ΔΟΕ: Επαναφέρει στις διεθνείς διοργανώσεις Ρωσία – Λευκορωσία

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μετά από διαβουλεύσεις μηνών, επιβεβαίωσε τη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων και επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο της επιστροφής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις με τον… μανδύα των ανεξάρτητων.

Αναλυτικά οι συστάσεις του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ:

1.Αθλητές με Ρωσικό ή Λευκορωσικό διαβατήριο πρέπει να αγωνίζονται μόνο ως μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές.

2.Ομάδες αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο δεν μπορούν να αγωνίζονται.

3.Οι αθλητές που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο δεν μπορούν να αγωνιστούν. Επίσης αυτό ισχύει και για το προσωπικό υποστήριξης.

4.Οι αθλητές που είναι συμβεβλημένοι με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να αγωνιστούν. Δεν επιτρέπεται η είσοδος προσωπικού υποστήριξης με συμβόλαιο με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

5.Οποιοσδήποτε τέτοιος ουδέτερος αθλητής, όπως όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες αθλητές, πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις αντιντόπινγκ που ισχύουν.

6.Οι κυρώσεις κατά των υπευθύνων του πολέμου, των κρατών και κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

7.Δεν υπάρχουν διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διοργανώνονται ή υποστηρίζονται από διεθνείς ομοσπονδίες ή εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

8.Καμία σημαία, ύμνος, χρώματα ή οποιαδήποτε άλλη ταυτότητα αυτών των χωρών δεν εμφανίζεται σε καμία αθλητική διοργάνωση ή συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του χώρου διεξαγωγής.

9.Κανένας κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν μπορεί να προσκληθεί ή να διαπιστευθεί για οποιαδήποτε διεθνή αθλητική διοργάνωση ή συνάντηση.

10.Καμία απόφαση για συμμετοχή στο Παρίσι το 2024 ή στο Milano Cortina 2026.

Όπως αναφέρεται «καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των προαναφερόμενων συστάσεων, η ΔΟΕ θα παρακολουθεί στενά την πλήρη εφαρμογή τους από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας παρακολούθησης θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε Μιλάνο/Κορτίνα το 2026.»

Υποστήριξη στο κάλεσμα της ΔΟΕ για ειρήνη
Η ΔΟΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών διαβουλεύσεων, «όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς του Ολυμπιακού Κινήματος επανέλαβαν για άλλη μια φορά την υποστήριξή τους στο κάλεσμα της ΔΟΕ για ειρήνη. Το Ολυμπιακό Κίνημα αισθάνεται βαθιά τον ουκρανικό λαό και την ουκρανική Ολυμπιακή κοινότητα, της οποίας ο πόνος και η ταλαιπωρία είναι πέρα από κάθε φαντασία.»

Τονίστηκε επίσης ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να αποτρέψουν πολέμους και συγκρούσεις. Ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις στον κόσμο μας. Αυτή είναι η σφαίρα της πολιτικής. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για έναν κόσμο όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον. Μπορούν να μας εμπνεύσουν να λύσουμε προβλήματα χτίζοντας γέφυρες, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Μπορούν να ανοίξουν την πόρτα στο διάλογο και την οικοδόμηση της ειρήνης με τρόπους που δεν το κάνουν ο αποκλεισμός και ο διχασμός.»

Σταθερή δέσμευση για βοήθεια στους Ουκρανούς αθλητές
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο ΔΟΕ επιβεβαίωσε και σήμερα τη σταθερή δέσμευση ολόκληρου του Ολυμπιακού Κινήματος να βοηθήσει τους Ουκρανούς αθλητές με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να δουν μια ισχυρή ομάδα από την εθνική Ολυμπιακή επιτροπή της Ουκρανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε Μιλάνο/Κορτίνα το 2026. Για να το πετύχει αυτό, η ΔΟΕ τριπλασίασε το Ταμείο Αλληλεγγύης για την εθνική Ολυμπιακή επιτροπή της Ουκρανίας σε 7,5 εκατομμύρια δολάρια.
Τουλάχιστον 3.000 Ουκρανοί αθλητές και άλλα μέλη της Ολυμπιακής κοινότητας της Ουκρανίας έχουν επωφεληθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΔΟΕ μέσω της εθνικής Ολυμπιακής επιτροπής της Ουκρανίας τους τελευταίους 12 μήνες.

Καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Επίσης επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που ίσχυε τότε, και του Ολυμπιακού Χάρτη. Για το λόγο αυτό, η ΔΟΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στα κράτη και τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για αυτόν τον πόλεμο, με τρόπο άνευ προηγουμένου.»

Πολιτικές παρεμβάσεις στον αθλητισμό
Στην πιο πρόσφατη σειρά διαβουλεύσεων, όπως αναφέρει το Εκτελεστικό Σουμβούλιο της ΔΟΕ, τα ενδιαφερόμενα μέρη του Ολυμπιακού Κινήματος επανέλαβαν την κατηγορηματική τους απόρριψη οποιασδήποτε πολιτικής παρέμβασης στην αυτόνομη εξουσία των αθλητικών οργανώσεων να αποφασίζουν για τη συμμετοχή στους αγώνες τους. «Αυτή η ξεκάθαρη και έντονη αντίδραση στην πολιτική παρέμβαση θεωρήθηκε απαραίτητη, γιατί αν οι κυβερνήσεις αναλάμβαναν τις αποφάσεις σχετικά με το ποιοι αθλητές μπορούν να λάβουν μέρος σε ποιους αγώνες, θα ήταν το τέλος του παγκόσμιου αθλητισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα. Οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να έχουν την αποκλειστική ευθύνη να αποφασίζουν ποιοι αθλητές μπορούν να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες με βάση τις αθλητικές τους ικανότητες και όχι για πολιτικούς λόγους ή λόγω των διαβατηρίων τους.»

Άμεσες και έντονες αντιδράσεις
Ως «ένα χαστούκι στους Ουκρανούς αθλητές» χαρακτήρισε τη σύσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) για συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών υπό προϋποθέσεις σε διεθνείς αγώνες η Γερμανός υπουργός Εσωτερικών που κατέχει και το χαρτοφυλάκιο Αθλητισμού, Νάνσι Φάζερ.

«Ο διεθνής αθλητισμός πρέπει να καταδικάσει τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας με απόλυτη σαφήνεια. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον πλήρη αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών», τόνισε η Φάζερ.

Λίγο αργότερα μέσω twitter ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι «μέρα ντροπής» για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), αφού η ΔΟΕ προτείνει την υπό όρους επαναφορά Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες.

«Τι θετικό συνέβη από την πλευρά της Ρωσίας για τους αθλητές της να συμμετάσχουν σε αγώνες! Από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς πολιτικών χώρων! Είναι ημέρα ντροπής για τη ΔΟΕ!!», έγραψε ο Πιοτρ Βάβρζικ στο Twitter.