Μια από τα ίδια… “σβήνει” η ελπίδα

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στην αθλητική εκπομπή «Στρογγυλή Θεά» του crete2day.com, μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με επίκεντρο τα προβλήματα του αθλητισμού εν μέσω lock down.

Για το ενδεχόμενο επανεξέτασης έναρξης της Superleague 2 πριν τις 7 Ιανουαρίου

«Το θέμα της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας το κάναμε ξανά μετά το πρώτο lockdown. Τώρα το πλάνο μας είναι πιο εύκολο. Το ξέρουμε καλά, και είμαστε έτοιμοι να το εφαρόσουμε άμεσα. Τα στάδια είναι δύο. Δεν σημαίνει ότι εφόσον στις 7 Ιανουαρίου υπάρξει άρση, οι ποδοσφαιριστές θα βάλουν τα σορτσάκια και θα μπουν στο γήπεδο. Χρειάζεται και μια πρώτη περίοδος προετοιμασίας. Όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά για όλους τους αθλητές. Για όλα τα ατομικά και ομαδικά αθλήματα. Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε βήμα – βήμα τα σημεία που θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε σταδιακά την επανεκκίνηση των προπονήσεων για να επανέλθει το σώμα των αθλητών σε μια αγωνιστική κατάσταση. Είναι πολυεπίπεδο θέμα. Το ξέρουμε γιατί το εφαρμόσαμε την προηγούμενη περίοδο. Σεβόμαστε τις υποδείξεις των λοιμοξιωλόγων και είμαι βέβαιος ότι και οι αθλητές στο βάθος του μυαλού τους το καταλαβαίνουν. Καθημερινά έχουμε νεκρούς, και συμπολίτες μας που είναι διασωληνωμένοι.

Θέλει πολύ προσοχή και σεβασμό η «αναμέτρηση» απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό. Είναι θέμα μηνών. Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να τα καταφέρουμε ως χώρα. Με ομοψυχία, ενότητα, και κοινό στόχο για να αποτελέσει παρελθόν ο κορονοϊός το συντομότερο δυνατό. Οι ημερομηνίες δεν είναι de facto. Είναι ενδεικτικές βάσει της εξάπλωσης του ιού. Και πάντα με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες θα σεβαστούν τις δυσκολίες και κυρίως ότι θα λάβουμε όλοι μας τα μέτρα μας. Είναι μεγάλη υπόθεση η ατομική ευθύνη πέρα από τα συνολικά μέτρα της Πολιτείας. Αν αυτό συμβεί είμαι βέβαιος ότι η ημερομηνία επανεκκίνησης μπορεί να γίνει συντομότερα. Έχει κυρίαρχο ρόλο το θέμα της ατομικής ευθύνης»

Για την παράταση της παύσης των αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι τις 7/1 και τα προβλήματα που δημιουργεί

«Σέβομαι, αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την αγωνία που υπάρχει σε όλους. Το άγχος για αθλητές που προετοιμάζονταν για τους Ολυμπιακούς αγώνες, ή για μαθητές που προετοιμάζονταν για τα αγωνίσματα ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων. Αυτό που μετράει πάνω από όλα όμως είναι η ασφάλεια των πολιτών. Αυτό υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση. Στο πρώτο locdown είχαμε μια απίστευτη διαχείριση που έγινε αντικείμενο θετικών σχολίων σε όλον τον κόσμο. Και τώρα παρά την επιθετική μορφή που παρουσιάζει ο κορονοϊός η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλούς δείκτες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εμείς πασχίζουμε να μειώσουμε έως και να μηδενίσουμε αυτά τα νούμερα. Είναι λυπηρό συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ενός αόρατου εχθρού. Ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό, αυτό να γίνει παρελθόν. Σεβόμαστε την αθλητική οικογένεια και την αγωνία της, αλλά αυτό που προέχει είναι η υγεία των αθλητών. Και βέβαια για αυτά τα θέματα τον πρώτο λόγο έχουν οι λοιμωξιολόγοι. Οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν χειριστεί την κρίση και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, για τη λειτουργία όλων των δομών της χώρας μας, επομένως και του αθλητισμού»

Για το αν μπορούν να βρεθούν «χρυσές τομές» για γρηγορότερη επανέναρξη των αθλητικών εκδηλώσεων

