Λουκέτο στην ΕΟΠΕ, παραιτείται ο Καραμπέτσος, αποχωρούν οι Εθνικές ομάδες από τα προκριματικά του Euro

Σοκ στην ομοσπονδία πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.) η οποία επισήμως από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 είναι σε καθεστώς πτώχευσης. Mπλοκαρίστηκαν οι τραπεζικοί της λογαριασμοί της για χρέος 300.000 Ευρώ προς την εταιρεία σεκιούριτι FALCON που είχε αναλάβει την φύλαξη της Ολυμπιακής Εγκατάστασης “Σπίτι του Στίβου και Βόλεϊ” στην Παιανία πριν από 15 χρόνια!

Τώρα για να βρούμε τι σχέση που μπορεί να έχει η Ε.Ο.ΠΕ. με την εταιρεία σεκιούριτι μιας Ολυμπιακής Εγκατάστασης θα πρέπει να ανατρέξουμε στα “αμαρτωλά” χρόνια της κατασκευής και συντήρησης των Ολυμπιακών Εργών το διάστημα 2000-2010 τα οποία με εντολή των τότε κυβερνήσεων η κατασκευή και η συντήρηση της Ολυμπιακής Εγκατάστασης της Παιανίας πέρασε μέσα από την Ε.Ο.ΠΕ.

Σταμάτησε να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο

Το χειρότερο όμως ήταν πως το Ελληνικό Δημόσιο παρότι ανέθεσε την εντολή στην τότε διοίκηση ΕΟΠΕ την φύλαξη των εγκαταστάσεων και μάλιστα πλήρωνε αυτά τα ποσά στη FALCON μέσω της ΕΟΠΕ, ξαφνικά και χωρίς καμία αιτιολογία το Ελληνικό Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει τα χρήματα που όφειλε προς την FALCON για την φύλαξη της εγκατάστασης και δεν ανακάλεσε ποτέ την εντολή του προς την ΕΟΠΕ για τη φύλαξη.

Ετσι έγινε η καταστροφή της Παιανίας

Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε και στην εγκατάλειψη της πανέμορφης και πανάκριβης Ολυμπιακής Εγκατάστασης η οποία τα επόμενα χρόνια λεηλατήθηκε με αποτέλεσμα να ρημάξει και να καταστραφεί. Το μόνο ελπιδοφόρο και το θετικό είναι πως η παρούσα κυβέρνηση και ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατάφεραν να συμμαζέψουν την κατάσταση και η Ολυμπιακή Εγκατάσταση να προστατευτεί και σε λίγους μήνες να είναι έτοιμη και πάλι προς χρήση, ωστόσο, η ΕΟΠΕ έχει μείνει να παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντως.

Eπιδικάστηκαν και οι τόκοι

Αρχικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε οφειλή της ΕΟΠΕ προς τη FALCON ύψους 208.000 Ευρώ με το νόμιμο τόκο. Μετά από πολλές αναβολές η απόφαση εκδόθηκε το 2017 που δικαιώνε την FALCON και με τόκους περίπου 60.000 Ευρώ. Σε αυτή την απόφαση η ΕΟΠΕ άσκησε έφεση και τελικά το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε την Εταιρεία και η Ε.Ο.ΠΕ. βρέθηκε ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Η εμπλοκή της ΕΟΠΕ

Η Ε.Ο.ΠΕ. μπλέχτηκε στην ευθύνη για την λειτουργία και τη φύλαξη της Ολυμπιακής Εγκατάστασης στην Παιανία και πλέον καλείται να ανταποκριθεί σε ένα τεράστιο ποσό που δεν διαθέτει. Μετά την κατάσχεση που προχώρησε η εταιρία FALCON SECURITY ΕΠΕ η κατάσταση είναι δραματική.

Παραιτείται ο Καραμπέτσος

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. είναι έτοιμος να παραδώσει τα κλειδιά της ομοσπονδίας και να παραιτηθεί ενώ έχει συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο όπου θα κάνει δραματικές ανακοινώσεις και θα θέσει και την παραίτηση του.

