Το πρώτο σπουδαίο αποτέλεσμα δεν καταγράφηκε εντός έδρας, αλλά στην Τούμπα, όταν την 21η Ιανουαρίου 1959 ο Παναιγιάλειος απέσπασε ισοπαλία από τον «δικέφαλο» (1-1).

Ο πρόεδρος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός Σκαμνάς, ο σύμβουλος Βασιλείου, ο πιο ξεχωριστός προπονητής στην ιστορία της ομάδας, ονόματι Δημήτρης Κόλλιας, και μερικοί φίλαθλοι, πέρασαν καθ’ οδόν για τη Θεσσαλονίκη ευχάριστες στιγμές με τραγούδια και καλαμπούρια.

Η αποστολή ταξίδεψε ολονυχτίς επί 12 ώρες με λεωφορείο που στο παρμπρίζ του έγραφε «Παναιγιάλειος» με κόκκινα γράμματα, διέσχισε χιονισμένα βουνά και τις πρώτες πρωινές ώρες της παραμονής του αγώνα κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Μοντέρνο» της οδού Εγνατίας 41.

Σοφιανός, Μπέλλας και Ξένος έχασαν το… σόου, καθώς αφίχθησαν αεροπορικώς το απόγευμα της Τρίτης και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους συμπαίκτες τους.

H καλή διάθεση παρέμεινε και μετά τη λήξη του αγώνα, αφού στο ντεμπούτο του σε τελική φάση Πανελληνίου Πρωταθλήματος, ο Παναιγιάλειος έφυγε με βαθμό από την Τούμπα, παρά το γεγονός ότι έπαιζε με 10 παίκτες από το 72’ λόγω τραυματισμού του Μακρή (τότε δεν υπήρχαν αλλαγές).

Ο Δημήτρης Ξένος με δυνατό συρτό σουτ έδωσε το προβάδισμα στον αχαϊκό σύλλογο στο 12’ και ο Λέανδρος Συμεωνίδης (με τη βοήθεια αμυνομένου) ισοφάρισε στο 56’, σε ένα ματς με αρκετές φάσεις εκατέρωθεν και τους φιλοξενούμενους να χάνουν μοναδική ευκαιρία στην εκπνοή με τον Βαγγέλη Χαλδαιάκη.