«Πολλά θα αλλάξουν και θα εξελιχθούν, ωστόσο έχει τεθεί μια ενδεικτική ημερομηνία επανεκκίνησης των αθλητικών δραστηριοτήτων στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν. Σε ότι αφορά όμως το προπονητικό μέρος και την σταδιακή επανεκκίνηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ή μέρους αυτών. Υπάρχουν συζητήσεις, εφόσον οι δείκτες και η ένταση της εξάπλωσης του ιού μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά το πότε. Έχει μπει μια ενδεικτική ημερομηνία από τον κ. Πέτσα, για μια σειρά αντικειμένων, κλάδων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του αθλητισμού. Ευχόμαστε  να είναι αυτή η ημερομηνία της συνολικής επανέναρξης. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Υγειονομική Επιτροπή που έχουμε συστήσει στην Γ.Γ.Α., τον ΕΟΔΥ, και την Επιτροπή των Λοιμοξιωλόγων. Δεν σας κρύβω ότι σε κάποιες προηγούμενες αποφάσεις δεν συμφώνησα. Σας λέω όμως αυτό που είπα σε ορισμένους αθλητές με τους οποίους συναντήθηκα πριν μερικές ημέρες. Τους είχα ρωτήσει αν συμφωνούν με τις οδηγίες που τους δίνουν οι προπονητές τους, και μου είχαν απαντήσει αρνητικά. Όταν τους ρώτησα αν συμμορφώνονται εν τέλει με αυτές έδωσαν θετική απάντηση. Είναι αδιανόητο την ώρα της μάχης να κάνουμε υποδείξεις. Επιχειρηματολογούμε, θέτουμε τα θέματα όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά από κει και πέρα η συζήτηση τελειώνει. Σεβόμαστε την ιεραρχία και την δομή και προχωρούμε στο επόμενο βήμα διότι δυστυχώς η εξάπλωση του ιού είναι ραγδαία και χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις, και άνθρωποι που τους εμπιστευόμαστε παρά το ότι μπορούμε να διαφωνούμε. Αυτή είναι η δομή. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε και αυτό το σεβόμαστε. Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Είμαστε ξεκάθαροι. Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης όπως λένε κάποιοι. Είναι θέμα σεβασμού μιας ιεραρχίας και ενός τρόπου λειτουργίας που μέχρι τώρα έχει φέρει αποτελέσματα. Την ώρα της «μάχης», που έχουμε νεκρούς, δεν κάνεις «υψηλή» συζήτηση για το αν πρέπει να ακούς τους ειδικούς ή όχι. Υπάρχει μια ομάδα που έχει φέρει αποτελέσματα. Να την κάνουμε καλύτερη ναι, αλλά να την αμφισβητήσουμε θα είναι τραγικό λάθος.

Για τα προβλήματα βιοπορισμού και αλλαγής καριέρας αρκετών αθλητών εξαιτίας της αγωνιστικής απραξίας

«Όλα αυτά δεν μας είναι απλώς γνωστά. Τα ζούμε. Προσωπικά δεν χαίρομαι που είμαι Υφυπουργός Αθλητισμού και στη δική μου περίοδο πρέπει να πάρω αποφάσεις για παύση δραστηριοτήτων. Σαφώς και δεν χαίρομαι, ούτε μου είναι ευχάριστο. Ούτε έχω ευνοϊκή συμπεριφορά προς ορισμένα και εχθρική προς άλλα αθλήματα. Προς Θεού. Άλλωστε έχει γίνει αντιληπτό από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα αυτό το χαρτοφυλάκιο, ότι με ενδιαφέρει η ανάπτυξη όλων των αθλημάτων. Δημοφιλών και μη. Για μας όλα έχουν αξία. Επιδίωξη μας είναι να φέρνουμε διοργανώσεις και όχι να κλείνουμε γήπεδα και εγκαταστάσεις. Παρόλα αυτά έλαχε σε αυτήν την κυβέρνηση και σε εμένα η μοίρα, να διαχειριστούμε αυτή την κρίση σε αθλητικό επίπεδο. Θα τα φέρουμε εις πέρας. Με δυσκολία, με κόπο, και με στενοχώρια, υπηρετώντας όμως ένα στόχο. Την ασφάλεια των πολιτών. Σ’ αυτό το θέμα δεν γίνεται, ούτε πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση».