Αποχωρούν οι Εθνικές, στον αέρα τα τελικά του μπιτς βόλεϊ

Το πιο δραματικό για το βόλεϊ αλλά και το μπιτς βόλεϊ είναι πως βρίσκονται στο ζενίθ της αγωνιστικής δράσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης ούτε των βασικών εξόδων, ενώ τίθεται ακόμα και το ζήτημα αποχώρησης των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών από τα προκριματικά των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Μάλιστα ενημερώθηκαν ο τεχνικός διευθυντής Περικλής Μπακοδήμος αλλά και ο υπεύθυνος του μπιτς βόλεϊ Αλέκος Παρασκευόπουλους για άμεση αναστολή και ματαίωση όλων των δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων οι προετοιμασίες των Εθνικών ομάδων για τα προκριματικά των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ενώ τίθεται ζήτημα ακόμα και αποχώρησης από την προκριματική διαδικασία με όλες τις ολέθριες συνέπειες για το άθλημα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα τελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος μπιτς βόλεϊ στον Άγιο Νικόλαο στα τέλη Ιουλίου.

Μισθοδοσίες και διακανονισμοί

Φυσικά η Ε.Ο.ΠΕ. δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μισθοδοσίες και πάγιες υποχρεώσεις. Το χειρότερο είναι πως θα διακοπούν και οι πληρωμές προς τους διακανονισμούς των χρεών των προηγούμενων διοίκησεων που η διοίκηση Καραμπέτσου κληρονόμησε και κατάφερε να πραγματοποιήσει με κόπο και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια.

Εχει εξοφλήσει 5.700.000 Ευρώ!

Να σημειωθεί πως η διοίκηση του Γιώργου Καραμπέτσου που ανέλαβε την διοίκηση της ΕΟΠΕ το 2017 κληρονόμησε χρέος περίπου 7.000.000 Ευρώ που αντιστοιχούσε σε 500 πιστωτές από την κακοδιαχείριση τριών διοικήσεων και σήμερα οφείλει το ποσό περίπου 1.300.000 Ευρώ. Με άλλα λόγια η διοίκηση Καραμπέτσου έχει ξεχρεώσει εξοφλήσει 5.700.000 Ευρώ που προέρχονται από κακοδιαχείριση προηγουμένων διοικήσεων και χρέη προς τα Ολυμπιακά Έργα.

Δηλώνει παραίτηση

Και όλα αυτά μέσα από στερήσεις για τα δύο Ολυμπιακά αθλήματα, περικοπές, ηρωικές προσπάθειες, διακανονισμούς και νικηφόρες νομικές μάχες αλλά και την υποστήριξη του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη αφού προηγήθηκαν ενδελεχείς οικονομικοί έλεγχοι.

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργος Καραμπέτσος και τα μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και είναι ζήτημα ημερών αν όχι ωρών η παραίτηση τους καθώς εξάντλησαν όλα τα νόμιμα και ανθρώπινα μέσα για να κλείσουν το χρέος που δεν δημιούργησε το ελληνικό βόλεϊ αλλά το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο.

Το μεγάλο παράπονο Καραμπέτσου

Διάχυτο είναι επίσης και το παράπονο τους επειδή όλες οι κυβερνήσεις από το 2000 και μετά δεν έδωσαν ποτέ ξεκάθαρες λύσεις με την κατασκευή και συντήρηση των Ολυμπιακών Ακινήτων και έμπλεξαν την Ε.Ο.ΠΕ. σε άγνωστα μονοπάτια και μεγάλες περιπέτειες. Παράπονο υπάρχει και για τις διοικήσεις της ΕΟΠΕ που όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισαν να κάνουν διακανονισμούς και να αποπληρώσουν μέρος των χρεών και τα φόρτωναν όλα στους επόμενους κερδίζοντας χρόνο με αναβολές και εφέσεις στα δικαστήρια βάζοντας σε υποθήκη το άθλημα.

Πάλι από το μηδέν

Η μοναδική διοίκηση που ασχολήθηκε σοβαρά και επισταμένα για να κλείσουν χρόνιες υποθέσεις είναι η διοίκηση του Γιώργου Καραμπέτσου και αυτό του το αναγνωρίζει όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι οι πιστωτές που εξοφλήθηκαν.

Απάντες όμως βλέπουν πως η ομοσπονδία και το ελληνικό βόλεϊ έφτασαν πάλι στο “μηδέν”. Υπάρχει απογοήτευση και το άθλημα οδεύει σε καταστροφή χωρίς πραγματικά να ευθύνεται για αυτά τα χρέη ούτε και να έχει ποτέ εμπλοκή στην ιδιοκτησία και στη συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Ζητείται σωτήρας

Τις επόμενες ημέρες και ώρες ζητείται “σωτήρας” και γεναία βούληση από κυβερνητικό παράγοντα που θα απαγκιστρώσει το άθλημα από τα χρέη του Δημοσίου και θα επαναφέρει την κοινότητα του βόλεϊ στην ηρεμία και στην ανάπτυξη.

πηγή: volleynews.gr