Έχοντας την περσινή πικρή εμπειρία και με το τοπίο στο μέτωπο της πανδημίας να παραμένει θολό και ανησυχητικό, ήταν λογικό κι επόμενο το θέμα του καθεστώτος, που θα ισχύσει στις διοργανώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου, να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Όπως υπογραμμίστηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της Ένωσης Δωδεκανήσου Παναγιώτη Διακοφώτη, καθώς και από τον επικεφαλής της Υγειονομικής Επιτροπής της διοργανώτριας Γιώργο Παυλίδη, είναι άκαιρο και παρακινδυνευμένο να γίνουν εικασίες που θα μπορούσαν δημιουργήσουν μπερδέματα και να ενισχύσουν το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, δεν παύει όμως ορισμένες κεντρικές αποφάσεις να δίνουν ήδη μία κατεύθυνση στα πράγματα και να σκιαγραφούν την επόμενη μέρα.
Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο τέθηκε απ’ όλους, αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των ποδοσφαιριστών. Όπως ειπώθηκε, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί κι από τη στιγμή που αυτή είναι η γραμμή της κεντρικής διοίκησης, είναι μάλλον απίθανο να εξαιρεθεί το εξαιρεθεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Η παραπάνω προοπτική αντιμετωπίζεται από τους παράγοντες των σωματείων, όπως και από τους προπονητές, με έκδηλη ανησυχία, καθώς σε κάθε ομάδα υπάρχει ένας αριθμός ποδοσφαιριστών, μικρός ή μεγάλος, που αρνούνται τον εμβολιασμό και για όσο επιμείνουν, πάντα εφόσον θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα, δεν θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες και στις προπονήσεις.
Επιπλέον, έντονο προβληματισμό προκαλεί η πιθανότητα να καταστεί υποχρεωτική η διενέργεια διαγωνιστικών τεστ για τον covid-19, η οποία θα επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους αθλητές και τα σωματεία.