Για το μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

«Μέχρι τώρα η απερχόμενη διοίκηση της Ομοσπονδίας τένις δήλωνε 314 ομίλους σε λειτουργία. Βάσει αυτών των αριθμών γίνονταν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις. Το αναφέρω αυτό ως παράδειγμα. Όταν μετά από πολύ κόπο στήσαμε το μητρώο, από τους 314 ομίλους, μόλις 153 έκαναν προεγγραφή, και από αυτούς μόλις 63 είναι νόμιμοι και νοικοκυρεμένοι. Αυτό είναι ενδεικτικό για όλα τα αθλήματα.

Αναφέρω ακόμα ένα παράδειγμα από το μπάσκετ. Ο κ. Βασιλακόπουλος που βρίσκεται επί σειρά ετών στην ηγεσία του μπάσκετ δήλωνε περίπου 2000 σωματεία. Ξέρετε πόσα έχουν περάσει το «κατώφλι» του μητρώου; Περίπου 400 εκ των οποίων 250 είναι τα νόμιμα. Τα νούμερα αναφέρονται ενδεικτικά. Μας ικανοποιεί αυτή η διαβάθμιση; Βάσει αυτών των αριθμών γινόταν μέχρι τώρα εκλογές, εξελέγονταν διοικήσεις, και διεκδικούνταν χρήματα. Αυτό οδηγούσε σε συρρίκνωση του αθλήματος. Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν αυτά τα σωματεία. Πολλά από αυτά όμως είχαν σταματήσει να λειτουργούν. Ήταν μόνο «σφραγίδες». Ή δεν ήταν νοικοκυρεμένα. Δεν υπάρχει ευθύνη για αυτούς τους Προέδρους των Ομοσπονδιών; Θα σας δώσω μερικά επίσημα στοιχεία του Μητρώου από τη Γ.Γ.Α.που γνωστοποιήθηκαν πριν μερικές ώρες. Είχαν προεγγραφεί 5.253 ερασιτεχνικά σωματεία από όλα τα αθλήματα. Εκ των οποίων 3.800 ολοκλήρωσαν την αίτηση, εκ των οποίων 1453 αναμένεται να την ολοκληρώσουν από μέρα σε μέρα. Υπάρχουν 3385 αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί, και 1923 περιπτώσεις σωματείων που είναι απολύτως νοικοκυρεμένα.

Σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό των νομίμων ερασιτεχνικών σωματείων της Κρήτης, ανά νομό, υπάρχουν 52 στο Ηράκλειο. Περίπου άλλα τόσα βρίσκονται στον «προθάλαμο» για να ενταχθούν σε καθεστώς νομιμότητας. Στο νομό Λασιθίου είναι 10 έως τώρα, στο Ρέθυμνο 20, και στα Χανιά 33. Πλέον έχουμε μετρήσιμα στοιχεία. Μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο άθλημα θέλει βοήθεια για να αναπτυχθεί, και σε ποιο αντίστοιχα έλεγαν άλλα και έκαναν άλλα. Για τους προπονητές επίσης ισχύει το ίδιο. Ένα μεγάλο πρόβλημα στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό ήταν και αυτό. Υπάρχουν προπονητές πολλών ταχυτήτων. Άνθρωποι που είτε εργάζονται ανεπίσημα με «μαύρα» χρήματα, είτε δεν έχουν καν τελειώσει τις σχετικές σχολές, είτε έχουν άλλη ειδικότητα από αυτή που δηλώνουν. Αυτό το θέμα το έχουμε εντοπίσει. Είναι πλέον καταγεγραμμένο. Καταλαβαίνετε λοιπόν την αξία ύπαρξης του μητρώου το οποίο επίσης δίνει την δυνατότητα του «εκλέγειν».

Η αθλητική μεταρρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» στους νοικοκυρεμένους. Τους απολύτως νόμιμους. Τερματίζεται επίσης το «παιχνίδι» των εξουσιοδοτήσεων. Πλέον υπάρχει διαφάνεια, δημοκρατικοί και ίσοι όροι προς τον καθένα. Είτε είναι απερχόμενος, είτε νεοεμφανιζόμενος. Και το μεγάλο πλεονέκτημα της αθλητικής μεταρρύθμισης έχει ήδη φανεί. Ποιο είναι; Το ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, διεκδικούν το τιμόνι των Ομοσπονδιών κορυφαίοι αθλητές. Προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει στην πρόσφατη αθλητική ιστορία του τόπου. Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι πρωταθλητές που αποφασίζουν να αναλάβουν την σκυτάλη της Ομοσπονδίας του αθλήματος τους. Πράγμα που συμβαίνει σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά στην Ελλάδα ήταν απαγορευτικό. Φέρνω και εδώ ένα παράδειγμα αυτή τη φορά από την κολύμβηση.

Ο κ. Διαθεσόπουλος ήταν πρόεδρος για 25χρόνια. Τώρα δώσαμε «χώρο» και διεκδικούν την προεδρία δύο εξαιρετικές προσωπικότητες της κολυμβητικής οικογένειας. Ο Σπύρος Γιαννιώτης και ο Κυριάκος Γιαννόπουλος. Αυτό είναι ευτύχημα. Το καταφέραμε γιατί η νέα αθλητική μεταρρύθμιση δίνει την ευκαιρία σε καθένα που πιστεύει ότι μπορεί να υπηρετήσει τον αθλητισμό ή προέρχεται από τα «σπλάχνα» του. Το ίδιο συμβαίνει και στο μπάσκετ, την άρση βαρών, και τα υπόλοιπα αθλήματα. Στο μπάσκετ υπάρχουν ο Βαγγέλης Λιόλιος, πρόεδρος του Προμηθέα ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα – πρότυπο, και από την άλλη ο Παναγιώτης Φασούλας ο οποίος παραπέμπει σε μια «χρυσή» εποχή του μπάσκετ. Θα το είχαμε αυτό σε αντίθετη περίπτωση; Δεν νομίζω. Πάλι Βασιλακόπουλο θα είχαμε, να είστε βέβαιος.

Δεν νοείται η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας να αντιδρά και στο τέλος να καταλήγει με αγωγή κατά του Ολυμπιονίκη της χώρας μας Νίκου Κακλαμανάκη ο οποίος κατέθεσε στοιχεία και λεπτομέρειες στη Βουλή. Με αυτήν την αγωγή κατάφεραν να συσπειρώσουν όλες τις δυνάμεις του αθλήματος στο πλευρό του. Έχω δηλώσει δημόσια ότι θα στηρίξω τον Ολυμπιονίκη της χώρας μας για να έχει το δικαίωμα να λέει την αλήθεια και να πρεσβεύει τις αξίες του αθλητισμού. Αυτή είναι η αντίληψη κάποιων διοικήσεων που λειτουργούν σαν να είναι το άθλημα τσιφλίκι τους»

Για την επικείμενη χρηματοδότηση

Με την έγκριση του πρωθυπουργού είχαμε εξασφαλίσει 12 εκ. ευρώ, για να πάνε απευθείας στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό που χρειάζεται τη στήριξη της Πολιτείας. Χρήματα που δεν θα πάνε μέσω των Ομοσπονδιών, ή μέσω τρίτων. Απευθείας από το κράτος στα νόμιμα Ερασιτεχνικά σωματεία, και σε αυτά που έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο και βρίσκονται στον τελικό έλεγχο από τις Υπηρεσίες μας. Μιλάμε για περίπου 3.500 – 4.000 σωματεία που θα λάβουν 2.500 ευρώ το καθένα και από 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε άθλημα που επιπλέον καλλιεργούν. Δεν θα υπάρχουν… «εκπλήξεις». Θα ξέρουν εκ των προτέρων άπαντες τι κάνει να λαμβάνουν. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων. Κάποιοι βιάστηκαν και μας έκριναν γνωρίζοντας τα δικά τους καμώματα, και αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Την διαφάνεια την υπηρετούμε στην πράξη. Κάναμε το πρόγραμμα «ΧΕΙΛΩΝ», που βάσει μετρήσιμων στοιχείων όλες οι Ομοσπονδίες της χώρας, έλαβαν την κρατική επιχορήγηση με κριτήριο μετρήσιμα στοιχεία και όχι βάσει της συμπάθειας ή της αντιπάθειας του Υπουργού όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε να μπει καθαρό «οξυγόνο» σε όλες τις διοικήσεις και να υπάρξει ανάταση όλων των αθλημάτων. Έχουμε την δυνατότητα να απογειώσουμε τον αθλητισμό στη χώρα μας και θα το κάνουμε αυτό»

Για το χώρο του ποδοσφαίρου

«Στην Ελλάδα έχουμε χρόνιο θέμα με το ποδόσφαιρο. Η ολιστική μελέτη που μας παραδόθηκε από FIFA – UEFA περιέχει εξαιρετικές παρεμβάσεις. Κατά την άποψη μας είναι απολύτως σωστές. Το προσεχές νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα περιλαμβάνει ότι διατάξεις προκύπτουν ότι πρέπει να γίνουν από την συγκεκριμένη μελέτη. Εμείς ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να τις εφαρμόσουμε στο σύνολο τους. Υπάρχει όμως ένα μέρος που αφορά την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ένα άλλο που αφορά τους παράγοντες – ιδιοκτήτες των Π.Α.Ε. Γενικά όλη αυτή η ιστορία εξελίσσεται ομαλά, και η πεποίθηση μου και η επιδίωξη μας ως κυβέρνηση είναι να καταλήξουμε σε μια υποψηφιότητα ενωτική για πρόεδρο της ΕΠΟ που θα καταφέρει να συνθέσει τις συγκρουόμενες και ανταγωνιστικές δυνάμεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Οι συναντήσεις μας με όλους τους παράγοντες δεν σταματάνε. Προχωράμε συστηματικά, με μετρημένα βήματα για να καταφέρουμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη. Επιδίωξη μας είναι να έχουμε στις κεντρικές θέσεις του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας, πρόσωπα που θα έχουν την σύμφωνη γνώμη του μεγαλύτερου μέρους των εμπλεκομένων. Είμαι αισιόδοξος. Δεν αξίζει σε αυτό το καταπληκτικό άθλημα να πηγαίνει κάθε μέρα και χαμηλότερα. Το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι που έχουν επενδύσει τα χρήματα τους στο χώρο.

Όλα λειτούργησαν για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο. Έχει βοηθήσει τα μέγιστα η δοκιμασία που περνάει η χώρα μας, όπως επίσης και η δυναμική παρουσία του πρωθυπουργού στο θέμα του ποδοσφαίρου, γιατί για κάποιους η δραστηριότητα κάποιων παραγόντων ξεπερνά τα αθλητικά όρια και επεκτείνεται σε επιχειρηματικά και μιντιακά επίπεδα. Αν ο πρωθυπουργός τους άκουγε δεν θα ήμουν ακόμα Υπουργός. Δεν κάναμε ως κυβέρνηση πίσω σε υποδείξεις μεγαλοσχημόνων»

Για τη συνάντηση που ζητήθηκε το επόμενο διάστημα από τους αναπληρωτές Γ.Γ. των FIFA – UEFA

«Η συνεργασία μας είναι συστηματική και καθημερινή. Ότι πρέπει να γίνει θα γίνει. Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην έχουμε επικοινωνία με αξιωματούχους, και όσο προχωράμε προς τις εκλογές και την εφαρμογή της ολιστικής μελέτης είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ζητήματα που θα πρέπει να συζητήσουμε. Μου κάνει εντύπωση για το ότι πρέπει να παρουσιάζεται ως μείζον θέμα. Μερικές φορές κάποια Μέσα δεν έχουν τι να γράψουν και κάνουν την «τρίχα – τριχιά. Μας ενδιαφέρει η ουσία. Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει έναν οδηγό, τον οποίο θα ακολουθήσουμε και θα γίνει καλύτερο. Και θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε όλες τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις στο να υιοθετηθεί δεσμευτικά από όλους και τώρα και μετά την εκλογή της νέας διοίκησης»

Για τις εκλογές των Ομοσπονδιών

Την Πέμπτη (10/12) θα περάσουμε μια τροπολογία στη Βουλή που δίνουμε μια παράταση στην έναρξη της προεκλογικής διαδικασίας λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει σήμερα η κοινωνία. Από 1η Ιανουαρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Ομοσπονδία να αποφασίσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μέχρι 31 Μαρτίου πρέπει να έχουν γίνει οι αρχαιρεσίες για την ανάληψη νέων διοικήσεων σε όλες τις Ομοσπονδίες της χώρας. Θέλουμε όσο το δυνατόν μαζικότερη και δημοκρατικότερη συμμετοχή νόμιμων ερασιτεχνικών σωματείων στην εκλογή των νέων διοικήσεων. Με αυτή την διάταξη καμία Ομοσπονδία δεν θα μπορεί να προκηρύξει εκλογές πριν την 31η Δεκεμβρίου».